[ad_1]

De Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley zei woensdag dat de 80-jarige president Joe Biden waarschijnlijk binnen vijf jaar zal overlijden en dat zijn aanhangers afhankelijk zijn van vice-president Kamala Harris als hij volgend jaar herkozen zou worden.

“Hij heeft aangekondigd dat hij in 2024 weer actief zal zijn, en ik denk dat we allemaal heel duidelijk kunnen zijn en met zekerheid kunnen zeggen dat als je op Joe Biden stemt, je echt rekent op een president Harris, want het idee van hem hardlopen zou volstaan ​​tot 86, dat is niet iets dat ik waarschijnlijk acht”, zei Haley, 51, in een interview met Fox News.

In een ongewoon hardhandige reactie van het Witte Huis zei plaatsvervangend perssecretaris Andrew Bates tegen NBC News: “Zoals u weet reageren we hier niet rechtstreeks op campagnes. Maar eerlijk gezegd was ik vergeten dat ze aan het rennen was.”

Biden kondigde dinsdag officieel zijn herverkiezingscampagne aan met een video die gericht was op ‘MAGA’-republikeinen, verwijzend naar de campagneslogan van voormalig president Donald Trump uit 2016, ‘Make America Great Again’.

Haley heeft haar presidentiële bod omkaderd rond een “nieuwe generatie” leiders. In een toespraak waarmee ze haar campagne lanceerde, suggereerde ze dat politici ouder dan 75 jaar een mentale capaciteitstest moeten ondergaan – een voorstel dat presidentsvrouw Jill Biden “belachelijk” noemde.

Biden, de oudste president in de geschiedenis van de VS, worstelt met het wegnemen van zorgen over zijn leeftijd met het oog op het naderen van 2024. Republikeinen wegen af ​​hoe ver ze de kwestie in de campagne kunnen pushen zonder oudere Amerikanen, die over het algemeen betrouwbare kiezers zijn, van zich te vervreemden.

Medewerkers van het Witte Huis hebben ook geprobeerd aan te tonen dat Biden actief en fit is. De video die zijn herverkiezingscampagne aankondigt, laat hem zien joggen in zijn colbert. Het Witte Huis produceerde ook een spreadsheet met het rigoureuze reisschema van Biden in de eerste vier maanden van het jaar, dat dat van president Barack Obama op een vergelijkbaar moment in de campagne van 2012 overtreft.

“En wat leeftijd betreft, ik kan niet eens zeggen hoe oud ik ben. Ik kan niet eens het aantal zeggen”, zei Biden woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yoon Suk Yeol. “Het viel me niet op. Ik heb het goed bekeken voordat ik besloot te racen. En ik voel me goed.”

Biden had eerder zijn zorgen over zijn leeftijd weggewuifd en antwoordde “kijk me eens” toen hem werd gevraagd naar zijn geschiktheid voor een ambt.

[ad_2]