[ad_1]

Harry Belafonte, de acteur, producer, zanger en activist die van calypsomuziek een nationaal fenomeen maakte met “Day-O” (The Banana Boat Song) en zijn aanzienlijke bekendheid gebruikte om de aandacht te vestigen op Martin Luther King Jr., burgerrechtenkwesties en onrechtvaardigheden rond de wereld, is dood. Hij was 96 jaar oud.

Belafonteontvanger van de Jean Hersholt Humanitarian Award van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in 2014, stierf dinsdag aan congestief hartfalen in zijn huis in Manhattan aan de Upper West Side met zijn vrouw Pamela aan zijn zijde, zei oude woordvoerder Ken Sunshine. De Hollywood-reporter.

Een verleden meester in de kunst van het mixen van pop, jazz en traditionele West-Indische ritmes, Caribische Amerikanen Belafonte heeft tijdens zijn carrière meer dan 30 albums uitgebracht en ontving in 2000 een Lifetime Achievement Grammy van de Recording Academy.

Calypso, met daarop “Day-O” en een andere hit, “Jamaica Farewell”, stond in 1956 maar liefst 31 weken lang bovenaan de Billboard Pop Albums-hitlijst en wordt gezien als de eerste LP waarvan 1 miljoen exemplaren zijn verkocht. Het was een van de drie albums die hij dat jaar had die de top 3 haalden.

Op het grote scherm aan het eind 1950, Belafonte was een matinee-idool en een zelden gezien niet-wit sekssymbool.

In Darryl F. Geproduceerd door Zanuck eiland in de zon (1957), wordt zijn politieke persoonlijkheid romantisch nagestreefd door een rijke blanke vrouw (Joan Fontaine), een verhaallijn die destijds voor veel controverse (en een grote kassa) zorgde.

En in twee films die in 1959 werden uitgebracht, speelde hij een bankrover tegenover een racistische partner (Robert Ryan) in Robert Wise kansen tegen morgen en overleefde een nucleaire ramp – vocht toen tegen Mel Ferrier over de Zweedse actrice Eng Stevens – in De wereld, het vlees en de duivel. Beide films werden gefinancierd door zijn eigen bedrijf, Harbel Producties.

Na een veelgeprezen avontuur van twee nachten in Carnegie Hall in april 1959, Belafonte won er een Emmy voor Revlon-recensie tv-special, Vanavond met Belafonte.

Belafonte – die inspiratie vond bij mensen als Eleanor Roosevelt en Paul Robeson – hielp beroemdheden verzamelen voor de Freedom March in Washington in 1963, toen King zijn historische “I Have a Dream”-toespraak hield. Later nam hij deel aan de Alabama-mars van Selma naar Montgomery (archiefbeelden van hem verschijnen in de film uit 2014 Selma), trad op in Parijs en Stockholm voor de eerste door Europa gesponsorde benefietconcerten namens King en zat naast zijn weduwe in MLK begrafenis

Belafonte was een van de drijvende krachten achter de non-profitorganisatie USA for Africa, die werd gelanceerd om hongersnood uit te roeien en de single “We Are the World” voortbracht, met artiesten als Michael Jackson, Bruce Springsteen, Bob Dylan en Ray Charles. . Een jaar later orkestreerde hij in 1986 de menselijke kettingcampagne Hands Across America, waar de armen in de Verenigde Staten van profiteerden.

A Kennedy Center-laureaat in 1989, Belafonte was ook actief in pogingen om de apartheid in Zuid-Afrika te beëindigen en Nelson Mandela te bevrijden.

“Vanavond is geen toevallige ontmoeting voor mij,” Belafonte zei tijdens zijn Hersholdt dankwoord “Met de eretrofee is er nog een laag die deze reis dat soort prachtige Hollywood-einde geeft. Om erkend te worden door mijn collega’s voor mijn werk voor mensenrechten en burgerrechten en voor vrede – nou, laat ik het zo zeggen: het snijdt krachtig de donder van de vijand af.

