[ad_1]

BBC-voorzitter Richard Sharp nam vrijdag ontslag nadat uit een onderzoek was gebleken dat hij ten onrechte had nagelaten zijn betrokkenheid bij het regelen van een lening van bijna 1 miljoen dollar voor voormalig premier Boris Johnson bekend te maken.

De heer Sharp zei in een verklaring kort voordat het rapport werd gepubliceerd dat de weglating “onbedoeld en immaterieel” was, maar dat hij had besloten terug te treden uit het bestuur van de omroep om “prioriteit te geven aan de belangen van de BBC”.

Zijn vertrek draagt ​​bij aan de onrust die de Britse publieke omroep de afgelopen maanden heeft omringd na beschuldigingen van politieke vooringenomenheid en vragen over zijn nauwe banden met de Britse conservatieve regering. De rol van de BBC is meedogenloos bekritiseerd in een tijdperk van gepolariseerde politiek en vrijlopende sociale media.

Hij schorste vorige maand zijn meest prominente on-air-persoonlijkheid, Gary Lineker, nadat hij een tweet had gepost waarin het immigratiebeleid van de regering werd vergeleken met dat van Duitsland in de jaren 1930. Het leidde tot een staking van de sportstaf van de BBC en dwong het om “Match of the Day”, het belangrijkste wekelijkse voetbalprogramma, zonder commentaar.

De BBC beslechtte het geschil met de heer Lineker door te beloven haar beleid inzake het gebruik van sociale media door haar persoonlijkheden in de uitzending te herzien. Maar door de schorsing kwam meneer Sharp in de schijnwerpers omdat hij weigerde zijn baan op te zeggen, ook al liep er een onderzoek naar zijn rol bij het uitlenen van meneer Johnson.

De gecompromitteerde positie van de heer Sharp betekende ook dat hij de BBC niet kon verdedigen in een tijd dat deze van alle kanten zwaar werd bekritiseerd – vanwege de lukrake toepassing van haar richtlijnen voor sociale media, evenals vanwege de schikking met de heer Lineker, die veel Tories hebben uitverkoop genoemd.

De aflevering leidde tot oproepen van de oppositiepartij Labour om de heer Sharp af te treden. De huidige premier Rishi Sunak leek afstand te nemen van de heer Sharp, ook al hadden de twee eerder samengewerkt bij Goldman Sachs, waar de heer Sunak en de heer Sharp beiden bankier waren geweest.

De heer Sharp, een topdonor van de Conservatieve Partij, zei dat hij er spijt van had de kwestie van de lening niet aan de orde te hebben gesteld bij een benoemingscommissie voordat hij het voorzitterschap op zich nam. Uit het rapport bleek dat hij hielp bij het faciliteren van een leninggarantie ter waarde van 800.000 pond, of $ 996.000, voor de heer Johnson.

“Achteraf gezien zou ik willen dat deze vermeende potentiële belangenverstrengeling iets was dat ik had overwogen om te vermelden”, zei hij in zijn verklaring. “Ik wil nogmaals mijn excuses aanbieden voor deze vergissing – hoe onbedoeld ook – en voor de afleiding die deze gebeurtenissen hebben veroorzaakt voor de BBC.”

BBC-directeur-generaal Tim Davie, die zelf onder druk stond vanwege zijn rol in het geschil met de heer Lineker, prees de heer Sharp ‘voor zijn dienst aan de BBC en de gedrevenheid en intelligentie die hij tijdens zijn termijn als president meebracht.

Ondanks alle kritiek op de rol van de heer Sharp bij het uitlenen van de heer Johnson, zeiden media-analisten dat hij de eer verdiende voor het sluiten van een deal met de regering in januari 2022 die de licentievergoeding van de heer Johnson aan de BBC, de belangrijkste financieringsbron, voor de komende zes jaar garandeerde.

“De heer Sharp was de meest effectieve president op het meest delicate moment in zijn geschiedenis en stelde zijn toekomst veilig”, zei de in Londen gevestigde media-onderzoeker Claire Enders, oprichter van Enders Analysis. Ze zei dat de overeenkomst een “wonder” was, gezien de vijandigheid van velen in de regering voelde zich tegenover de BBC.

Het postkantoor BBC-voorzitter neemt ontslag, wat de onrust bij de Britse omroep vergroot verscheen als eerste op New York Times.

[ad_2]