[ad_1]

Europese clubs hebben de nationale bonden opgeroepen om de regels rond het vrijgeven van spelers voor het WK vrouwenvoetbal van dit jaar te respecteren.

Volgens de FIFA-regels is de verplichte releasedatum voor spelers 10 juli – 10 dagen voor de openingswedstrijd.

Maar sommige landen, waaronder de titulaire Verenigde Staten, hebben voor die datum vriendschappelijke wedstrijden georganiseerd.

Engeland moet nog een vriendschappelijke wedstrijd organiseren, maar zal naar verwachting er een spelen voordat hij op 5 juli vertrekt.

Het WK vrouwenvoetbal vindt van 20 juli tot en met 20 augustus plaats in Australië en Nieuw-Zeeland.

De Verenigde Staten spelen op 9 juli tegen Wales, Nederland op 2 juli tegen België en Duitsland op 24 juni tegen Vietnam.

Hoewel deze data niet samenvallen met wedstrijden in de Europese nationale competitie, maken clubs zich zorgen over de last die op hun spelers wordt gelegd na het WK en willen ze dat ze voor die tijd voldoende rust krijgen.

De eerste ronde van de Women’s Champions League staat gepland voor 6-9 september, minder dan drie weken na afloop van het WK. De Franse competitie begint op 16 september en de Women’s Super League op 29 september.

De European Club Association (ECA) zei “bezorgd te zijn over het aantal waarschuwingen van onze aangesloten clubs” over nationale teams die spelers oproepen voor internationale dienst buiten de verplichte vrijgaveperiodes.

Hij voegde eraan toe: “Europese clubs zullen ernaar streven zich strikt aan de verplichte vrijgaveperiode te houden en zullen voorafgaand aan het toernooi vragen dat de regels voor het vrijgeven van spelers aan hun nationale teams worden nageleefd.”

Chelsea-manager Emma Hayes heeft gezegd dat er ‘strengere en strengere beperkingen’ moeten komen aan wanneer spelers kunnen worden opgeroepen.

“We moeten nadenken over het aantal blessures dat heeft plaatsgevonden in het vrouwenvoetbal en de zorgplicht die we hebben ten opzichte van de spelers – er is een geldig argument om vast te houden aan die vensters”, zei ze.

“De afgelopen drie jaar hebben de spelers zo weinig rust gehad. Het is niet genoeg.

“Ik kan niet spreken voor dit komende toernooi en ik ben niet betrokken bij die beslissingen, maar naarmate het spel van amateur naar professionele spelers gaat, moet het welzijn streng zijn en moeten we ervoor zorgen dat de spelers meer rusten.”

Europees kampioen Engeland kampt met een aantal grote blessureproblemen in aanloop naar het WK.

Kapitein Leah Williamson zal het toernooi missen met een blessure aan de voorste kruisband (VKB), terwijl Beth Mead, die afgelopen zomer topscorer werd, waarschijnlijk niet op tijd zal herstellen van een ACL-blessure.

Barcelona-verdediger Lucy Bronze had Kijkoperatie aan de knie maar zou binnen een maand in vorm moeten zijn.

Er zijn twijfels over de beschikbaarheid van Chelsea-spits Fran Kirby, die sinds februari buiten strijd is, terwijl ook Chelsea-verdediger Millie Bright op krukken loopt met een in maart opgelopen knieblessure.

ECA-vrouwenvoetbalmanager Claire Bloomfield zei dat er “ernstige bezorgdheid bestaat over het welzijn van de spelers”.

Ze voegde eraan toe: “Het probleem van vroege oproepen is een kater van het spel in zijn amateurvorm en schaadt het toekomstige succes en de groei van het vrouwenvoetbal.

“Ze zorgen ook voor veel onnodige spanning in de relatie tussen clubs en hun spelers.”

[ad_2]