[ad_1]

IZMIR, Turkije – Met nog maar 17 dagen te gaan tot de verkiezingen, luidde de gezondheid van president Recep Tayyip Erdogan woensdag alarm nadat hij zijn campagnereis twee dagen op rij had geannuleerd, inclusief een eerder geplande reis naar een spraakmakende ceremonie in het nieuwe Turkse elektriciteitscentrale in Mersin op donderdag.

De annulering volgt op een gezondheidscrisis die de Turkse leider dinsdagavond opliep tijdens een live tv-interview.

“Vandaag zal ik thuis rusten op advies van mijn doktoren”, schreef Erdogan woensdag op zijn Twitter-account.

Ambtenaren van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) zeiden dat Erdogan de ceremonie via een videoverbinding zou bijwonen in plaats van persoonlijk, in tegenstelling tot wat aanvankelijk was gepland.

De 69-jarige Erdogan, die zijn decennium aan de macht probeerde in te gaan, leek ziek te zijn tijdens een gezamenlijke uitzending op 25 april op regeringsgezinde tv-zenders Kanal 7 en Ulke.

Duizenden kijkers die naar het interview keken, zagen Ulke TV-redacteur Hasan Ozturk midden in een vraag pauzeren, geschrokken uit zijn stoel opstaan, en een stem buiten de camera riep “God helpt ons” voor een reclameblok. Er waren geen camera’s op de president terwijl het moment zich ontvouwde, waardoor veel Turken op sociale media speculeerden over de vraag of Erdogan een hartaanval of een epileptische aanval had gehad.

Na 20 minuten keerde Erdogan met een grimmig gezicht terug naar het interview, waarbij hij de gezondheidsangst bagatelliseerde als een klein ongemak veroorzaakt door een hectische campagne. ‘Het is een ernstig maagprobleem’, zei hij, terwijl hij uitlegde dat hij tegen het advies van zijn arts in naar het nachtelijke interview was gekomen. Hij bedankte iedereen die hun goede wensen had uitgesproken en beëindigde het interview na nog eens 10 minuten.

De gezondheid van Erdogan is een aanhoudend probleem sinds 2006, toen Erdogan, de toenmalige premier, met spoed bewusteloos naar een ziekenhuis werd gebracht, wat de geruchten aanwakkerde dat hij leed aan epilepsie of diabetes of beide. Na een operatie aan zijn dunne darm in 2011 beweerden enkele lokale journalisten en buitenlandse analisten dat hij vergevorderde darmkanker had, en speculeerden zelfs dat hij nog maar twee jaar te leven had. Nog maar twee jaar geleden barstten geruchten over de dood van de president los op sociale media toen hij drie dagen lang verdween in plaats van een klimaattop in Glasgow bij te wonen.

Na de schrik op televisie was een van de eersten die Erdogan zijn beste wensen deed zijn zachtaardige politieke rivaal Kemal Kilicdaroglu, die hem zal uitdagen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 14 mei en, volgens de meeste peilingen, in een beslissende ronde. tweede ronde twee weken later. Een opiniepeiling van Al-Monitor/Premise die woensdag werd vrijgegeven, gaf aan dat Erdogan en Kilicdaroglu statistisch gezien gelijk zijn in een tweede ronde, hoewel er nog steeds een behoorlijk aantal onbesliste kiezers zijn.

Ondanks een patstelling eerder op dinsdag, toen Erdogan weigerde Kilicdaroglu de hand te schudden tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de 61e verjaardag van het Grondwettelijk Hof, tweette de oppositiekandidaat zijn beste wensen aan Erdogan onmiddellijk na het incident, net als andere leden van de oppositiealliantie. “Moge Erdogan snel herstellen, en we gaan door met de [electoral process] in vrede en goede gezondheid”, twitterde Temel Karamollaoglu, leider van de Welvaartspartij.

“Kilicdaroglu’s wensen zijn kostbaar”, vertelde Bulent Turan, plaatsvervangend voorzitter van Erdogans Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), woensdag aan CNN-TURK. “Politiek is per definitie beladen met controverses. Maar menselijkheid en beleefdheid zijn belangrijk.”

Woensdagochtend maakte het kantoor van de president het schema bekend voor Erdogan’s ceremonies in drie steden, maar de president twitterde om 12.00 uur dat hij die dag ‘uitrustte’ en dat vice-president Fuat Oktay in zijn plaats aanwezig zou zijn.

