[ad_1]

Maar statistiek is een wrede wetenschap, en dat wist Gompertz ook. Volgens zijn gegevens was het risico om op 92-jarige leeftijd te overlijden zo hoog dat er een ongelooflijk groot aantal mensen nodig zou zijn om die leeftijd te bereiken voordat een enkele persoon werd gevonden die 192 werd. Drie biljoen mensen, om precies te zijn, 30 keer paars dat ik nooit geboren ben. En toch werd Gompertz gehinderd door zijn dataset. Zo weinig mensen haalden de leeftijd van 90, het was moeilijk voor hem om echt te weten hoe de sterftecijfers er op zeer hoge leeftijd uitzagen. Duiden zijn resultaten op een onoverkomelijke grens van de menselijke levensduur, of slechts op een tijdelijke grens die zou kunnen worden opgeheven met de vooruitgang in de geneeskunde?

Moderne demografen zijn verder gegaan waar Gompertz was gebleven, soms met verrassende resultaten. In 2016 concludeerden Jan Vijg en collega’s van het Albert Einstein College of Medicine in New York dat de sterftecijfers na de leeftijd van 100 snel begonnen te stijgen, waardoor de menselijke levensduur van ongeveer 125 jaar oud. Twee jaar later kwam een ​​andere groep demografen, dit keer onder leiding van Elisabetta Barbi van de La Sapienza Universiteit in Rome, tot de tegenovergestelde conclusie. Ze voerde aan dat de sterftecijfers bij mensen exponentieel stijgen tot de leeftijd van 80, waarna ze vertragen en vervolgens stabiliseren na de leeftijd van 105. Barbi’s onderzoek bracht het verleidelijke vooruitzicht naar voren dat er geen bovengrens is aan de menselijke levensduur, precies zoals Gompertz zich afvroeg.

Als de sterftecijfers op een bepaalde leeftijd echt stijgen, dan is een extreem lang leven slechts een kwestie van getallen, zegt Robine. Stel dat 10 mensen de leeftijd van 110 jaar bereiken en het risico dat een van hen elk volgend jaar sterft, is gestabiliseerd op 50%. Vijf van hen zouden naar verwachting de leeftijd van 111 jaar bereiken, twee of drie zouden de leeftijd van 112 bereiken, één of twee zouden de leeftijd van 113 jaar bereiken, één zou de leeftijd van 114 jaar bereiken en niemand zou de leeftijd van 115 jaar bereiken. . van een persoon die 115 bereikt, moet je het aantal mensen dat 110 bereikt verdubbelen, enzovoort. Met andere woorden, de bovengrens van de levensduur is slechts een factor van het aantal mensen dat het voorgaande jaar heeft overleefd. Maar die aantallen hangen allemaal af van wat en waar het sterfteplateau precies is. Het probleem is dat de beschikbare gegevens om dit te berekenen niet erg goed zijn.

‘s Werelds beste overlijdensdataset is de Database voor menselijke sterfte, maar het voegt iedereen boven de 110 jaar samen in één groep. Dan is er de International Longevity Database (IDL), een dataset met levende en overleden mensen die de leeftijd van 105 jaar en ouder hebben bereikt, die Robine hielp opzetten in 2010. Op zijn hoogtepunt had de IDL data uit 15 landen, maar door aanscherping van de regelgeving inzake gegevensprivacy is de dekking van de meest recente gegevens onregelmatig. Sommige landen hebben sindsdien gedeeltelijk verwijderd wat ze hadden opgenomen.

Japan heeft bijvoorbeeld meer honderdjarigen per hoofd van de bevolking dan waar ook ter wereld, maar in 2007 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn vermindert de hoeveelheid openbaar beschikbare gegevens over zijn honderdjarigen, wat betekent dat een van de rijkste bronnen van zeer langlevende mensen geen bruikbare informatie meer produceert. En in landen die goede gegevens produceren, is het valideren en onderzoeken van geboorteaktes die dateren uit het begin van de 19e eeuw nog steeds moeizaam en frustrerend. Om de leeftijd van Jeanne Calment te valideren, vroeg Robine de supercentenaris naar haar jeugd, waarbij ze haar antwoorden vergeleek met parochieregisters, volkstellingen en overlijdensakten. Toch bevat de IDL records op iets minder dan 19.000 mensen, levend en dood, uit 13 landen. Maar voor Robine is het van levensbelang om nog meer te oogsten.

[ad_2]