[ad_1]

Hoewel het abrupte vertrek van Tucker Carlson bij Fox News onverklaard blijft, draagt ​​het alle kenmerken van de oude gewoonte van mediamagnaat Rupert Murdoch om iedereen te dumpen, of het nu werknemer of werknemer is, die niet langer de belangen van haar persoonlijke fantasie of haar enorme zakenimperium dient. Gezien het feit dat Carlson een van de leidende stemmen was van het Trumpistische populisme, werd zijn vernederende afzetting, voorspelbaar, betreurd door zijn extreemrechtse fans (waaronder Trumps voormalige speechschrijver Darren Beatiebekend van samenzweringstheorieën verspreiden over de poging tot staatsgreep van 6 januari 2021 en om om te gaan met blanke nationalisten). Omgekeerd waren veel progressieven, zoals mijn collega’s Joan Walsh en Elie Mystal, natuurlijk verheugd bij het zien van een racistische, vrouwonvriendelijke demagoog die zijn beloning kreeg (om welke reden dan ook).

Maar het scala aan politieke reacties op de ondergang van Carlson bevat een grote anomalie. Er zijn een paar prominente stemmen die zich op de een of andere manier identificeren als anti-establishment (anti-oorlog of anti-corporate) die Carlsons gedwongen verbanning uit Fox hebben betreurd. Deze stemmen beweerden dat de show van Carlson een van de weinige grote verkooppunten was die kritiek op het grote bedrijfsleven en de nationale veiligheidsorganisatie mogelijk maakte. Glenn Greenwald, felle criticus van de Amerikaanse buitenlandse politiek, begroet Carlson als “uniek omdat hij een van de weinige echte dissidenten op tv was”. Greenwald zette Carlson op tegen de meer conventionele GOP-partijdige hack Sean Hannity. Verslaggever Lee Fang was het daarmee eens, Tweeter dat “Glenn Greenwald’s punt over libs die Tucker haten en Hannity negeren, gelijk heeft. Tucker is de enige grote conservatieve mediafiguur die van mening verschilt en kritiek levert op de Amerikaanse oorlogen in het buitenland, het bedrijfsleven en de macht van Wall Street, de Hannity is een GOP-norm en scoort in de verste verte niet zo veel lib interesse.

De positieve kijk van Greenwald en Fang op Carlson raakte een verrassende snaar: een artikel In Het Amerikaanse perspectiefgeschreven door Lee Harris en Luke Goldstein. Het Amerikaanse perspectief staat bekend om zijn nuchtere en grondig onderzochte artikelen waarin hij pleit voor links-liberale politieke oplossingen. In de regering-Biden viel de krant op door zijn bereidheid om de democratische regering op de proef te stellen wanneer deze afdwaalde van de progressieve agenda, of het nu ging om beleid of benoemingen.

Normaal gesproken, Het Amerikaanse perspectief is niet een plek waar Carlsons merk van rusteloosheid gevierd zou worden. Maar Harris en Goldstein schreven een echte lofrede, waarin de gevallen nieuwspresentator herhaaldelijk ‘Tucker’ werd genoemd. Harris en Goldstein erkenden dat “Tuckers bereidheid om heersende elites uit te dagen en te bespotten gepaard ging met een obsessief nativistische boodschap die kijkers vervreemdde die anders zijn populistische perspectief zouden hebben omarmd.” Zijn populariteit bij een groot publiek roept de vraag op waarom andere nachtelijke nieuwsshows die het hebben aangevallen niet dezelfde kritiek hebben gekregen, minus het nativisme. Maar onder verwijzing naar wat zij ‘nativisme’ noemen, prezen Harris en Goldstein Carlson omdat hij ‘in populistische ideeën duikt, echokamers links en rechts doorkruist en lastige vragen stelt aan bedrijfsleiders, zakenmensen en leden van het politieke establishment’. Ze beweren dat “Carlson vorig jaar ook brak met het politieke establishment in Washington om zijn scepsis te uiten over de Verenigde Staten die tientallen miljarden dollars aan wapens en veiligheidshulp naar Oekraïne sturen”.[ad_2]