Ambtenaren zeiden dat de president fit wilde zijn voor de ceremonie de volgende dag in de eerste kerncentrale van Turkije, die wordt gebouwd door het Russische kernenergiebedrijf Rosatom. Erdogan had de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen, maar de Russische leider zal niet persoonlijk komen. In plaats daarvan zal hij de ceremonie toespreken via videoconferentie. Erdogan zal dat ook doen, zeiden bronnen woensdagavond.

Op 27 april wordt de eerste lading brandstof geleverd aan Akkuyu, de eerste kerncentrale van Turkije in de zuidelijke provincie Mersin. De fabriek kwam ongedeerd uit de dodelijke aardbeving die door 11 provincies in Zuid-Turkije raasde en meer dan 50.000 mensen het leven kostte.

Zoals bij veel van de openingen van Erdogan deze maand, zijn de bouwwerkzaamheden op de locatie nog steeds aan de gang. Zodra de brandstof is gearriveerd, kunnen echter het testen en ander voorbereidend werk aan de eerste van de vier reactoren beginnen. Daarna zullen de resterende drie eenheden naar verwachting operationeel worden met een snelheid van één per jaar, aldus het persbureau Anadolu. Zodra de centrale volledig functioneel is, zal ze 35 miljard kilowattuur elektriciteit per jaar produceren en ongeveer 10% van het elektriciteitsverbruik van het land dekken.

“Als God het wil, zullen we ons programma morgen voortzetten en ervoor zorgen dat Turkije zijn doelen bereikt in de volgende eeuw van Turkije”, twitterde Erdogan.

Over de gezondheid van Erdogan wordt gedebatteerd

Ondanks de algemene zorgeloze houding van de president, is de gezondheid van Erdogan sinds zijn tijd als premier een onderwerp van discussie in Turkije. Journalisten, buitenlandse analisten en gewone mensen speculeerden vaak dat de president leed aan diabetes, epilepsie of kanker. In 2006 werd Erdogan bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht. Hoewel de premier het bezoek ongetwijfeld liever geheim had gehouden, haalde het de krantenkoppen toen zijn chauffeur en lijfwachten uit de auto sprongen en de deuren dichtsloegen met de sleutel in het contactslot, waardoor het automatische vergrendelingssysteem werd geactiveerd. Terwijl Erdogan binnen bewusteloos lag, worstelden zijn bewakers om de ruit van de gepantserde auto in te slaan, geholpen door arbeiders van een nabijgelegen bouwplaats die een voorhamer en een beitel meebrachten. Artsen zeiden dat hij een daling van de bloedsuikerspiegel had als gevolg van uitputting en vasten tijdens de Ramadan.

Toen Erdogan in 2011 een dunnedarmoperatie onderging, beweerden lokale journalisten en internationale columnisten dat hij vergevorderde kanker had. Toen, een paar maanden na de operatie, publiceerde de Turkse krant Taraf een e-mail tussen twee collega’s van het in de VS gevestigde Stratfor, dat een geopolitieke analyse geeft, en beweerde dat artsen een 20 centimeter (8 inch) van Erdogans dikke darm hadden verwijderd.

“De prognose is echter niet goed. De chirurg zei dat ze het op twee jaar schatten”, luidde de e-mail. Terwijl de geruchten in een stroomversnelling kwamen, weigerde Erdogan details over zijn gezondheid te bespreken, maar viel hij het rapport aan als een regelrechte leugen. “Het is gewoon God en alleen God die weet hoe lang ieder van ons zal leven”, zei Erdogan in een woedende toespraak tot zijn partij. “Als het moment van overlijden komt, kun je het geen uur vooruit of achteruit zetten.”

Meest recentelijk namen geruchten over de dood van Erdogan de sociale media over in november 2021, toen hij onverwachts een bezoek aan een klimaattop in Glasgow afzegde en zijn agenda vrijmaakte. Een video waarin Erdogan moeilijk lijkt te lopen en een lange tweet van een voormalig AKP-parlementslid die Erdogan opriep om “zijn kanker te bekennen”, voedden ook de speculatie. Plots begonnen duizenden mensen meningen en wensen voor de gezondheid van de president op sociale media te posten. Sommige mensen deelden foto’s van halva, een Turks dessert dat wordt aangeboden om de doden te herdenken, met de hashtag #olmus (#dood). Korte satirische video’s verwelkomden Erdogan in het hiernamaals.

De volgende dag bracht het machtige communicatiedirectoraat een korte video uit van Erdogan die liep en zei: “Vertrouw vrienden, vrees vijanden.” Het bericht werd gevolgd door een aankondiging dat er juridische onderzoeken zijn geopend tegen 30 mensen die “manipulatieve inhoud” op Twitter deelden met de hashtag “dood”.[ad_2]