[ad_1]

SANTA FE, NM – Jerry Apodaca, een democraat die bij zijn aantreden in 1975 de eerste Spaanse gouverneur van New Mexico werd in 54 jaar, is overleden. Hij werd 88 jaar oud.

Hij stierf woensdag in zijn huis in Santa Fe na wat mogelijk een beroerte was, zei zijn zoon Jeff Apodaca.

Zijn zoon sprak over de erfenis die zijn vader achterliet, een erfenis die volgens andere democratische politici de weg vrijmaakte voor meer minderheden om een ​​openbaar ambt te bekleden en leidinggevende functies op zich te nemen in raden van bestuur in het hele land.

Hij nam zijn rol serieus, zei de jonge Apodaca, een zakenman uit Albuquerque en voormalig mediamanager.

“Vroeger ontmoette ik mensen bij Fortune 500-bedrijven, en er was geen bijeenkomst waar ik geen Latino-manager ontmoette die me vroeg: ‘Ben jij Jerry’s zoon?’ Ze vertelden me zoveel verhalen over wat hij had gedaan,” vertelde Jeff Apodaca aan de Santa Fe New Mexican. “General Motors, McDonald’s… hij opende deuren voor Latino’s in de jaren ’70 en ’80.

Apodaca had een verzekeringsbedrijf in Las Cruces voordat hij in 1966 werd gekozen in de senaat. Hij was 40 toen hij op 1 januari tot gouverneur werd benoemd. Op 1 januari 1975 werd hij de eerste Spaanse gouverneur van New Mexico sinds Octaviano Ambrosio Larrazolo zijn ambt in 1921 verliet.

Tijdens zijn vierjarige ambtstermijn reorganiseerde het bestuur van Apodaca de deelstaatregering in zijn huidige vorm door een kabinetssysteem met 12 afdelingen te creëren. Zijn campagnebelofte nakomend, consolideerde zijn administratie agentschappen en elimineerde enkele besturen en commissies.

In een interview kort voor het einde van zijn termijn als gouverneur noemde Apodaca de reorganisatie van de regering en de oprichting van een kleuterschoolsysteem over de hele staat als belangrijke prestaties. Hij zei dat zijn regering de overheid opener en ontvankelijker voor burgers had gemaakt.

Apodaca hield regelmatig inloopspreekuren waar bewoners hem konden ontmoeten. Zijn regering implementeerde belastingverminderingsprogramma’s, waaronder belastingkredieten, belastingteruggaven en belastingtariefverlagingen, maar Apodaca is bekritiseerd omdat hij goede vrienden heeft benoemd in openbare functies.

“Ik vond geen logische reden om iemand van de regering uit te sluiten, alleen maar omdat ze de campagne hielpen of omdat ze een vriend waren”, zei hij in december 1978. “Ik denk dat het record voor zichzelf spreekt. Het succes van deze regering berust niet volledig op op mijn schouders.

Apodaca heeft ook beschuldigingen bestreden die hem in verband brengen met figuren van de georganiseerde misdaad.

Terwijl hij in 1982 campagne voerde voor de Amerikaanse Senaat, betwistte Apodaca de beweringen van een veroordeelde misdadiger dat hij als gouverneur steekpenningen van $ 10.000 had aanvaard in ruil voor het verlenen van gratie of voorwaardelijke vrijlating aan een gevangene uit New Mexico. Apodaca noemde de beschuldiging een “totale verzinsel”.

Een door Apodaca gevraagde grand jury vond uiteindelijk geen bewijs van meineed.

Hij verloor de Democratische voorverkiezingen van de Amerikaanse Senaat aan Jeff Bingaman, die 30 jaar diende.

Apodaca, die halverwege de jaren vijftig halfback speelde aan de Universiteit van New Mexico, werd in 1978 door president Jimmy Carter aangesteld als voorzitter van de Presidential Council on Physical Fitness. Terwijl hij gouverneur was, liep en voltooide hij de Boston Marathon in 1978.

Nadat hij zijn ambt had verlaten, nam hij ontslag uit het fitnesspanel nadat hij was gekozen in de raad van bestuur van tabaksgigant Phillip Morris.

Carter interviewde ook Apodaca voor de minister van Onderwijs toen het Amerikaanse ministerie van Onderwijs werd opgericht. De baan ging in plaats daarvan naar Shirley Hufstedler, een federale rechter in hoger beroep in Californië.

Na het verlaten van zijn ambt doorstond Apodaca een reeks moeizame zakelijke ondernemingen, waaronder mislukte vastgoeddeals die leidden tot een faillissementsaanvraag. Later probeerde hij terug te keren naar de politiek, maar verloor de Democratische voorverkiezingen voor de Amerikaanse Senaat in 1982 en voor de gouverneur in 1998.

Apodaca waagde zich ook aan publiceren en nam Hispanic Magazine en Vista Magazine over, twee Engelstalige tijdschriften gericht op Spaanse lezers. Hij was ook lid van de raad van toezicht van de Universiteit van New Mexico van 1985 tot 1991.

Apodaca begon in de politiek als senator van Las Cruces, waar hij vier ambtstermijnen vervulde van 1966 tot 1976. In de gouvernementele race van 1974 versloeg hij de Republikein Joe Skeen met slechts 3.752 stemmen. Apodaca voerde campagne tijdens het post-Watergate-tijdperk en portretteerde zichzelf als “de man waartoe niemand behoort”.

Apodaca, geboren als Raymond S. Apodaca in Las Cruces op 1 oktober 1934, studeerde in 1957 af aan de UNM en begon geschiedenis te doceren en voetbal te coachen op de middelbare school in Albuquerque. Daarna keerde hij terug naar Las Cruces, opende een verzekeringsbedrijf en breidde uit naar detailhandel en onroerend goed.

Hij wordt overleefd door zijn ex-vrouw, Clara, drie dochters, Cindy, Carolyn, Judy, en twee zonen, Jerry Jr. en Jeff.

Het verhaal bevat biografisch materiaal dat is samengesteld door voormalig AP-verslaggever Tim Korte.

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.[ad_2]