[ad_1]

President Joe Biden en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol bereikten woensdag een akkoord om voor het eerst in 40 jaar Amerikaanse nucleaire onderzeeërs aan te meren in Zuid-Korea.

Biden ontving Yoon in het Witte Huis voor een staatsbezoek ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de bilaterale alliantie tussen de Verenigde Staten en de Republiek Korea. De twee leiders bezochten het Koreaanse oorlogsmonument, hielden een bilaterale bijeenkomst, woonden een gezamenlijke persconferentie bij en zullen dineren tijdens een staatsdiner.

Het onderzeeërdok komt te midden van verhoogde nucleaire dreigingen van Noord-Korea en een toegenomen inzet van de Verenigde Staten en Zuid-Korea om de stabiliteit in de Indo-Pacific te waarborgen. (GERELATEERD: Noord-Korea voert ‘nucleaire tegenaanval’ uit, lijkt raket vanuit silo te lanceren)

In ruil voor een van de essentiële elementen van de “Verklaring van Washington”, bevestigde Yoon opnieuw de inzet van Zuid-Korea voor het Nucleaire Non-Proliferatieverdrag, dat landen verbiedt hun eigen kernwapens te ontwikkelen, zei het Witte Huis in een verklaring. stelling.

WASHINGTON, DC – 26 APRIL: De Amerikaanse president Joe Biden (rechts) en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol arriveren op 26 april 2023 in Washington, DC voor een gezamenlijke persconferentie in de rozentuin van het Witte Huis. President Biden begroet president Yoon bij zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten terwijl de twee naties een kernwapenovereenkomst bereiken. (Foto door Drew Angerer/Getty Images)

De Verenigde Staten beloofden ook Zuid-Korea te raadplegen alvorens kernwapens in te zetten op het Koreaanse schiereiland, en de twee leiders vormden de Nuclear Advisory Group (NCG) om de toenemende dreigingen van Noord-Korea te bespreken.

Een verslaggever vroeg Biden of de belofte van Zuid-Korea om geen kernwapens te hebben voldoende zou zijn om te voorkomen dat Noord-Korea een aanval zou lanceren.

“Luister, een nucleaire aanval door Noord-Korea op de Verenigde Staten of zijn bondgenoten of aanhangers – partners – is onaanvaardbaar en zal het einde betekenen van elk regime, mocht het zo’n stap zetten”, zei Biden. gezegd.

‘Het idee dat ik absolute autoriteit heb als opperbevelhebber en de enige macht om een ​​kernwapen te gebruiken. Maar weet je, wat de verklaring betekent is dat we er alles aan zullen doen om onze bondgenoten te raadplegen geschikt als er actie nodig is”, voegde hij eraan toe.[ad_2]