[ad_1]

Michael Murphy, Donegal-legende en BBC Sport NI-expert

Deken: Kijk Armagh v Down live op zondag 30 april op BBC Two NI, BBC iPlayer, website en app; live tekstcommentaar en hoogtepunten op de BBC Sport-website; Volg Derry’s tekstcommentaar tegen Monaghan op zaterdag 29 april, plus wedstrijdverslag en hoogtepunten op de BBC Sport-website

Het moreel van Monaghan zou hoog moeten zijn, aangezien ze ernaar streven om Ulster Championship-houders Derry zaterdag in Omagh te onttronen na hun emotionele overwinning op Tyrone, maar ze zullen voor hetzelfde tactische raadsel staan ​​als hinderde hen vorig jaar tegen de Oak Leafers.

Dat is de vraag waarmee elk team dat tegen Rory Gallagher speelt tegenwoordig wordt geconfronteerd: moeten we ze spiegelen door alle 15 man achter de bal te schieten als Derry balbezit heeft?

Monaghan probeerde vorig jaar normaal te spelen tegen de Oak Leafers in dezelfde provinciale halve finale, waarbij Conor McManus en Jack McCarron aan de leiding bleven en het stuiterde van hen af ​​toen Derry’s plunderende vleugelverdedigers elke gelegenheid naar voren bombardeerden om Farney’s mannen pijn te doen. .. in de minderheid in de verdediging in de beslissende eerste helft.

En hoewel het voor McManus en McCarron niet normaal is om terug te zijn om hun verdediging te helpen, denk ik dat Monaghan geen andere keuze heeft dan Derry’s 15 aanvallers – inclusief doelman Odhran Lynch – te matchen met 15 verdedigers.

Ik bedoel, zelfs Dublin had dit jaar Con O’Callaghan en Dean Rock terug op hun eigen helft in beide wedstrijden tegen Derry in Celtic Park en Croke Park in de National League.

Als de zogenaamd meest flamboyante en aanvallende ploeg van het land de behoefte voelt om op die manier tegen Derry te spelen, betekent dat iets voor jou.

Wij in Donegal moesten het vorig jaar doen in de finale van Ulster tegen Derry. OK… we hebben niet gewonnen, maar we kwamen er dichtbij en hoewel het spel misschien niet voor de puristen was, slaagden we erin Derry lange tijd te dwarsbomen.

Odhran Lynch scoort het eerste punt in Derry's overwinning op Fermanagh twee weken geleden
Doelman Odhran Lynch is bijna een nieuwe spelmaker geworden voor Rory Gallagher’s Derry te midden van zijn regelmatige aanvallen op het veld.

Kijk waar Derry’s top drie scores een paar weken geleden tegen Fermanagh kwamen. Het openingspunt van vleugelverdediger Eoin McEvoy werd snel gevolgd door een score van Padraig McGrogan voordat doelman Lynch het veld op rende om hun eerste score te vergroten.

In feite valt Derry met iedereen aan als ze balbezit hebben en hun methode is dit seizoen zelfs nog beter geworden met Lynch nu bijna een andere spelmaker, zo groot is zijn groeiende zelfvertrouwen met de bal in de hand ver weg van die goals.

Tot op zekere hoogte speelde Tyrone in de kaart van Monaghan en liet Padraig Hampsey en Ronan McNamee grotendeels achter om McManus en McCarron te bewaken.

Ik denk niet dat Derry het dit weekend zal doen en dat stelt Vinny Corey voor een echte vraag.

Als hij McManus en McCarron aan de top houdt, gooit hij de dobbelstenen in de hoop dat Derry niet aanvalt met hun man die verdedigers markeert die waarschijnlijk Chrissy McKaigue en Conor McCluskey zijn. Er is een dunne lijn tussen moed en domheid.

‘De verdediging van Monaghan zou enorm in de minderheid kunnen zijn’

Kan Monaghan het zich veroorloven om deze twee spelers vooraan te houden als Derry aanvalt? Als ze besluiten om dit te doen en ook met een sweeper in Darren Hughes en Beggan op zijn doellijn spelen, zou Derry kunnen zien dat hun 15 outfielders een Monaghan vleugelverdediger van 11 outfielders en een sweeper aanvallen. Die aantallen zouden moeite hebben om defensief op te stapelen voor Monaghan.

Eén ding is zeker, Monaghan kan het zich niet veroorloven om het spel in de eerste helft uit hun handen te laten glippen zoals 12 maanden geleden. Bij rust stonden ze met 2-7 voor bij 0-6. Het is game over tegen Derry, die onder Gallagher absoluut briljant is in het verdedigen van leads en het scoren van punten op de counter.

Als Monaghan in de eerste helft en in de periode na de pauze in het spel kan blijven, kunnen ze misschien McManus vooraan laten als het spel wat opener begint te worden en de lichamen moe beginnen te worden.

Met Rory Beggan waarschijnlijk de man die al deze keepersuitstapjes op het middenveld begon en aanvallen opzette met nauwkeurige passes, zullen Gallagher en Corey misschien een van hun aanvallers moeten delegeren om te scoren. In feite Beggan en Lynch!

