[ad_1]

VATICAANSTAD (AP) – Paus Franciscus heeft besloten vrouwen stemrecht te geven tijdens een aanstaande bisschoppenvergadering, een baanbrekende hervorming die zijn hoop weerspiegelt om vrouwen meer beslissingsverantwoordelijkheden te geven en leken meer stem te geven in het leven van de katholieken Kerk.

Franciscus keurde wijzigingen goed in de normen die gelden voor de Bisschoppensynode, een Vaticaans orgaan dat de bisschoppen van de wereld bijeenbrengt voor periodieke vergaderingen, na jaren van eisen van vrouwen voor stemrecht.

Het Vaticaan heeft woensdag de wijzigingen vrijgegeven die het heeft goedgekeurd, die zijn visie benadrukken voor een grotere rol voor de lekengelovigen in kerkelijke aangelegenheden die lang is overgelaten aan geestelijken, bisschoppen en kardinalen.

Katholieke vrouwengroepen die het Vaticaan lange tijd hebben bekritiseerd omdat het vrouwen als tweederangsburgers behandelt, begroetten de stap onmiddellijk als historisch in het 2000-jarige bestaan ​​van de kerk.

“Dit is een significante barst in het glas-in-loodplafond en het resultaat van aanhoudende belangenbehartiging, activisme en getuigenis” van een campagne van katholieke vrouwengroepen die het recht om te stemmen eisen, zei Kate McElwee van de Women’s Ordination Conference, die pleit voor vrouwen. priesters

Sinds het Tweede Vaticaans Concilie, de bijeenkomsten van de jaren zestig die de Kerk moderniseerden, hebben pausen de bisschoppen van de wereld voor een paar weken naar Rome geroepen om bepaalde onderwerpen te bespreken. Aan het einde van de vergaderingen stemmen de bisschoppen over specifieke voorstellen en leggen deze voor aan de paus, die vervolgens een document opstelt waarin rekening wordt gehouden met hun standpunten.

Tot nu toe waren de enige mensen die konden stemmen mannen. Maar als onderdeel van de nieuwe veranderingen zullen vijf nonnen zich bij vijf priesters voegen als stemgerechtigde vertegenwoordigers voor religieuze ordes. Bovendien besloot Franciscus om 70 niet-bisschoppelijke leden van de synode te benoemen en vroeg hij of de helft van hen vrouw zou zijn. Ook zij krijgen een stem.

Het doel is ook om jonge mensen op te nemen onder deze 70 niet-bisschoppelijke leden, die zullen worden voorgedragen door regionale blokken, waarbij Franciscus de uiteindelijke beslissing zal nemen.

“Het is een belangrijke verandering, het is geen revolutie”, zei kardinaal Jean-Claude Hollerich, een van de belangrijkste organisatoren van de synode.

De volgende vergadering, gepland voor oktober. 4-29, richt zich op het eigenlijke onderwerp om de kerk representatiever te maken en ontvankelijker te maken voor de leken, een proces dat bekend staat als “synodaliteit” dat Franciscus al jaren verdedigt.

De bijeenkomst in oktober werd voorafgegaan door een ongekende twee jaar durende oproep van de katholieke lekengelovigen over hun visie op de Kerk en hoe deze beter tegemoet kan komen aan de behoeften van katholieken vandaag.

Tot nu toe is slechts één vrouw bekend als stemgerechtigd lid van deze bijeenkomst in oktober, zuster Nathalie Becquart, een Franse non die dienst doet als ondersecretaris in het kantoor van de Vaticaanse Bisschoppensynode. Toen ze in 2021 in de rol werd benoemd, noemde ze Francis ‘dapper’ voor het verleggen van de grenzen van de participatie van vrouwen.

Tegen het einde van volgende maand zullen zeven regionale blokken elk 20 namen van niet-bisschoppen voorstellen aan Franciscus, die elk 10 namen zal selecteren om het totaal op 70 te brengen.

Kardinaal Mario Grech, die de leiding heeft over de synode, wees erop dat met de veranderingen zo’n 21 procent van de afgevaardigden die op de bijeenkomst in oktober bijeenkwamen, niet-bisschoppen zullen zijn, van wie de helft vrouw is.

Hij erkende het onbehagen binnen de hiërarchie van de inclusiviteitsvisie van Franciscus en benadrukte dat de synode zelf een meerderheid van bisschoppen aan het hoofd zou blijven houden.

“Verandering is normaal in het leven en in de geschiedenis”, zei Hollerich tegen verslaggevers. “Soms zijn er revoluties in de geschiedenis, maar revoluties hebben slachtoffers. We willen geen slachtoffers hebben”, zei hij lachend.

Catholic Women’s Ordination, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde groep die zegt toegewijd te zijn aan het aanpakken van vrouwenhaat in de kerk, verwelkomde de hervorming maar eiste meer.

“De CWO wil graag transparantie, en leken gekozen uit de bisdommen in plaats van gekozen door de hiërarchie, maar het is een begin!” zei Pat Brown van de CWO.

Hollerich weigerde te zeggen hoe de vrouwelijke leden van de bijeenkomst zouden heten, aangezien de leden al lang bekend staan ​​als ‘synodale vaders’. Op de vraag of ze bekend zouden staan ​​als “synodale moeders”, antwoordde hij dat het aan de vrouwen zou zijn om te beslissen.

Franciscus handhaafde het verbod van de katholieke kerk om vrouwelijke priesters te wijden, maar heeft de afgelopen tijd meer gedaan dan welke paus dan ook om vrouwen een grotere stem te geven in de besluitvormingsrollen van de kerk.

Hij heeft verschillende vrouwen benoemd op hoge posities in het Vaticaan, hoewel geen enkele vrouw aan het hoofd staat van een van de belangrijkste kantoren of afdelingen van het Vaticaan, de zogenaamde diasteries.

[ad_2]