[ad_1]

Zooey Zephyr, vertegenwoordiger van de staat Montana, was eerder in botsing gekomen met de leiding van het Huis en beschuldigde wetgevers ervan “bloed aan hun handen” te hebben, maar na een luid protest bij het Capitool zei de Republikeinse meerderheid genoeg.

Het staatshuis stemde woensdag om de democraat uit te sluiten van het spreken voor de rest van de sessie, het laatste voorbeeld dit jaar van wetgevers die zich buitengewoon inspannen om het wetgevende decorum te behouden door degenen die het schenden te bestraffen.

Montana is verre van alleen. Terwijl opstandige wetgevers de procedures verstoren met verhitte taal, buitensporige beschuldigingen en luide protesten, treden de wetgevende leiders van de staat sneller op dan je ‘Robert’s Rules of Order’ kunt zeggen.

“Vrijheid in dit lichaam houdt gehoorzaamheid aan alle regels van dit lichaam in, inclusief de regels van decorum”, vertelde Sue Vinton, leider van de meerderheid van het Huis, die de resolutie van wantrouwen sponsorde, aan het Huis.

Het belang van deze regels maakte geen indruk op mevrouw Zephyr, de eerste transgenderwetgever in de geschiedenis van de staat, die zei dat wanneer House Speaker Matt Regier “me vraagt ​​om mijn excuses aan te bieden uit naam van fatsoen, hij me eigenlijk vraagt ​​om mijn mond te houden”.

“Als je decorum gebruikt om de mensen die je verantwoordelijk houden het zwijgen op te leggen, dan gebruik je alleen decorum als een instrument van onderdrukking”, zei de Missoula-democraat in een toespraak voorafgaand aan de stemming over censuur.

De Democraat van de eerste ambtstermijn kan nog steeds stemmen, maar kan niet deelnemen aan vloerdebatten voor de rest van de sessie, die volgende week eindigt. Ook de Democraat mocht de zetel behouden.

Anderen kwamen er niet zo gemakkelijk uit.

In Tennessee stemde het door de Republikeinen geleide Huis eerder deze maand om twee democratische wetgevers te verdrijven die het podium voerden en een megafoon gebruikten om op te roepen tot wapenbeheersingswetgeving en gezangen te leiden voor de luide demonstranten in de tribune.

Vertegenwoordigers van de staat. Justin Jones en Justin Pearson werden uit hun posities gezet, terwijl de stemming om een ​​derde democraat, Rep. Gloria Johnson, mislukt met één stem.

Zowel de heer Jones als de heer Pearson werden op 18 augustus snel door hun lokale commissies op interim-basis hersteld. 3 speciale en voorverkiezingen op 5 juni.

In beide staten waren de sancties het gevolg van een botsing over wettelijke normen tussen Republikeinse meerderheden en, voor het grootste deel, jonge democratische wetgevers die ervan overtuigd waren dat de rechtvaardigheid van hun zaak het overtreden van de regels rechtvaardigt.

Het protest in Tennessee kwam als reactie op de weigering om meer wapencontroles te doorstaan ​​​​na de dodelijke schietpartij op de Covenant Christian School in Nashville door een transgender oud-student. SP. Zephyr’s uitbarsting van “bloed aan de handen” verwees naar GOP-steun voor wetgeving die minderjarige kinderen verbiedt procedures voor geslachtsverandering te ondergaan.

De kwestie van transgenderrechten stond vorige maand ook centraal in Oklahoma tijdens de stemming om de democratische staatsvertegenwoordiger af te keuren. Mauree Turner.

Het door de Republikeinen geleide Huis heeft de wetgever uit alle commissieopdrachten verwijderd wegens het belemmeren van een onderzoek naar een transgenderrechtenactivist die ervan wordt beschuldigd een officier en wetgever te hebben aangevallen door tijdens een protest water naar hen te gooien.

“Dit lid heeft willens en wetens een wetshandhavingsonderzoek belemmerd, een voortvluchtige onderdak geboden en herhaaldelijk gelogen tegen agenten, en gebruikte zijn officiële ambt en positie om wetshandhavingspogingen te dwarsbomen om in contact te komen met een verdachte in het onderzoek”, aldus de Kamer. .]leiderschap in een verklaring van 7 maart.

