[ad_1]

Dit is een column van Morgan Campbell, die opinies schrijft voor CBC Sports. Voor meer informatie over Sectie CBC-opinieraadpleeg a.u.b. de Veelgestelde vragen.

Afgelopen zaterdagavond in Las Vegas deelde Gervonta “Tank” Davis een moordende boksles aan Ryan “King Ry” Garcia, die won door knock-out in de zevende ronde in een spraakmakende wedstrijd tussen voorheen ongeslagen jonge sterren.

Het geroezemoes voorafgaand aan het gevecht wees op een enorm evenement. Davis en Garcia wisselden beledigingen uit op elk platform, van FaceTime tot Instagram Live, tijdens de weging de dag voor het gevecht, en beloofden zelfs hun garanties in te zetten in een zijweddenschap om een ​​de facto winnaar aan te wijzen. sterke proef.

En de hype-campagne werkte.

Het gevecht bracht het weekend door op wat er nog over is van Twitter. Volgens de eerste feedback, genereerde het evenement 1,2 miljoen à la carte aankopen. En hoewel de officiële capaciteit van T-Mobile Arena voor boksevenementen 20.000 is, kondigden de organisatoren een menigte van 20.842 aan, die in totaal $ 22,8 miljoen voor kaartjes betaalden. Volgens de meeste maatstaven was Davis-Garcia dit jaar tot nu toe de belangrijkste wedstrijd in de ring tussen boksers.

Maar is het het grootste gevecht in het boksen?

Waarschijnlijk niet.

Deze eer behoort waarschijnlijk toe aan brouwend geschil tussen de International Boxing Association en World Boxing, Met de toekomst van boksen als Olympische sport op het spel, wil Upstart World Boxing de erkende wereldwijde federatie worden die toezicht houdt op de sport. De vertrekkende IBA diende ondanks zijn schorsing door het IOC een formele klacht in bij de International Boxing Integrity Unit.

Spats als deze zijn normaal voor de controversiële en controversiële reis van boksen, maar nog steeds gênant voor de sport en de Olympische Spelen.

Dit is geen Boxing-is-Dead-column. De opbouw en het succes van Davis-Garcia bewees dat, gegeven een geweldige combinatie en agressieve promotie, de sport nog steeds kan gedijen op professioneel niveau.

De vragen zijn deze:

Zijn de Olympische Spelen, met tegenstrijdige sanctionerende instanties, goed geplaatst om te profiteren van de populariteit van de sport?

En wie verliest er als Sweet Science van de Olympische Spelen verdwijnt?

Zoveel als Olympische gouden medailles een bokscarrière kunnen lanceren, profiteert het IOC van levenslange samenwerking met bokslegendes wiens namen we allemaal kennen.

George Forman.

Ray Leonard.

Joe Frazier.

Mohamed Ali.

IBA versus wereldboksen

Het stoppen met boksen verbreekt de verbinding met al die rijke historie, maar onder de huidige omstandigheden de IBA opnieuw hosten lijkt me ook niet houdbaar.

Als we dit beschouwen als een titelgevecht, is de IBA een lange maar zelfgenoegzame regerend kampioen gevestigd in Rusland. Corruptieklachten stapelen zich al jaren open in 2019 schorste het Internationaal Olympisch Comité de groep, hoewel boksen op het Olympische programma bleef staan ​​voor de Spelen van Tokio in 2020.

Op de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs zal een bokstoernooi plaatsvinden, maar het is niet gegarandeerd dat de sport daarna nog zal verschijnen.

Betreed de uitdager – World Boxing, een dissidente organisatie onder leiding van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijkdie eerder deze maand werd opgericht en tot doel heeft de Olympische toekomst van boksen op lange termijn veilig te stellen door de erkende internationale sanctie-instantie van het IOC te worden.

“Ik kan spreken namens de Verenigde Staten en vele andere nationale federaties. We hebben er alle belang bij om de weg naar de Olympische beweging in te slaan”, zei Tyson Lee, USA Boxing-directeur en World Boxing-bestuurslid, tegen Associated Press. “Ergens langs de lijn bleek het geen prioriteit te zijn voor IBA.”

Een boksvechter viert feest in de hoek van de ring na het verslaan van zijn concurrent, die wordt geholpen door de rechter.
Gervonta Davis, links, viert feest na het verslaan van Ryan Garcia door knock-out in de zevende ronde in hun gevecht op zaterdag in de T-Mobile Arena in Las Vegas. (Al Bello/Getty Images)

De IBA gaat de uitdaging uiteraard persoonlijk aan.

