[ad_1]

Toen ik in de zomer van 1978 in Washington DC aankwam, had ik weinig hoop voor TransAfrica, een nieuw gevormde organisatie die slechts een jaar eerder was opgericht met een jonge leider, Randall Robinson, aan het roer. Ik was ervan overtuigd dat we niet nog een liberale organisatie nodig hadden die compromissen zou zien als een weg naar vrijheid voor onderdrukte volken, en die niet bereid zou zijn de confrontatie aan te gaan met imperialistische naties die nog steeds vastbesloten zijn Afrika en de Afrikaanse wereld uit te buiten. Zoals de geschiedenis en mijn eigen leven hebben laten zien, mijn eerste indruk van TransAfrica en Randall, die overleden op 24 maart op 81-jarige leeftijd zich ernstig vergiste.

Uiteindelijk ontmoette ik Randall in 1979, nadat ik lid was geworden van de Ondersteuningsproject voor Zuidelijk Afrika (SASP), een in Washington, DC gevestigde solidariteitsorganisatie die bekend staat om haar activisme en steun voor strijd in zuidelijk Afrika en Zuid-Afrika. SASP, zoals het heette, had een productieve werkrelatie gesmeed met TransAfrica en met Randall, waardoor een nieuw elan ontstond voor activisten die het Amerikaanse beleid ten aanzien van Afrika en de Afrikaanse diaspora wilden veranderen. Randall had onder één dak een getalenteerde groep jonge geleerden, mediamensen, voormalige diplomaten en vakbonds- en academische leiders samengebracht die een verscheidenheid aan activistische tradities vertegenwoordigden. Het was om verschillende redenen een opwindende tijd, waarvan Randalls eigen verhaal de belangrijkste was.

Hoewel Randall stevig geworteld was in de wereld van de bureaucraten, diplomaten en wetgevers in Washington, droeg hij nog steeds de radicale instincten met zich mee die zijn leiderschap bepaalden. Samen met andere SASP-leden en activisten over de hele wereld ben ik Randalls rebelse kant gaan koesteren. Dit was gekoesterd tijdens zijn leven als student en gemeenschapsactivist met de Gulf Oil Boycot-campagne en organisaties in Boston in de vroege jaren zeventig, zoals het Pan-African Liberation Committee en het Southern Africa Relief Fund. Deze ervaringen vormden de basis voor zijn interacties met gemeenschapssolidariteitsgroepen zoals de SASP, met militante vakbondsleiders op nationaal en lokaal niveau, en met studenten, kerkleiders en andere organisaties die actief antikoloniale bevrijdingsbewegingen in de wereld steunden. Randall was niet bang om de veren te verstoren; in 1983 nodigde hij de premier van Grenada uit Maurits Bisschopbeschimpt door de regering-Reagan als marxistische dictator – om te spreken op het jaarlijkse gala van TransAfrica. Vier maanden later werd Bishop vermoord bij een staatsgreep en vielen Amerikaanse troepen Grenada binnen.

Door de jaren heen heb ik Randall niet alleen leren kennen als kameraad, maar ook als broer – iemand die zelden een naam of gezicht vergat en geneigd was om oude Richard Pryor-grappen te vertellen. Op zijn minst gereserveerde momenten (hij was een ietwat privépersoon), was het duidelijk dat hij droeg zijn geschiedenis als een zwarte man uit Richmond, Virginia, en afgestudeerd aan de historisch Black Virginia Union University, als punten van trots – en ook als schilden tegen het racisme dat hij zijn hele leven tegenkwam.

Als je het geluk had hem te hebben gehoord, of het nu in privégesprekken was of tijdens zijn vele openbare presentaties, zou je begrijpen dat hij de erfgenaam is van een belangrijke traditie in de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap van een geest die intellectueel gefundeerd en grensoverschrijdend is. activisme dit onderscheidde hem vaak van gevestigde leiders die zijn aanpak misschien als confronterend beschouwden. Dit is, denk ik, wat hem en ons motiveerde om voor verandering te werken, ook al waren we uitgesloten van de elite van het buitenlands beleid. Hij sprak rechtstreeks over de noodzaak om basisorganisaties uit alle gemeenschappen betrokken te houden bij gesprekken die hen traditioneel hebben uitgesloten.

Het waren Randall, zijn staf bij TransAfrica en een handvol andere toegewijde organisaties in het hele land die beseften dat het wetgevende werk dat plaatsvond in het Congres weinig kon bereiken zonder de steun van activisten of de massa, zoals we ze noemden – studenten, arbeiders , en gewone mensen, van wie velen op hun eigen voorwaarden in staat hebben gesteld een gemeenschappelijke zaak te vinden met degenen die in Zuid-Afrika worstelen. Randalls ideeën geholpen om deze links te verduidelijken. En, net zo belangrijk, we voelden dat zijn leiderschap van TransAfrica onze stem versterkte en de kracht van onze solidariteitsbeweging uitbreidde. Het succes van de Vrije Zuid-Afrikaanse bewegingopgericht in november 1984 en voornamelijk geassocieerd met Randall en TransAfrica, is een bewijs van de kracht van het samenbrengen van vele groepen om onrecht te bestrijden.

Veel mensen en organisaties voelden zich verbonden met Randall, vooral nadat hij de leiding van TransAfrica had verlaten en een reeks goed ontvangen artikelen begon te publiceren. memoires en maatschappijkritiek. En hoewel ik dit schrijf om zijn leven en werk te prijzen, ben ik me er terdege van bewust dat ‘zijn’ werk dat van zoveel anderen omvat die dezelfde wegen als hij hebben bewandeld – vaak niet erkend maar in, zoals ze zeggen, traditie. Hamba Kahle, Randall Robinson! Je zal niet vergeten worden![ad_2]