[ad_1]

Wetgevers in een subcommissie van de House Judiciary hebben donderdag druk uitgeoefend op de waakhonden van de regering om hard op te treden tegen het gebruik door de FBI van ongeoorloofde bewaking van Amerikaanse burgers door middel van het bespioneren van buitenlanders.

De hoorzitting, getiteld “Hoe een wet ontworpen om Amerikanen te beschermen tegen hen werd bewapend”, werd georganiseerd door de subcommissie Crime and Oversight van de federale overheid.

Het congres moet beslissen of het Sectie 702 van de Foreign Intelligence Surveillance Act opnieuw goedkeurt. De wet, die aan het einde van het jaar afloopt, staat inlichtingendiensten toe om buiten de Verenigde Staten ongeoorloofd toezicht uit te oefenen op niet-Amerikaanse burgers.

Maar voorstanders van de wet in de inlichtingen- en FBI-gemeenschappen staan ​​voor een zware strijd met de herautorisatie dit jaar door Republikeinen en Democraten.

Wetgevers aan beide kanten van het gangpad wijzen op gegevens uit 2021, waaruit bleek dat autoriteiten meer dan 232.000 buitenlanders in de gaten hielden op grond van sectie 702. Toch werden ongeveer 3,4 miljoen Amerikanen ondervraagd in zogenaamde “achterdeuronderzoeken”.

“De wettelijke bescherming in de boeken is simpelweg onvoldoende om bijvoorbeeld onze burgerrechten en privacy te beschermen, hoewel Sectie 702 alleen het richten op niet-Amerikaanse individuen die zich buiten de Verenigde Staten bevinden toestaat”, zei Rep. Jerry Nadler, Democraat van New York en een vooraanstaand lid van de Judiciary Committee.

Hij vervolgde: “We weten dat enorme hoeveelheden gegevens over Amerikaanse mensen worden gescand als onderdeel van deze programmatische surveillance. Ondanks onze inspanningen hebben onze inlichtingendiensten ons grotendeels in het ongewisse gelaten over het aantal berichten van Amerikanen dat per ongeluk jaarlijks wordt verzameld.

Voor het panel getuigden Michael E. Horowitz, inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie; Sharon Bradford Franklin, voorzitter van de Amerikaanse Privacy and Civil Liberties Oversight Council (PCLO), en Beth A. Williams, bestuurslid van PCLO.

SP. Franklin en mevrouw Williams merkten op dat de FISA-rechtbank de normen overweegt die overheidsanalisten moeten toepassen bij het selecteren van doelen onder Sectie 702.

“Deze normen richten zich op de vraag of een doelwit waarschijnlijk buitenlandse inlichtingeninformatie bezit of communiceert, maar vereisen geen ontdekking van de waarschijnlijke oorzaak of zelfs maar een vaststelling dat een doelwit een bedreiging vormt of wordt geassocieerd met wangedrag”, zei mevrouw Franklin.

Rechters van de FISA-rechtbank beoordelen nooit de targetingbeslissingen van overheidsanalisten. Wanneer de regering een Amerikaan wil bespioneren, moet er een waarschijnlijke oorzaak worden vastgesteld en moet de goedkeuring van een rechter worden verkregen voordat de bewaking plaatsvindt.

“De juridische grondgedachte voor dit onderscheid is dat volgens sectie 702 de doelwitten niet-Amerikaanse mensen zijn – dus het zijn mensen die geen erkende rechten van het vierde amendement hebben”, zei mevrouw Franklin. “Desalniettemin, als een Amerikaanse persoon communiceert met een buitenlands doelwit, kan hun communicatie worden verzameld door wat de regering ‘incidentele verzameling’ noemt.”

De PCLO, een onafhankelijke overheidsinstantie, zal naar verwachting deze zomer een rapport uitbrengen met aanbevelingen aan het Congres en de inlichtingengemeenschap voor aanvullende privacywaarborgen voor het surveillanceprogramma.

Republikeinen waren verontwaardigd over de gerechtelijke procedures van de FISA toen bleek dat Carter Page, de campagnemedewerker van Trump in 2016, en later de nationale veiligheidsadviseur van Trump, Mike Flynn, elk door de FBI in de gaten werden gehouden via FISA.

Rep. Matt Gaetz, Republikein van Florida, vroeg de heer Horowitz waarom er geen advocaat of advocaat was voor Amerikaanse personen tijdens het FISA-rechtbankproces. De heer Horowitz zei dat een van de zorgen in dergelijke gevallen was om “volledig te vertrouwen” op claims van de overheid.[ad_2]