“De IBA veroordeelt krachtig de inspanningen van individuen om de aanzienlijke vooruitgang die de IBA de afgelopen jaren heeft geboekt om de best mogelijke toekomst voor boksers te verzekeren, te ondermijnen”, zei de IBA in een verklaring aan Reuters.

Zoals ik in het verleden heb gezegd, denk ik dat gokken een slechte gewoonte is en een Faustiaanse markt van een businessplan. Maar als ik een gokker was, zou ik er niet op gokken dat het boksen terugkeert naar de Olympische Spelen als de IBA deze machtsstrijd wint.

Herhaalde dopingschandalen hadden er al voor gezorgd dat de wereldwijde sportgemeenschap sceptisch keek naar Russische concurrenten. Twee zomers geleden konden de Russen nog meedoen in Tokio, maar alleen onder het label Authorized Neutral Athlete. Tel daar de voortdurende Russische invasie van Oekraïne bij op en het wordt nog moeilijker om aan de rest van de wereld het idee te verkopen dat een in Rusland gevestigde sportorganisatie eerlijke competities zal organiseren.

Dus om de vraag te beantwoorden die ik eerder in de column stelde, komt er een duidelijke verliezer naar voren als boksen op de lange termijn van de Olympische Spelen verdwijnt.

De Olympische Spelen zelf, verstoken van een sport waarvan we weten dat ze, mits goed uitgevoerd, tv-kijkcijfers en betrokkenheid op sociale media genereren.

Toegegeven, boksers zijn meestal niet beroemd als ze meedoen aan de Olympische Spelen. Ze winnen aan populariteit bij elke overwinning in het toernooi en gebruiken vervolgens, indien succesvol en goed beheerd, hun Olympische roem als hefboom bij het onderhandelen met professionele promotors. Rio 2016 zilveren medaillewinnaar Shakur Stevenson maakte omzet $ 20.000 voor zijn professionele debuut.

De meeste boksers doen dat aanzienlijk minder.

De Olympische Spelen blijven een enorm platform

In die zin verschilt boksen van andere Olympische sporten.

Zo kent de Olympische atletiek geen veelbelovende amateurs, die dan het professionele circuit betreden. De beste profs en de beste Olympiërs zijn dezelfde mensen.

Boksen lijkt meer op Olympisch basketbal in de jaren vóór het Dream Team, of NCAA-hoepels vandaag. Het is niet de enige weg naar een lucratieve professionele carrière, maar het is nog steeds een enorm platform voor een kritieke massa toekomstige sterren, wiens professionele succes op hun beurt interesse zou kunnen wekken voor de Olympische competitie.

Natuurlijk leidt Olympisch succes geen enkele bokser naar de top van de professionele ranglijst, laat staan ​​de lijst van topvechters die cheques van acht cijfers verzilveren. Inderdaad, de hele Davis-Garcia-kaart bevatte twee Olympische medaillewinnaars, en geen van beiden was de kop van het evenement. Rio middengewicht zilveren medaillewinnaar Bektemir Melikuziev won zijn undercard-gevecht. Yamaguchi Falcao, een licht zwaargewicht bronzen medaillewinnaar in Londen 2012, werd in de eerste ronde uitgeschakeld door super middengewicht kampioen David Morrell Jr.

Onder de vechters van het hoofdevenement werd Garcia een artiest met een groot budget door statistieken op Instagram uit te voeren (Zondagochtend 10 miljoen volgers) en in de ring (23-0 voordat Davis het stijf maakte).

Davis van zijn kant werd een bankabele ster door spectaculaire knock-outs aan elkaar te rijgen en goedkeuringen van boksberoemdheden te verdienen (Floyd Mayweather), reguliere sporten (Odell Beckham Jr..) en hiphop (Eend).

Maar fanbeloningen kunnen er nog steeds toe doen.

Het is één ding om te zeggen dat je het gezien hebt Robeisy Ramirez heeft Isaac Dogboe vrijgelaten voor een wereldprofessionele titel op TSN of ESPN, maar iets anders waarvan je zegt dat je het hebt gezien Stevenson-duel in Riovoordat een van hen prof werd.

Weet je wie zo’n blik op de kristallen bol van pro-boksen leuk zou vinden?

Mensen in de 1,2 miljoen huizen en plaatsen die Davis-Garcia hebben gekocht.

Niet allemaal natuurlijk, maar genoeg om olympisch boksen te behouden.[ad_2]