[ad_1]

Ze was de laatste farao van Egypte, een legendarische leider die, zo wordt algemeen aangenomen, haar leven beëindigde door een dodelijke cobra in haar borst te laten bijten.

Maar meer dan 2000 jaar na haar dood heeft de vrouw die met Julius Caesar en Marc Antony uitging een moderne controverse over ras en representatie aangewakkerd.

In Queen Cleopatra, een nieuwe vierdelige dramadocumentaire gemaakt door Netflix, wordt de titelrol gespeeld door Adele James, een actrice van gemengde afkomst – een beslissing die tot woedende Egyptische experts heeft geleid die volhouden dat de faraonische leider “een blanke huid en Hellenistische kenmerken” had. . “.

Deze week bracht het Egyptische Ministerie van Oudheden een uitgebreide verklaring uit met de meningen van experts die zeggen dat ze het eens zijn over Cleopatra’s huidskleur en gelaatstrekken.

“De bas-reliëfs en standbeelden van koningin Cleopatra zijn hier het beste bewijs van”, aldus de verklaring, die de tekst verfraaide met illustraties van Cleopatra met Europese trekken.

Voor Mostafa Waziri, hoofd van de Hoge Raad voor Oudheden, was het uitbeelden van de beroemde koningin in het zwart niets minder dan een “vervalsing van de Egyptische geschiedenis”.

Hij zei dat er niets racistisch was aan deze mening, die is ingegeven door “de verdediging van het verhaal van koningin Cleopatra, een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Egypte in de oudheid”.

Midden in een Twitterstorm over het onderwerpJames, die te zien was in het Britse ziekenhuisdrama Casualty, zei: “Als je de cast niet leuk vindt, kijk dan niet naar de show.”

Tudum, de officiële Netflix-begeleidende site, eerder deze week citeerde de producenten van de serie zeggende: “Zijn etniciteit staat niet centraal [the series] Koningin Cleopatra, maar we hebben met opzet besloten om haar af te schilderen met een gemengde etniciteit om theorieën over Cleopatra’s mogelijke Egyptische afkomst en de multiculturele aard van het oude Egypte weer te geven.”

Hij had samengewerkt met vooraanstaande historici en experts, waaronder Shelley Haley, professor klassieke talen en Afrikaanse studies aan Hamilton College in New York, en Cleopatra-geleerde Sally-Ann Ashton om ‘het verhaal van Cleopatra als een koningin, een strateeg, een leider van ook een formidabel intellect”. als een vrouw wiens nalatenschap zeer wordt bediscussieerd’, zeiden ze.

Cleopatra, geboren in de Egyptische stad Alexandrië in 69 voor Christus. AD, volgde zijn vader, Ptolemaeus XII, op in 51 voor Christus. AD en regeerde tot aan zijn dood in 30 voor Christus. Vervolgens viel Egypte onder Romeinse heerschappij. Ze sprak naast haar moedertaal Grieks meerdere talen.

De identiteit van Cleopatra’s moeder is niet bekend. Sommige historici zeggen dat ze een inheemse Egyptenaar zou kunnen zijn of van elders in Afrika. Shakespeare gebruikte het woord “tawny” om de koningin te beschrijven in zijn toneelstuk Antony and Cleopatra. Cleopatra werd in sommige renaissancekunst afgebeeld als een donkere huid.

Meer recentelijk is Cleopatra gespeeld door blanke acteurs, waaronder Vivien Leigh, Claudette Colbert en Elizabeth Taylor.

Jada Pinkett Smith, de Amerikaanse acteur die diende als uitvoerend producent en verteller van de show, vertelde Tudum: “We krijgen niet vaak verhalen over zwarte koninginnen te zien of te horen, en dat was erg belangrijk voor mij… Het trieste is dat we hebben geen gemakkelijke toegang tot deze historische vrouwen die zo machtig waren en de pijlers waren van Afrikaanse naties.

Sommige experts zeiden dat het debat de hedendaagse opvattingen over ras weerspiegelt, in plaats van hoe ras in de oudheid werd begrepen.

“Vragen of iemand ‘zwart’ of ‘wit’ was, is anachronistisch en zegt meer over moderne politieke investeringen dan proberen de oudheid op zijn eigen voorwaarden te begrijpen”, zegt Rebecca Futo Kennedy, universitair hoofddocent humaniora-klassiekers aan de Denison University. vertelde het tijdschrift Time.

“Er is niets mis mee om Cleopatra af te schilderen als zwart”, schreef Kenan Malik deze week in The Observer. “Het probleem ligt in de resonanties die eruit voortvloeien. James is niet meer of minder oprecht een Cleopatra dan Elizabeth Taylor was. Oude commentaren op Cleopatra onthullen weinig zin in het bespreken van haar identiteit als het feit van obsessief de moderne wereld.”

Een BBC-documentaire uit 2009 beweerde dat Cleopatra Afrikaans bloed had, een claim die zonder incidenten werd aangenomen.

Agence France-Presse heeft bijgedragen aan dit rapport[ad_2]