[ad_1]

In 2016 zorgde Princeton-socioloog Matthew Desmond voor opschudding met zijn Pulitzer Prize-winnende boek Gedwongen uit, een meeslepend onderzoek naar de precaire huisvestingssituatie waarmee inwoners van Milwaukee met een laag inkomen worden geconfronteerd. Het boek wierp licht op huisvestingspraktijken die ertoe hebben geleid dat veel arme bewoners zich in een hamsterwiel bevonden, steeds sneller rennend om uitzettingen en dakloosheid te voorkomen.

Zeven jaar later verschijnt Desmonds nieuwe boek, Armoede, door Amerika, is een scherpe morele aanklacht tegen hoe en waarom de Verenigde Staten zulke hoge niveaus van armoede en ongelijkheid tolereren – keuzes die wij als samenleving maken over hoe we rijkdom en kansen verdelen. Het is ook een praktische oproep tot actie.

Keer op keer roept Desmond, die zichzelf een “armoede-abolitionist” noemt, op de pagina’s van het boek rijke Amerikanen en middenklasse-Amerikanen op om armoede in abstracto te betreuren, terwijl ze weinig doen en bijna niets opofferen om er in de praktijk een einde aan te maken. Hij verwijst naar de oppervlakkigheid van investeringen in armoedebestrijding op basis van historische patronen die hij omschrijft als “meedogenloze uitbuiting van de armen” en de bereidheid van te veel mensen om de raciale en economische segregatie te tolereren die arme en kwetsbare gemeenschappen in de marge drijft. Ondertussen verzamelen welvarende Amerikanen de volledige macht van de staat om ervoor te zorgen dat hun belastingvoordelen en andere economische privileges worden gezien als heilige rechten en een onaantastbaar politiek derde spoor.

Onlangs sprak ik met Desmond, geboren en getogen in Arizona, over de specifieke armoede-uitdagingen waarmee westerse steden te maken hebben. “De politieke uitdagingen in het Westen zijn heel anders dan die in de rest van het land”, legde hij uit. “Een van de belangrijkste signalen die je krijgt in steden aan de westkust is particuliere rijkdom en publieke ellende.” Dit resulteert, legde hij uit, in “meer mensen die zich terugtrekken uit de publieke sfeer en kansen kopen”. Het is vooral acuut in steden aan de westkust. Een van de redenen is de hevigheid van de huisvestingscrisis. Dit sluit aan bij een van de thema’s van het boek: hoe we veel meer doen om rijkdom te subsidiëren dan om armoede te verminderen. »

Pas de hypotheekrenteaftrek of belastingvoordelen voor pensioen- en opleidingsrekeningen een beetje aan, en al snel komen er tientallen miljarden dollars beschikbaar voor een reeks anti-armoedeprogramma’s. Desmond is gefrustreerd door het gebrek aan politieke wil, zelfs in diepblauwe staten, om deze veranderingen door te voeren. Volgens hem hebben beleidsmaatregelen zoals Proposition 13 van Californië het vermogen van lokale overheden om geld in te zamelen via onroerendgoedbelasting kunstmatig beperkt, wat heeft geleid tot een decennialange druk op de openbare dienstverlening, waardoor het aantal mensen dat buiten de boot valt onverbiddelijk is toegenomen. van het sociale vangnet en dakloos worden. Evenzo maken bestemmingsbeperkingen die al lang worden gebruikt om de ontwikkeling van eengezinswoningen en wildgroei in de voorsteden in het Westen te verbieden, het buitengewoon moeilijk om betaalbare woningen te bouwen in westerse steden.[ad_2]