De niet-binaire wetgever kreeg de kans om de commissiezetels te behouden met een formele verontschuldiging, maar zei: “Ik denk dat een verontschuldiging om de mensen van Oklahoma lief te hebben iets is dat ik niet kan doen.”

In al die gevallen werden democratische wetgevers gedisciplineerd door een door de Republikeinen gecontroleerde kamer, maar in Arizona schoten de Republikeinen er zelf een neer.

Het Arizona House stemde op 12 april om de Republikeinse Liz Harris uit te zetten nadat uit een onderzoek van een ethische commissie was gebleken dat ze de huisregels schond door “het vertrouwen van het publiek in het wetgevingsproces te ondermijnen” met zijn “wanordelijk gedrag”.

Uit het rapport bleek dat ze een getuige had uitgenodigd voor een hoorzitting in februari die haar collega’s en anderen beschuldigde van criminele activiteiten, waaronder het aannemen van steekpenningen van het Sinaloa-drugskartel; dat ze de getuigenis van huisleiders van tevoren probeerde te verbergen; en dat ze de onderzoekers van de commissie heeft misleid.

“Wat een gezamenlijke hoorzitting had moeten zijn om verstandige electorale hervormingen te overwegen, is veranderd in beschamend randtheater”, zei House Speaker Ben Toma in een verklaring. “Ik ben niet de enige die denkt dat het onverantwoordelijk en slecht beoordelingsvermogen was van de kant van mevrouw Harris om iemand uit te nodigen om ongefundeerde en lasterlijke beschuldigingen te presenteren in een wetgevend forum.

SP. Harris noemde het rapport een ‘leugen’ terwijl ze een doos met haar bezittingen in haar auto droeg en verslaggevers vertelde dat de uitzettingsstemming ‘een voorbeeld was van hoe … als je niet toegeeft, dat is wat er gebeurt. “

Of spraakmakende disciplinaire stemmen helpen of pijn doen, is een andere vraag.

Na de uitzettingen van Tennessee werden de drie wetgevers, bekend als de Tennessee Three, beroemdheden aan de linkerkant omdat ze werden geprezen door democraten en wapenbeheersingsgroepen.

Wetgevers zijn uitgenodigd in het Witte Huis voor een ontmoeting met president Biden, terwijl de senator. De Georgia Democraat Raphael Warnock vergeleek ze met burgerrechtenicoon Martin Luther King Jr.

Van beide verdreven wetgevers wordt verwacht dat ze hun zetels bij de speciale verkiezingen terugkrijgen, en de grondwet van Tennessee verbiedt het tweemaal uitzetten van een wetgever voor hetzelfde misdrijf.

MSNBC-presentator Lawrence O’Donnell vroeg de heer Jones in een interview op 12 april: “Begrijpen de Republikeinen wat een grote fout het was om de voorzitter van dit Huis op deze weg te volgen?”

De heer Jones, die de voorzitter van het Huis Cameron Sexton opriep om af te treden, zei: “Spreker Cameron Sexton probeerde dit hardline autoritaire machtsmisbruik in toom te houden, en het mislukte”.

SP. Zephyr staat mogelijk op het punt dezelfde behandeling te ondergaan.

USA Today-columnist Rex Hupke zei donderdag in een opiniestuk dat “de republikeinen van Montana probeerden een transgenderwetgever uit te wissen. In plaats daarvan creëerden ze een held.

Aan de andere kant stond Don Kaltschmidt, voorzitter van de Republikeinse Partij van Montana, die zei dat “deze radicale wetgever in opstand kwam die resulteerde in meerdere arrestaties en wetgevers en personeel in gevaar bracht”.

“De intrekking van de vloerprivileges van het huis van Rep. Zephyr toont aan dat het gedrag van Rep. onaanvaardbaar is en niet wordt getolereerd in het Montana State Capitol,” zei hij.

Zeven mensen werden gearresteerd tijdens het protest van maandag, waarbij ongeveer 100 vocale activisten de galerij van het huis binnenstroomden terwijl mevrouw Zephyr een microfoon omhoog hield op de verdieping van het huis in solidariteit met de demonstranten.

vertegenwoordiger Republikeinse staat. David Bedey noemde het protest een “aanval op onze representatieve democratie”.

“De vrije meningsuiting kan niet gedijen in een sfeer van tumult en onbeleefdheid”, zei hij.

Dit artikel is gedeeltelijk gebaseerd op nieuwsberichten.[ad_2]