[ad_1]

TALLAHASSEE, Florida. — Gouverneur van Florida. Ron DeSantis hoopte dat zijn eerste internationale handelsmissie lucratieve handelsovereenkomsten zou genereren en zijn buitenlands beleid zou stimuleren in de aanloop naar de verwachte presidentsverkiezingen. In plaats daarvan kreeg hij te maken met vragen over het verlies van terrein aan voormalig president Donald Trump en de rechtszaak door Walt Disney World.

De reis weerspiegelde de toenemende druk waarmee DeSantis te maken kreeg toen sommige van zijn bondgenoten zich steeds meer zorgen maakten over zijn vooruitzichten in het Witte Huis. Binnen een paar jaar veranderde hij van een relatief obscuur congreslid in de belangrijkste Republikeinse rivaal van Trump, die de culturele grieven van de voormalige president omarmde zonder de constante opschudding.

Maar het blijkt dat DeSantis niet immuun is voor drama. Geconfronteerd met vragen deze week over zijn positie in de GOP en zijn gevecht met Disney, leek hij soms zenuwachtig, waardoor de bezorgdheid in hoeken van zijn eigen partij toenam over zijn paraatheid voor de ontberingen van de presidentiële politiek. Sommige GOP-leden zeiden dat in plaats van zijn gevechtsimago te herstellen, de confrontatie met Disney over een anti-LGBTQ-wet en het recht op zelfredzaamheid van een themapartij een afleiding aan het worden was.

“Mijn doel zou zijn dat er een einde komt aan deze ruzie. Ze zijn onze langdurige partner’, zei de Republikeinse senator Joe Gruters, de voormalige GOP-voorzitter van de staat en een aanhanger van Trump.

Sprekend in Israël sprak DeSantis zijn vertrouwen uit in zijn acties en vertoont hij geen tekenen van het loslaten van de Disney-kwestie.

“Ik denk niet dat de rechtszaak enige verdienste heeft, ik denk dat het politiek is”, zei DeSantis, wiens politieke team de Disney-strijd heeft gebruikt om geld in te zamelen. “De dagen van het op een voetstuk zetten van een bedrijf zonder verantwoordelijkheid zijn voorbij in de staat Florida.”

De strijd is al meer dan een jaar aan de gang. Het begon toen Disney zich uitsprak tegen wetgeving die de discussie over seksuele voorkeur en genderidentiteit in K-3-klaslokalen zou voorkomen. DeSantis reageerde door Disney ervan te beschuldigen “ontwaakt” te zijn en de wetgevers in Tallahassee op te roepen Disney te straffen door het een decennia oud recht te ontnemen om zelf ontwikkelings- en uitbreidingsbeslissingen te nemen.

“Er is een nieuwe sheriff in de stad”, zei DeSantis vorig jaar toen hij zijn plannen aankondigde om terug te keren naar Disney. En in zijn nieuwe boek schepte hij op dat hij de zaak had verijdeld.

Maar sommigen vragen zich af wie wie te slim af is, terwijl Disney wachtte tot de gouverneur het land uit was voordat hij hem aanklaagde, omdat hij zei dat hij wraak nam op de grootste particuliere werkgever van de staat omdat hij alleen maar een mening uitte.

Democratische staat Sen. Linda Stewart, wiens buurt dicht bij Disney ligt, zei dat ze begrijpt dat DeSantis de krantenkoppen haalde toen hij voor het eerst tegen Disney inging en dat het zijn belangrijkste supporters verzamelde. Maar hoe langer de ruzie voortduurt, hoe meer het zich tegen haar kan keren.

“Ik wed op Disney. Ze hebben waarschijnlijk meer geld en advocaten dan de staat Florida”, zei Stewart. “Naarmate hij vordert, worden mensen boos op hem. De inwoners van Florida houden er niet van dat hij streeft naar gezinsvriendelijke economische ontwikkeling voor de gemeenschap. Mensen willen niet dat de overheid zich met zaken bemoeit.

Stewart zegt dat de anti-Disney-opmerkingen van DeSantis steeds gemener worden. De gouverneur wees er deze maand op dat het Disney-district van de staat de controle had overgenomen over een grote hoeveelheid braakliggend land. Hij vertelde verslaggevers dat het land naar een gevangenis, een concurrerend themapark of een ander project kon gaan.

“Echt waar? Een gevangenis? Een kerncentrale? Een nieuw themapark? Ik bedoel, wat voor rechtvaardiging voert hij daar aan? Zei Stewart.

DeSantis overweegt een presidentiële campagne te lanceren zodra de wetgevende macht van de staat volgende maand zijn zitting beëindigt. Naarmate die tijd nadert, verbetert de publieke bekendheid met de gouverneur. Slechts 24% van de Amerikaanse volwassenen zegt niet genoeg te weten om het te beoordelen in de AP-NORC-peiling van april, tegenover 30% in oktober en 42% in juli 2021.

Maar die verhoogde vertrouwdheid heeft zich bijna volledig vertaald in een toename van negatieve meningen over DeSantis: 45% heeft een ongunstige mening over hem, tegen 40% in oktober en 30% in juli 2021.

Over het algemeen zijn gunstige beoordelingen voor DeSantis grotendeels hetzelfde gebleven: 31% zegt in de nieuwe peiling een ongunstige mening over hem te hebben. Ongunstige beoordelingen zijn echter geconcentreerd bij democraten.

Van de Republikeinen zegt nu 63% een positieve mening te hebben over DeSantis, tegen 57% in oktober. De verandering concentreert zich onder gematigde en liberale Republikeinen, die ermee vertrouwd zijn geraakt.

Met deze wijziging zijn de gunstige beoordelingen van DeSantis (63%) en Trump (68%) in grote lijnen vergelijkbaar onder Republikeinen. De ongunstige beoordelingen van Trump zijn iets hoger dan die van DeSantis (30% vs. 20%), terwijl meer zeggen dat ze DeSantis niet kennen dan Trump. Over het algemeen zegt ongeveer de helft van de Republikeinen dat ze een positieve mening hebben over beide mannen.

Het is een open vraag of de voortdurende strijd tegen Disney de politieke positie van DeSantis zal beïnvloeden. Nu hij voor de rechtbank staat, zal de rechtszaak de krantenkoppen blijven halen als DeSantis eindelijk deelneemt aan de presidentiële race.

DeSantis’ eigen Amerikaanse senator en gubernatoriale voorganger, de Republikein Rick Scott, vertelde Fox Business dat hij het met DeSantis eens was over de wet waar Disney zich tegen uitsprak, maar zei dat hij hoopte dat de ruzie zou beslechten.

“Wat ik hoop is dat de nuchtere hoofden hier de overhand zullen krijgen”, zei Scott woensdag. “We moeten uitzoeken hoe we dit kunnen oplossen, hoe we ervoor kunnen zorgen dat Disney blijft groeien in onze staat, hoe Disney blijft investeren en meer banen creëert.”

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.[ad_2]