Belafonte treedt op in de jaren zestig.

fotofeest

Harold Georges Belafonte Junior. werd geboren in New York op 1 maart 1927. Als kind verhuisde zijn moeder, een huishoudster, het gezin in 1936 van Harlem naar zijn geboorteland Jamaica, waar ze vijf jaar woonden. Na zijn terugkeer in New York ging hij naar de George Washington High School, maar stopte ermee en nam dienst bij de Amerikaanse marine.

Na zijn vrijlating, Belafonte vond werk als assistent van een conciërge, maar droomde ervan kunstenaar te worden. Voor het repareren van het appartement van een huurder ontving hij twee gratis kaartjes voor de Amerikaanse neger Theater (“Het universum ging voor mij open”, zei hij), werd erin geaccepteerd en won uiteindelijk het hoofd van de Sean O’Casey toneelstuk Juno en de loonhaan.

Belafonte schreef zich later in bij The Actors Studio en Erwin door Piscator Dramaworkshop op de New School for Social Research, waar Tony Curtis en Walter tot klasgenoten behoorden MatthauBea Arthur, Elaine StrikHengel Steiger en Marlon Brando. Hij begon ook een levenslange vriendschap met collega-worstelende acteur Sidney Poitierwiens ouders uit de Bahama’s kwamen.

Op de nieuwe school Bij Belafonte de uitvoering van een origineel nummer, “Recognition”, leverde hem lovende kritieken op en inspireerde hem om een ​​carrière in de muziek te overwegen. Hij kreeg een baan met het zingen van standaards als “Pennies From Heaven” voor $ 70 per week in de Royal Roost, een nachtclub in New York, en zijn oorspronkelijke contract van twee weken werd verlengd tot 22.

Hij kocht een club in Greenwich Village en wendde zich tot volksmuziek als de beste manier om zijn acteer- en zangtalent te combineren. Hij had een optreden van drie maanden in de Village Vanguard, maakte zijn filmdebuut als schooldirecteur tegenover Dorothy Dandridge in heldere weg (1953) en won in 1954 een Tony Award voor zijn optreden in de Musical Review Almanak van John Murray Anderson.

1954, Belafonte gespeeld in Otto primer Oscar-verfilming door Hamerstein Carmen Jonesopnieuw met Dandridge, en veroorzaakte een jaar later een sensatie op Broadway in de met zang en dans gevulde film 3 voor vanavond.

Na ondertekening bij RCA Records, Belafonte bracht in 1956 twee albums uit die hem naar het sterrendom brachten: Belafontedat ook nummer 1 bereikte in de Billboard-hitlijsten, en de Caribische geur Calypso. (Mark Twain en andere volksfavorietenuitgebracht in 1954, sprong over naar Nee. 3 dat jaar.)

“Als ik de ‘Banana Boat Song’ zing, is het lied een werklied”, Belafonte gezegd in een interview uit 2011 met NPR. “Het gaat over mannen die de hele dag zweten, en ze worden onderbetaald, en ze smeken de teller om te komen en ze eerlijk te tellen – ze tellen de bananen die ik heb geplukt, zodat ik betaald kan worden. En soms, als ze geen geld hadden, kregen ze een glas rum.

“Er zit een tekst in het nummer die zegt: ‘Werk de hele nacht met een glas rum.’ Mensen zingen en hebben plezier en dansen en vinden het geweldig, maar ze begrijpen het pas echt als ze het lied bestuderen dat ze zingen, een werklied dat een rebellielied is.”

1956, Belafonte brak een 39 jaar oud record door een publiek van 25.000 te trekken Lewisohn Stadium, een openluchtauditorium op de campus van het City College of New York, is sindsdien met de grond gelijk gemaakt. Hij speelde 14 weken in het Palace in New York en de Griek Theater in Los Angeles voor vier personen, waarbij de zaal bij elk optreden tot de nok toe gevuld was (hij bracht daar in 1963 een dubbel live-album uit van een show). En in 1971, Hij speelde een recordverloving van 16 weken in het Dorothy Chandler Pavilion in Los Angeles.

