[ad_1]

Voor iemand die vorig jaar nog aan de federale regering vroeg om uit de provinciale jurisdictie te stappen en tegelijkertijd de noodzaak van structurele hervorming van de gezondheidszorg benadrukte, lijkt Smith zeker bereid om de welkomstmat voor Ottawa uit te rollen.

Artikel inhoud

Na de krachten te hebben gebundeld met de andere premiers van Canada om gezamenlijk meer gezondheidszorgdollars van Ottawa te eisen, tekende de premier van Alberta, Danielle Smith, een bilaterale overeenkomst met Ottawa voor “gedeelde gezondheidsprioriteiten”. Voor iemand die vorig jaar nog aan de federale regering vroeg om uit de provinciale jurisdictie te stappen en tegelijkertijd de noodzaak van structurele hervorming van de gezondheidszorg benadrukte, lijkt Smith zeker bereid om de welkomstmat voor Ottawa uit te rollen.

Reclame 2

Artikel inhoud

En nu haar regering de programma-uitgaven verhoogt in vergelijking met de plannen van haar voorganger, prijst Smith een “recordhoge investering in gezondheidszorg” met $ 24,5 miljard aan operationele uitgaven voor gezondheidszorg in 2023-24 – dat is $ 1,4 miljard hoger dan haar eigen uitgaven regeringsplan van enkele maanden geleden.

Artikel inhoud

Historisch gezien is Alberta geen flauwekul als het gaat om uitgaven voor gezondheidszorg. Vóór de pandemie had de provincie per persoon het op een na duurste provinciale gezondheidszorgsysteem in Canada. En hoewel Alberta tegen 2022 lager scoort dan het Canadese gemiddelde op deze maatstaf, behoort Canada zelf routinematig tot de duurste universele gezondheidszorgstelsels ter wereld. Met andere woorden, Alberta is een middenklasse-uitgever in een erg duur land met universele gezondheidszorg – en de recente aankondigingen van Smith zorgen ervoor dat Alberta hoge uitgaven zal blijven doen.

Artikel inhoud

Reclame 3

Artikel inhoud

Bovendien verwacht Alberta in 2023-24 meer dan 6 miljard dollar te ontvangen van Ottawa via de Canada Health Transfer. Dit komt neer op ongeveer een kwart van de totale operationele zorguitgaven van de provincie. De premier is goed bekend met de mogelijke nadelen van het vertrouwen op de federale overheid voor zo’n groot deel van haar gezondheidszorgbudget. Met name vanwege de Canada Health Act (CHA) zijn deze overdrachten onderworpen aan een aantal voorwaarden die selectief door de federale overheid kunnen worden gebruikt om noodzakelijke hervormingen die de gezondheidszorg in Alberta zouden kunnen verbeteren, tegen te houden. Dus als de hoeveelheid geld waar Alberta op vertrouwt uit Ottawa toeneemt, neemt ook de invloed van Ottawa op de gezondheidszorg in Alberta toe.

Nogmaals, dit is vooral problematisch voor premier Smith, die herhaaldelijk het belang heeft benadrukt van structurele hervormingen in de gezondheidszorg die mogelijk de woede van Ottawa zouden kunnen opwekken. Inderdaad, slechts een paar weken nadat de regering-Smith de bilaterale overeenkomst van Ottawa had ondertekend, kondigde de regering-Trudeau een boete van $ 13,7 miljoen aan Alberta aan wegens vermeende overtredingen (kosten voor diagnostische diensten) die plaatsvonden voordat Smith premier werd.

Reclame 4

Artikel inhoud

Om eerlijk te zijn, Premier Smith is een aantal van haar toezeggingen nagekomen om de samenwerking met de particuliere sector voor de levering van enkele openbare operaties voort te zetten, en gerichte uitgaven op kritieke gebieden zoals hulpdiensten en meer gezondheidspersoneel. Gezien haar hernieuwde toezegging om voor gezondheidszorgdollars op Ottawa te vertrouwen, zullen verdere hervormingen – met name gedurfde hervormingen die ze nog in 2021 overwoog en die duidelijk in strijd zouden zijn met de CHA – echter moeilijk zijn, tenzij de premier bereid is om verdere straffen op te leggen.

Ondanks het gebrul om de ‘soevereiniteit’ van Alberta te beschermen, heeft premier Smith er grotendeels voor gekozen dezelfde mislukte aanpak te volgen als veel van haar voorgangers; draai de hervormingsretoriek terug, drijf de uitgaven voor gezondheidszorg op en geef Ottawa de schuld van eventuele problemen.

Bacchus Barua en Tegan Hill zijn economen bij het Fraser Institute.

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het behoud van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties op de site verschijnen. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld: u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, als er een update is voor een reactiethread die u volgt of als een gebruiker die u volgt opmerkingen maakt. Bezoek onze Communityrichtlijnen voor meer informatie en details over het aanpassen van uw e-mailinstellingen.

Doe mee aan het gesprek

Advertentie 1

[ad_2]