[ad_1]

Vóór de pandemie, vóór de overstromingen die mijn geboorteplaats en Appalachia overspoelden, vóór de twee cyclonen die Vanuatu in het vroege voorjaar troffen, stond ik in september 2019 met een groep vrienden op het United Nations Square. ging door tot diep in de nacht, met discussies die evolueerden naar een innovatieve theorie van een groep rechtenstudenten uit de Stille Zuidzee. Een mysterieus procedureel mechanisme – Artikel 96(1) van het VN-Handvest – zou de Algemene Vergadering in staat stellen advies te vragen aan het Internationaal Gerechtshof over klimaatverandering, wat de ontwikkeling van klimaatwetgeving in de wereld op gang zou brengen.

Maar de weg zou lang zijn – eerst een land vinden om een ​​resolutie voor te leggen aan de Algemene Vergadering en dan een meerderheid van 193 lidstaten bereiken. Protocol en procedure waren verwarrend en het gesprek dwaalde af naar andere dingen. Toch bleef de centrale vraag in onze gedachten hangen. Wat zijn we toekomstige generaties verschuldigd? Of, nu de gevolgen van klimaatverandering steeds moeilijker te negeren zijn, degenen die vandaag in de frontlinie staan?

Wanneer Pacific Island-studenten strijden tegen klimaatverandering in 2019 de zaak oppakten, lanceerden ze een campagne die deze kwestie voor de hoogste rechtbank ter wereld zou brengen. Maar het zou jaren duren na die nacht buiten de Verenigde Naties om terug te keren naar de Algemene Vergadering.

Het idee dat het Internationaal Gerechtshof klimaatverandering ter hand zou nemen, is nog ouder. In 2016 heeft de IUCN Wereldcongres voor natuurbehoud een resolutie aangenomen ter ondersteuning van een ICJ-advies over klimaatverandering. Rond 2011, Palau, een land in de Stille Zuidzee, probeerde een resolutie van de Algemene Vergadering aan te nemen waarin om hetzelfde werd verzocht, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. De wortels van het klimaatgeschil – dat toekomstige generaties gerechtvaardigde rechten hebben op een stabiel klimaat – gaan tientallen jaren terug, naar een zaak genaamd Oposa minderjarigen v. Factor in de Filippijnen. Antonio Oposa Jr. spande een rechtszaak aan om de oude houtkap te stoppen en noemde zijn eigen kinderen als eisers. Weinig mensen – ook Oposa zelf niet – verwachtten dat hij zou slagen.

Deze zaak veranderde het traject van de milieuwetgeving in de Filippijnen en veroorzaakte repercussies over de hele wereld. Voor Oposa – of ‘Sir Tony’, zoals veel van de rechtenstudenten die hij begeleidt hem noemen – is juridische stappen als ‘een ster aansteken’. Een zaak gaat niet alleen over de uitkomst in de rechtbank, maar ook over het gesprek dat het creëert. Tegenwoordig is deze enkele ster getransformeerd in een sterrenbeeld, wat helpt inspireren Juliana v. WIJ– waarin wordt beweerd dat de regering de grondwettelijke rechten van jongeren op leven, vrijheid en eigendom heeft geschonden door klimaatverandering aan te wakkeren – evenals zaken in Europa, Colombia en meer.

In 2011 stond de wereld niet aan de kant van Palau, maar sindsdien is het gesprek veranderd. VN-secretaris-generaal António Guterres poseert op de cover van Tijd kniediep in het water. Als secretaris-generaal heeft Guterres klimaatverandering tot zijn belangrijkste onderwerp gemaakt door klimaattoppen open te stellen voor de wereld. Van de VN-jeugdklimaattop in 2019 tot de COP zijn meer jongeren dan ooit tevoren gaan deelnemen aan deze onderhandelingen.[ad_2]