“Toen Harry Belafonte schrijdt uit het halfduister onder de schijnwerpers van het toneelcentrum van het paleis Theaterhet totale effect zal theatraal en toch eenvoudig zijn – bedrieglijk eenvoudig”, De New York Times schreef in 1959. “Het katoenen overhemd met open hals dat hij draagt, de lichten die zijn nonchalante gratie baadt, de geprojecteerde decors, de muzikale effecten, niets daarvan zal er toevallig zijn.”

Belafonte was een matinee-idool in de jaren vijftig.

fotofeest

Belafonte gebruikte zijn invloed om zwarte artiesten in de schijnwerpers te zetten door te produceren De wandelende jaren 20een muzikaal aandenken uit 1966 aan Harlem in zijn hoogtijdagen voor CBS met Duke Ellington, Sammy Davis Jr., Diahann Carroll, Nipsey Russell en Joe Williams, en het ABC Project uit 1967 Een tijd om te lachenmet stripboeken Richard Pryor, Redd Foxx en Moms Mabley.

In 1968 verscheen hij met de blonde, blauwogige Engelse zangeres Petula Clark op haar NBC-televisiespecial. Tijdens een lied raakte Petula Belafonte’s onderarm aan – de eerste keer dat een zwarte man en een blanke vrouw elkaar raakten op primetime televisie, producer-regisseur herinnerde Steve Binder zich in een interview in 2004 – en dat contact leidde tot nationale controverse.

Vijf maanden later bevond Belafonte zich opnieuw in het oog van de storm toen, bij de seizoensopener van The Smothers Brothers Comedy Hourhij voerde een uitgebreide calypso-medley uit als een journaalreeks van de tumultueuze Democratische Nationale Conventie van 1968 in Chicago gespeeld op een groen scherm achter hem

CBS bracht het nummer uit “en plaatste in plaats daarvan een commercial voor [Richard] Nixon voor president … we waren woedend, ‘herinnerde Tommy Smothers zich in een interview uit 2000. ‘Dat stuk is nooit op tv gezien.’

Belafonte deelt de schijnwerpers met Poitier erin Buck en de predikant (1972), een western geproduceerd door hun respectievelijke productiebedrijven, en werkte opnieuw samen met zijn vriend Bovenstad zaterdagavond (1974), dit keer als leider van een gettobende.

Hij portretteerde de beroemde voetbalcoach Eddie Robinson in de NBC TV-film uit 1981 Grabbelende Witte Tijgerwas een dweper in De last van de blanke man (1995) en verscheen als een zelden geziene gangster in Robert Altman Kansas stad (1996) en als een man die een lynchen beschrijft in Spike Lee’s BlackKkKlansman (2018).

Hij publiceerde een memoires, Mijn liedin 2011.

Belafonte was drie keer getrouwd – met verpleegster Marguerite Byrd, danseres Julie Robinson en fotograaf Pamela Frank. Overlevenden zijn ook zijn dochters Shari, Gina (beide actrices) en Adrienne en zoon David (een producer); stiefkinderen Sarah en Lindsey; En acht kleinkinderen: Rachel Blue, Brian, Maria, Sarafina, Amadeus, Mateo, Olive en Zoe.

In zijn NPR-interview herinnerde hij zich wat zijn moeder hem vertelde toen hij 5 was, iets dat zijn leven voor altijd heeft gevormd.

“Ze wilde dat haar waardigheid niet zou worden aangetast”, zei hij. “En op een dag zei ze tegen me – ze had het erover dat ze terug zou komen van de dag dat ze geen baan kon vinden – terwijl ze haar tranen in bedwang hield, zei ze: ‘Laat onrecht nooit onbetwist. “En dat werd echt een diep onderdeel van het DNA van mijn leven. Veel mensen zeggen tegen me: ‘Wanneer heb je als kunstenaar besloten om activist te worden?’ Ik vertel ze: “Ik was lange tijd activist voordat ik kunstenaar werd”.

Duane Byrge heeft bijgedragen aan dit rapport.[ad_2]