[ad_1]

President Biden zette de straffen van 31 zogenaamde geweldloze drugsovertreders om, als onderdeel van de inspanningen van de regering om de economische kansen te vergroten en de rehabilitatie van voorheen gedetineerde personen te vergemakkelijken.

De aankondiging van vrijdag maakte deel uit van wat Biden heeft uitgeroepen tot “maand van een tweede kans”, een poging van meer dan 20 overheidsinstanties om mensen met een strafblad te helpen hun leven weer op te pakken.

Susan Rice, directeur van de Binnenlandse Beleidsraad van het Witte Huis, vertelde verslaggevers dat de maatregelen de openbare veiligheid zouden verbeteren door de kansen voor mensen met een strafblad te vergroten.

“Door te investeren in misdaadpreventie en een eerlijker strafrechtsysteem, kunnen we de grondoorzaken van criminaliteit aanpakken, individuele en gemeenschapsresultaten verbeteren en de last voor de politie verlichten”, zei ze.

Terwijl Biden zich voorbereidt op de presidentiële race van 2024, wordt misdaad naar verwachting opnieuw een hot topic voor kiezers. Uit een studie die deze week door WalletHub is gepubliceerd, blijkt dat de moordcijfers in Amerikaanse steden de afgelopen twee jaar met meer dan 10% zijn gestegen. Memphis, New Orleans, Richmond, Virginia, Washington, DC en Detroit registreerden volgens de studie de meeste moorden.

De onderzoekers schreven de stijging van het aantal moorden toe aan progressief beleid, waaronder borgtocht zonder contant geld, strafvermindering en het opheffen van de politiebeweging. Hoewel de heer Biden zich heeft verzet tegen het defunderen van de politie, heeft hij de hervormingsvoorstellen voor het strafrecht omarmd.

De actie van de president brengt het totale aantal overtreders van wie de straf door Biden is verlaagd op 106, volgens gegevens van het ministerie van Justitie. Eerder zette hij in april 2022 de straffen van 75 niet-gewelddadige overtreders om.

Voormalig president Trump heeft tijdens zijn vierjarige ambtsperiode de straffen van 94 mensen omgezet.

In oktober verleende de heer Biden volledige gratie aan duizenden mensen die volgens de federale wetgeving waren veroordeeld voor het bezit van marihuana en drong er bij de gouverneurs van het land op aan hetzelfde te doen op staatsniveau.

Progressieve democraten en voorstanders van strafrecht hadden erop aangedrongen dat Biden meer moest doen om zijn campagnebelofte na te komen om zijn uitvoerende macht te gebruiken om massale opsluiting en raciale verschillen in het rechtssysteem aan te pakken.

Deze ongelijkheden en opsluitingen werden versneld door een misdaadwet uit 1994 die de heer Biden schreef toen hij in de Amerikaanse senaat zat en waarvan critici zeggen dat hij een onevenredige impact had op mensen van kleur.

Het Witte Huis zei dat de overtreders van wie de straf op vrijdag werd omgezet allemaal geweldloze overtreders zijn die eerder onder huisarrest waren geplaatst. Velen zouden een lagere straf hebben gekregen als ze vandaag van hetzelfde misdrijf waren beschuldigd vanwege hervormingen in het strafrechtsysteem, waaronder de First Step Act die in 2018 door de heer Trump is uitgevaardigd.

Op het moment van hun afkoop genoten de 31 mensen al van onderwijs en werkgelegenheid, zei het Witte Huis.

Onder degenen wier straf is verminderd, bevindt zich Bongani Charles Calhoun, die in 2011 werd veroordeeld voor drugs- en vuurwapenhandel. Hij ging tegen zijn veroordeling in beroep bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, met het argument dat de opmerkingen van een aanklager over zijn ras de jury op ongepaste wijze hadden aangetast.

Scottie Ladon Dixon uit Altmore, Alabama kreeg ook strafvermindering. Hij werd veroordeeld tot levenslang in de gevangenis voor het verspreiden van crack-cocaïne in 2010 vanwege zijn geschiedenis van drugsveroordelingen. Zijn oorspronkelijke straf werd in augustus 2016 teruggebracht tot 10 jaar.

Connie Avalos uit Riverside, Californië, werd in 2009 veroordeeld tot levenslang wegens samenzwering om methamfetamine te verspreiden. Zijn levenslange gevangenisstraf, die was gebaseerd op zijn geschiedenis van drugsveroordelingen, werd in januari 2017 door president Obama teruggebracht tot 19 jaar. Onder Biden’s Switch loopt zijn straf in juni af.

Naast clementieacties heeft de regering-Biden plannen vrijgegeven om vrijgelaten overtreders te helpen hun leven weer op te bouwen. De meer dan 100 acties zullen worden uitgevoerd door 20 agentschappen, waaronder de ministeries van Financiën, Onderwijs en Justitie.

Onder de veranderingen zullen vrijgelaten overtreders meer toegang hebben tot overheidshuisvesting, Pell-beurzen voor onderwijs, leningen voor kleine bedrijven en voedselvoordelen. Individuen hebben toegang tot Medicaid en hebben meer toegang tot medicijnen voor stoornissen in het gebruik van opioïden.

“Onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg, huisvesting en succesvolle rehabilitatie dragen allemaal bij aan het voorkomen van criminaliteit en het terugdringen van recidive”, aldus mevrouw Riz.[ad_2]