[ad_1]

Afgelopen week verraste de CEO en oprichter van BuzzFeed, Jonah Peretti, het internet door de sluiting van aan te kondigen BuzzFeed-nieuws. In een memo aan het personeel gaf Peretti de schuld aan “een pandemie, een afnemende SPAC [special purpose acquisition company] markt die minder kapitaal opleverde, een technologische recessie, een moeilijke economie”, enz., terwijl ze zwakjes de eigen verantwoordelijkheid voor de catastrofe erkende (“Ik had deze veranderingen beter kunnen aanpakken”). Er kan echter worden aangenomen dat de beslissing maak uw bedrijf openbaar door een ongelukkige SPAC rust vierkant op Peretti’s schouders. (SPAC’s, een riskant alternatief voor IPO’s, geven investeerders de mogelijkheid, maar niet de verplichting, om aandelen te kopen van een nieuw opgerichte beursgenoteerde onderneming.) De uiteindelijke verkoop werd pas afgerond $ 16,2 miljoen van een aandelenaanbieding van $ 288 miljoen, en het aandeel is gestaag gedaald en heeft meer dan 90% van zijn waarde verloren sinds het bedrijf in december 2021 naar de beurs ging.

Peretti’s duizelingwekkende val volgt op een al even bliksemsnelle opkomst. de oude De Huffingtonpost De mede-oprichter startte BuzzFeed in 2006 als een zijproject gericht op het identificeren en delen van virale webinhoud. Na verkoop van De Huffingtonpost naar AOL voor $ 315 miljoen in 2011, huurde Peretti de spraakmakende politieke blogger Ben Smith in als redacteur van de nieuwe BuzzFeed-nieuws, waarop de scheppen begonnen te stromen. In 2012, met zo’n $ 15,5 miljoen aan nieuw durfkapitaal, Peretti zong,

Nu sites als Facebook en Twitter volwassen worden, is dit het moment om een ​​toonaangevend bedrijf op te bouwen voor een wereld waarin inhoud wordt verspreid via delen en sociale media in plaats van gedrukte en uitgezonden overbruggingskanalen. Waarom zouden we geen deel uitmaken van de bedrijven die aan deze toekomst bouwen? Deze geweldige kans is de reden waarom we ons richten op het bouwen van een duurzaam, onafhankelijk en zelfvoorzienend bedrijf. Niemand heeft een echte uitgeverij gebouwd voor het sociale tijdperk en wij hebben een goede kans om degenen te zijn die dat wel doen.

Grandioze ambities, maar tegen die tijd was BuzzFeed een populaire bestemming geworden voor losse lezers, serieuze lezers en iedereen daartussenin, met comScore-statistieken van 10,8 miljoen unieke bezoekers per maand. In een New York Times column, de overleden mediacriticus David Carr beschreef de site als “een mengeling van komisch en consequentieel” – wat, hoewel niet verkeerd, een monumentale verschuiving in publieke ideeën over media, informatie en vertrouwen onderschatte.

Gedurende de periode die Peretti ‘het sociale tijdperk’ noemde, kreeg een vriendelijke en inclusieve geest, gesmeed in de vulkanische opkomst van bloggen, vorm in de online journalistiek. Het resultaat was een bedwelmend brouwsel van nieuws en waanzin, gebracht op een zelfverzekerde, energieke toon: nieuwe esthetiek, nieuwe onderzoekende stijlen en tal van ongecontroleerde blunders. In deze sfeer ontmoetten BuzzFeed-lezers de schrijvers die hen de LOL’s en de WTF’s, de laken van 42 redenen waarom Nicolas Cage de grootste acteur van onze generatie is, het verhaal van een gestolen mobiele telefoon die leidde tot een wereldberoemde vriendschap in Chinaen de onvergetelijke uitleg waarom”wees een coole klootzak.”[ad_2]