[ad_1]

NDP-parlementslid Peter Julian vertelde donderdag in een vergadering van de parlementaire commissie dat Canada Soccer minder goed is in het afhandelen van sommige “belangrijke” dossiers dan Hockey Canada.

De verklaring werd afgelegd tijdens een verhoor van voormalig Canada Soccer-president Steven Reed. Het Permanent Comité voor Canadees Erfgoed concentreerde zich op het in dienst nemen van de in ongenade gevallen voormalige voetbalcoach Bob Birarda door een gemeenschapsclub in British Columbia en de misstanden die hij zou hebben gepleegd.

“Eerlijk gezegd geloof ik dat Canada Soccer in veel opzichten slechter is dan Hockey Canada als het om deze belangrijke kwesties gaat”, zei Julian, verwijzend naar beschuldigingen van seksueel misbruik en wanbeheer binnen beide sportorganisaties.

Reed was van 2017 tot 2020 president van Canada Soccer en van 2006 tot 2009 president van BC Soccer. Hij was ook vicepresident en voorzitter van de financiële commissie van Canada Soccer.

“Wat zou je nu tegen deze slachtoffers zeggen? »

Hij vertelde de parlementaire commissie dat hij niet wist dat Birarda tot 2017 door de gemeenschapsclub was ingehuurd. Birarda werd in 2022 veroordeeld tot bijna 16 maanden gevangenisstraf wegens zedendelicten die vier tieneratleten ‘onmetelijke schade’ toebrachten.

“We weten dat een overvloed aan jonge meisjes en jonge vrouwen seksueel is misbruikt door meneer Birard”, zei Tory-parlementslid Rachael Thomas toen hij Reed ondervroeg. “We weten dat het waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden als je je stem had gebruikt. Wat zou je nu tegen die slachtoffers zeggen?”

Reed zei dat hij “absoluut geschokt” was door wat er gebeurde en zijn excuses wilde aanbieden aan de slachtoffers.

Na ongeveer 30 minuten verhoor besloot de commissie om Reed vragen onder ede te laten beantwoorden.

“Als president van BC Soccer had ik niet de bevoegdheid om de gemeenschap te waarschuwen”, zei Reed toen hem werd gevraagd of hij met anderen zou hebben gesproken over Birarda’s wangedrag.

Reed is herhaaldelijk door politici in twijfel getrokken over het gebrek aan actie dat hij heeft ondernomen als het gaat om het beschermen van Birard-spelers.

‘Jullie hadden de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er geen slachtoffers meer vielen,’ zei Julian. Het lijkt erop dat het hele mechanisme van Canada Soccer in dit opzicht heeft gefaald en ik ben eerlijk gezegd verbijsterd door wat u ons vandaag vertelt. »

“Wat we vanmiddag hebben vastgesteld, is dat u geen morele verplichting voelde om ervoor te zorgen dat andere jonge atleten geen risico liepen op misbruik, gezien het misbruik dat u al ondervond. Actueel nadat Bob Birarda uw mandaat verliet”, voegde liberaal parlementslid Lisa Hepfner toe.

Reed zei dat het systeem en de manier waarop de verschillende instanties destijds werkten, geen mechanismen hadden om coaches op te sporen die mogelijk van wangedrag waren beschuldigd.

Coastal FC, de gemeenschapsvoetbalclub die Birard eerder als coach in dienst had, reageerde niet onmiddellijk op vragen over zijn dienstverband.

Reed werd ook gevraagd naar de uitzend- en sponsorovereenkomst die Canada Soccer heeft gesloten met Canada Soccer Business (CSB) met betrekking tot de distributie en rechten van Canadese internationale dames- en herenwedstrijden en het proces voor het aangaan van deze overeenkomst.

[ad_2]