[ad_1]

Richard Sharp heeft ontslag genomen als BBC-voorzitter nadat hij de regels voor openbare benoemingen had overtreden door zijn link met een geheime lening van £ 800.000 aan Boris Johnson niet bekend te maken.

Sharp nam vrijdagochtend ontslag nadat hij had geconcludeerd dat zijn voortdurende aanwezigheid bij de BBC “wel eens een afleiding zou kunnen zijn van het goede werk van het bedrijf”.

Uit een onderzoek door de Britse commissaris voor openbare benoemingen bleek dat Sharp de regels had overtreden door zijn connectie met de lening van Johnson niet te verklaren, waardoor een “potentieel vermeend belangenconflict” ontstond.

Uit het onderzoek bleek ook dat Johnson – toen hij premier was – persoonlijk de benoeming van Sharp tot BBC-voorzitter had onderschreven, terwijl degenen die het zogenaamd onafhankelijke wervingsproces voor de baan leidden al te horen hadden gekregen dat Sharp de enige kandidaat was die de regering zou steunen.

Hoewel deze overtreding van de regels niet noodzakelijkerwijs een nominatie ongeldig maakt, zei Sharp dat zijn positie niet langer houdbaar was en dat hij zou moeten aftreden. Hij is voornemens af te treden tijdens een bestuursvergadering in juni, wanneer een interim-voorzitter wordt aangesteld. De regering van Rishi Sunak zal dan het wervingsproces starten om een ​​voltijdse opvolger voor hem te vinden.

Eerder dit jaar onthulde The Sunday Times dat Sharp in het geheim een ​​kennis, Sam Blyth, had geholpen die Johnson een persoonlijke leninggarantie van £ 800.000 wilde geven. De persoonlijke financiën van de premier waren er slecht aan toe, aangezien hij in Downing Street was met zijn nieuwe vrouw, Carrie, en baby, en een dure scheiding doormaakte.

Sharp besloot Blyth voor te stellen aan Simon Case, het hoofd van de overheidsdienst, zodat ze een mogelijke lening konden bespreken. Maar de BBC-voorzitter houdt vol dat hij geen andere rol speelde en dat er geen bewijs is ‘dat ik een rol heb gespeeld bij het faciliteren, regelen of financieren van de ‘lening voor de voormalige premier’.

Hij voegde eraan toe dat hij zich niet realiseerde dat hij de introductie moest aangeven tijdens het wervingsproces voor de BBC-post, door te zeggen: “Ik heb altijd volgehouden dat de inbreuk onopzettelijk was.”

Het blijft onduidelijk wie Johnson uiteindelijk de lening heeft verstrekt, die pas algemeen bekend werd nadat hij zijn ambt had verlaten.

Het aftreden van Sharp komt op een delicaat moment voor de BBC, die bekritiseerd is omdat ze te dicht bij de Tory-regering kwam te staan ​​- en vraagt ​​zich af of ze niet te sterk is beïnvloed door ministers.

Lucy Powell van Labour zei dat het incident ‘onberekenbare schade had toegebracht aan de reputatie van de BBC en haar onafhankelijkheid ernstig in gevaar had gebracht vanwege conservatieve dwaasheid en vriendjespolitiek’.

Ze voegde eraan toe: “Rishi Sunak moet dringend een echt onafhankelijk en robuust proces opzetten om Sharp te vervangen om de goodwill van de BBC te helpen herstellen nadat de regering het zo heeft aangetast.”

Het benoemingsonderzoek van Sharp was vooral vernietigend over de manier waarop het sollicitatieproces voor de functie was afgehandeld. Andere kandidaten werden ervan weerhouden hun naam naar voren te brengen voor de BBC-post door de perceptie dat hij al in de rij stond voor Sharp. Regeringsgezinde media kregen te horen dat Sharp de voorkeurskandidaat van de regering was voor de baan, nog voordat de sollicitatieperiode was gesloten.

“Lekken en briefings aan de pers van ‘voorkeurskandidaten’ voor openbare benoemingen (bekend als ‘pre-briefing’) moeten door ministers worden verboden”, concludeert het rapport. “In dit geval heeft zo’n pre-briefing mensen misschien ontmoedigd om naar deze functie te solliciteren. Het kan ook de inspanningen om de diversiteit te vergroten ondermijnen.”

Kamerleden hadden eerder kritiek geuit op Sharp, een Tory-financier en donor, wegens “aanzienlijke beoordelingsfouten” door het potentiële belangenconflict niet aan te geven.

Sharp vertelde parlementsleden dat hij in september 2020 een privédiner bij Blyth’s bijwoonde, toen de Canadese zakenman zei dat hij berichten had gelezen dat Johnson ‘enige problemen’ had en wilde helpen. Sharp zei dat hij Blyth waarschuwde voor de ethische complexiteit van deze situatie.

Op dat moment werkte Sharp in Downing Street aan Covid-projecten, en vertelde Johnson en Sunak zijn doel om BBC-voorzitter te worden. Hij zei in februari tegen de Commissie Cultuur, Media en Sport: “Ik heb de premier en de bondskanselier laten weten dat ik wilde solliciteren en heb mijn aanvraag in november ingediend.”

De regering kan nu een nieuwe BBC-voorzitter kiezen voor een termijn van vier jaar, waarbij een mogelijke Labour-regering tot eind 2027 niet zelf kan worden aangesteld.

De parttime functie omvat het toezicht houden op de activiteiten van de BBC en het beheren van overheidsrelaties.

In zijn ontslagverklaring zei Sharp dat “ondanks al zijn complexiteit, successen en incidentele mislukkingen, de BBC een ongelooflijke, dynamische en wereldwijde creatieve kracht is, nergens geëvenaard”.

[ad_2]