[ad_1]

25 april 2023 GMT

TEL AVIV, ISRAËL (AP) — Het is een onmiskenbaar kenmerk geworden van de protesten tegen de regering die Israël de afgelopen maanden op zijn kop hebben gezet: de blauw-witte nationale vlag van het land, versierd met de Davidster.

Voor een externe waarnemer is dit misschien niet verrassend, aangezien demonstranten hun strijd zeggen staat boven de ziel van de natie.

Voor de meeste Joodse Israëli’s is de vlag een krachtig symbool geweest van hun oprichtingsverhaal – van een natie die uit de as van de Holocaust herrees om een ​​hedendaags wonder op te bouwen, compleet met een sterk, geavanceerd leger aan technologie.

Degenen die nu protesteren, zeggen echter dat de vlag in toenemende mate wordt gecoöpteerd door nationalisten die beweren meer legitimiteit te hebben om het karakter van het land en zijn toekomst te bepalen.

Nu Israël 75 jaar geleden is opgericht, zeggen demonstranten dat ze dat argument omdraaien door de vlag terug te krijgen.

Terwijl vlaggen door het hele land worden uitgestrooid ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag op woensdag – langs lanen en wolkenkrabbers, op militaire bases en in buitenposten van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever – legde de strijd om de vlag op de mijlpaalverjaardag de verdeeldheid van het land overal bloot.

Nu de protesten zijn verdwenen, zijn de vlaggen al maanden een dominant beeld in het Israëlische bewustzijn.

De protesten braken uit nadat de meest rechtse regering in de geschiedenis van het land plannen had aangekondigd om de rechterlijke macht te herzien, wat volgens critici de democratische fundamenten van Israël zou ondermijnen. De regering zegt dat het wordt verondersteld om wat het omschrijft als een interventionistisch rechtssysteem in toom te houden. Het plan stortte Israël in een van zijn ergste binnenlandse crises, legde diepgewortelde verdeeldheid bloot en stuurde wekelijks tienduizenden de straat op, zelfs nadat premier Benjamin Netanyahu de revisie had opgeschort. vanwege grote druk.

Er zijn andere meningsverschillen over de vlag. Veel van de Palestijnse burgers van het land, die een vijfde uitmaken van de 9,7 miljoen inwoners van Israël, voelen zich niet vertegenwoordigd door de vlag – een van de redenen waarom ze niet hebben deelgenomen aan protesten tegen de regering. Voor de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem is de vlag het embleem van een 56 jaar oude bezetting die militaire controle en toenemende nederzettingen omvat, waardoor hun hoop op een onafhankelijke staat verder vertroebelt. ___

Volg AP Visuele Journalistiek:

Instagram: https://www.instagram.com/apnews

AP Afbeeldingen op Twitter: http://twitter.com/AP_Images

AP Afbeeldingen Blog:[ad_2]