[ad_1]

LOS ANGELES- De wereld kan soms koud aanvoelen, maar nieuwe bevindingen onthullen dat er ongeveer elke twee minuten een kleine daad van vriendelijkheid plaatsvindt. In het bijzonder hebben UCLA-onderzoekers, in samenwerking met een internationaal team van wetenschappers, ontdekt dat mensen over de hele wereld om de twee minuten om hulp vragen – en het overgrote deel van de tijd voldoen mensen aan deze kleine verzoeken om hulp.

Over het algemeen zeggen de auteurs van het onderzoek dat vriendelijke daden vrij gewoon en universeel lijken te zijn; mensen uit verschillende culturen kunnen veel meer vergelijkbaar coöperatief gedrag vertonen dan eerder onderzoek suggereert.

Onder leiding van UCLA-socioloog Giovanni Rossi, evenals wetenschappers uit Duitsland, Ecuador, Australië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, was deze studie oorspronkelijk bedoeld om het menselijk vermogen van samenwerking te onderzoeken. Ze ontdekten dat mensen ongeveer eens in de twee minuten signaleerden dat ze hulp nodig hadden, bijvoorbeeld door iemand te vragen een gebruiksvoorwerp aan te geven. Hoewel deze verzoeken om hulp meestal worden beantwoord, leggen ze in de zeldzame gevallen dat mensen weigeren uit waarom.

Verschillende culturen helpen op verschillende manieren

Deze waargenomen menselijke neiging – om anderen te helpen wanneer ze het nodig hebben en uit te leggen wanneer ze dat niet kunnen – overstijgt culturele verschillen, volgens de bevindingen van het onderzoek. Deze bevindingen helpen bij het beantwoorden van vragen die zijn gesteld door eerder antropologisch en economisch onderzoek, dat variaties in de regels en normen voor samenwerking aan het licht heeft gebracht.

Walvisvaarders in Lamalera, Indonesië, volgen bijvoorbeeld vaste regels voor het delen van een grote vangst, terwijl Hadza-verzamelaars in Tanzania hun voedsel meer delen uit angst voor negatieve roddels. Ondertussen wordt in Kenia van de rijkere Orma-dorpelingen meestal verwacht dat ze betalen voor openbare werken zoals wegenprojecten. Daarentegen zouden de rijke mensen van Gnau, Papoea-Nieuw-Guinea, hier nooit mee instemmen, omdat het een delicate verplichting zou creëren om hun armere buren te beantwoorden.

“Culturele verschillen als deze hebben een puzzel gecreëerd in het begrijpen van menselijke samenwerking en wederzijdse hulp”, zegt Rossi, de eerste auteur van het artikel, in een universitair uitje. “Worden onze beslissingen over delen en helpen gevormd door de cultuur waarmee we zijn opgegroeid? Of zijn mensen van nature aardig en vrijgevig?”

Op zoek naar antwoorden op deze vragen analyseerden de auteurs van het onderzoek meer dan 40 uur aan video-opnamen van het dagelijks leven met meer dan 350 mensen op geografisch, taalkundig en cultureel diverse locaties. Voorbeelden hiervan zijn steden in Polen, Italië, Engeland en Rusland, maar ook plattelandsdorpen in Ecuador, Ghana, Laos en Aboriginal Australië.

Barmhartige Samaritaan: een man biedt een helpende hand aan een ander tijdens het klimmen
(© BillionPhotos.com – stock.adobe.com)

8 op de 10 mensen helpen zonder erbij na te denken

Bij het evalueren ervan zorgden de onderzoekers ervoor dat ze zich specifiek concentreerden op reeksen waarin de ene persoon een signaal om hulp stuurde (direct vragend of zichtbaar worstelend met een taak) en een andere persoon reageerde. Het team identificeerde meer dan 1.000 verzoeken, gemiddeld eens in de twee minuten. Deze situaties omvatten altijd “goedkope” beslissingen over het delen van items voor dagelijks gebruik of het helpen van anderen met taken in huis of dorp, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Meer “dure” beslissingen die in eerder onderzoek zijn onderzocht, zoals het verdelen van de buit van een succesvolle walvisvangst of het bijdragen aan de aanleg van een dorpsweg, komen veel minder vaak voor.

Individuen voldeden zeven keer vaker aan kleine verzoeken dan ze weigerden, en zes keer vaker kozen ze ervoor om anderen te negeren. Statistisch gezien waren de gemiddelde afwijzings- (10%) en negerende (11%) percentages veel lager dan het gemiddelde nalevingspercentage (79%).

Deze neiging om aan kleine eisen te voldoen gold voor alle onderzochte culturen en leek niet te worden beïnvloed door het feit of de interactie tussen familieleden was of niet. Wanneer iemand ervoor koos om een ​​handje te helpen, deden ze dat meestal zonder uitleg. Wanneer mensen echter weigerden, gaven ze in 74% van de gevallen een expliciete reden. Dit geeft aan, leggen de onderzoekers uit, dat wanneer mensen ervoor kiezen om anderen om een ​​goede reden te helpen, ze onvoorwaardelijk helpen, zonder dat ze hoeven uit te leggen waarom ze het doen.

“Een interculturele voorkeur voor het voldoen aan kleine eisen wordt niet voorspeld door eerder onderzoek naar het delen van middelen en samenwerking, wat in plaats daarvan suggereert dat cultuur prosociaal gedrag aanzienlijk zou moeten variëren als gevolg van normen, waarden en lokale aanpassingen aan de natuur, technologie en sociaal-economie. ” zegt NJ Enfield, overeenkomstige auteur van de krant en een taalkundige aan de Universiteit van Sydney. “Deze en andere factoren zouden mensen in principe gemakkelijker “nee” kunnen laten zeggen tegen kleine verzoeken, maar dat is niet wat we zien.”

Tot slot zegt Rossi dat deze bevindingen suggereren dat nuttig zijn een diepgeworteld instinct is in de menselijke soort.

“Terwijl culturele variatie een rol speelt bij speciale gelegenheden en dure uitwisselingen, verdwijnen culturele verschillen grotendeels wanneer we inzoomen op het microniveau van sociale interactie, en de neiging van onze soort om hulp te bieden in tijden van nood wordt universeel zichtbaar”, zei hij. concludeert.

DE studie wordt gepubliceerd in Wetenschappelijke rapporten.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

Youtube video

[ad_2]