[ad_1]

Naar schatting zijn er minder dan 500 speciale operatietroepen van de VS in Somalië als onderdeel van een permanente aanwezigheid van troepen om de terreurgroep al-Shabab tegen te gaan. Ze werden bijna een jaar geleden door de regering-Biden ingezet als onderdeel van een terugtrekking van het besluit van voormalig president Donald Trump om de ongeveer 750 troepen terug te trekken die eerder waren ingezet in de Hoorn van L’Africa.

Gaetz gebruikte het vloerdebat om de resolutie de tweede te noemen in een reeks waarin het Congres gelooft dat de aanslagen van 11 september 2001 een aanwezigheid van Amerikaanse troepen rechtvaardigen. Hij schatte het aantal troepen in Somalië op ongeveer 900 en zei dat ze niet genoeg waren om het land te redden van terroristen. Hij zei later dat hij een soortgelijke op Niger kon introduceren.

“Als er 900 Amerikaanse troepen voor altijd nodig zijn om de 17 miljoen inwoners van Somalië te beschermen, dan heb ik daar geen hoge verwachtingen van”, zei hij tegen de zaal. “Ik heb veel meer vertrouwen in de strategie die parlementslid Omar presenteerde, namelijk de Somalische regering die werkte aan het creëren van een gevoel van nationale identiteit onder de Somalische clans. En niemand heeft een overtuigend argument aangevoerd dat wij essentieel zijn voor dit proces.”

Lid van de Foreign Affairs Ranking van de House Rep. Gregory W. Meeks, DN.Y., verzette zich tegen de resolutie en zei dat deze geen einde maakte aan de vijandelijkheden in de regio en cruciale samenwerking verhinderde. Hij zei dat lokale troepen de afgelopen jaren gestage winst hebben geboekt tegen Al-Shabab. “Deze resolutie zou een deel van de geboekte winst ongedaan maken”, zei hij.

“Onze troepen op de grond in Somalië zijn daar om veiligheidstrainingen en inlichtingenondersteuning te bieden”, zei hij. “Er is al meer dan vier jaar geen Amerikaan vermoord in Somalië.”

[ad_2]