Wat de fascinerende tactische strijd ook is, de andere vraag rond Monaghan is of ze hun briljante optreden tegen Tyrone kunnen ondersteunen.

Hoewel verschillende ervaren leden van Farney’s huidige team medailles wonnen in Ulster in 2013 en 2015, was de achilleshiel van het graafschap de afgelopen tien jaar het onvermogen om genoeg back-to-back overwinningen te behalen in de grote competities.

Om All-Irelands te winnen, moet je die vier of vijf opeenvolgende prestaties kunnen neerzetten. Dat is het vraagteken rond Monaghan en zaterdag is een enorme kans voor hen, hoewel ik denk dat Derry uiteindelijk een klein voordeel zal hebben ten opzichte van hen.

Rian O'Neill met Rory Grugan na de overwinning van Armagh op Cavan afgelopen weekend
Michael Murphy gelooft dat Armagh moet terugkeren naar de aanvallende aanpak waarmee Rian O’Neill en zijn collega-spitsen vorig jaar konden schitteren.

Ik ga naar buiten om nog een grote hoofdhuid te nemen

De tweede halve finale van zondag zal niet minder intrigerend zijn Het moreel van Down is hoog na het verslaan van Donegal afgelopen weekend en om een ​​nog grotere hoofdhuid te claimen in Armagh bij Clones.

Het kan me niet schelen wat iemand aan de kant van Armagh zei, wat mij betreft lijdt het geen twijfel dat de mannen van Orchard dit jaar meer defensief zijn opgesteld, hoewel ze zijn teruggekeerd naar een meer aanvallende vorm van voetbal. in de eerste helft tegen Cavan afgelopen weekend met Conor Turbitt en Andrew Murnin in vorm die stand houden.

En nu Rian O’Neill en Aidan Nugent weer beschikbaar zijn, moeten ze terug naar hun meer positieve aanvallende mentaliteit van vorig jaar.

Ik geloof niet dat Armagh kan vertrouwen op hun verdedigende vermogen om teams op afstand te houden om Ulster te winnen – laat staan ​​de All-Ireland-titels.

Armagh’s beste kans om wedstrijden te winnen is door op de voorste voet te spelen en de tegenstander te verslaan.

Begrijp me niet verkeerd, je vergeet je verdedigende taken niet, maar de prestaties van vorig jaar tegen Tyrone, Donegal en Galway toonden aan dat ze het vermogen hebben om teams te kwetsen als ze aanvallend met die mentaliteit spelen.

“Ik koop Armaghs onverschilligheid jegens Ulster niet”

Ik was ook een beetje verrast door sommige praatjes die uit Armagh kwamen over hoe ‘echt voetbal’ zal beginnen als de Super 16’s beginnen.

Armagh heeft al 15 jaar niet in een Ulster-finale gespeeld en hoewel er veel jonge spelers in de ploeg zijn, bevat het panel nog steeds verschillende ervaren campagnevoerders die, ondanks dat ze al een tijdje bestaan, nog nooit hebben deelgenomen aan een provinciale beslisser.

Ik denk niet dat ze Ulster niet serieus nemen. Sterker nog, ik denk dat Armagh de badge nodig heeft om te zeggen dat ze Ulster opnieuw hebben gewonnen, net zoals Derry die vorig jaar nodig had.

Als Armagh echt door wil dringen in de achtervolging van heel Ierland, dan moet je je eigen provincie verdienen. Het is fundamenteel gezond verstand.

Terwijl afgelopen zondag een pijnlijke dag was voor Donegal, kon je alleen maar de geest bewonderen die Down toonde in Pairc Esler.

Er heerst totale eenheid in de selectie van Mourne en de spelers hebben het volste vertrouwen in manager Conor Laverty.

Met de gang van zaken in County Morne, waar hun U20-team woensdagavond de Ulster-titel won, zouden ze als Laverty tegen Team Down zouden zeggen dat ze naar Kerry moeten rennen en zich terug moeten trekken.

Hoewel ze een echte dreiging hebben met spelers als Daniel Guinness, Liam Kerr, Ryan Johnston en Danny Magill die van diep komen, naast de nauwkeurigheid van Pat Havern met setballen, weet ik niet zeker of ze de kwaliteit van de aanval en het geheel hebben. x-factor om Armagh dit weekend te verslaan – hoewel de motivatie enorm zal zijn met een plaats in hun All-Ireland-serie als ze hun buren choqueren.

Maar ik zie dat dit spel wordt beslist door welke kant van Armagh naar voren komt.

Zal het de aanvallende Armagh zijn die we in de eerste helft tegen Cavan hadden? Als dat zo is, halen ze Down neer.

Als dat niet het geval is en we zien een tragere defensieve Armagh die afgelopen weekend worstelde met zijn eigen terugtrekking in de tweede helft, dan krijgt Down with his honger en overtuiging een kans.

Michael Murphy sprak met John Haughey van BBC Sport NI

[ad_2]