[ad_1]

Inverness Caledonian Thistle-doelpuntenmaker James Vincent en Ryan Christie vieren feest
Een jonge Ryan Christie (tweede van rechts) maakte deel uit van het winnende team van Caley Thistle
Plaats: Hampdenpark, Glasgow Datum: Zaterdag 29 april Beginnen: 12:15 GMT
Deken: Live op BBC One Schotland, commentaar op BBC Radio Schotland, tekst op BBC Sport online.

De meest onwaarschijnlijke halve finale van de Schotse beker in jaren doet denken aan een van de meest verrassende finales.

Falkirk, momenteel tweede in League One, neemt het zaterdag in Hampden Park op tegen kampioensvolger Inverness Caledonian Thistle, een herhaling van hun ontmoeting in de 130e Schotse bekerfinale.

Beide clubs stonden in 2015 een trede hoger op de ranglijst en de Highlanders reizen opnieuw als favorieten naar het National Stadium om dat 2-1-succes te herhalen – de eerste en enige keer dat ze de trofee in de wacht sleepten.

John Hughes was die dag de baas van de winnende ploeg van Caley Thistle, terwijl Rory Loy net was teruggekeerd van een langdurige blessure om de leiding te nemen voor de verslagen Bairns.

Hier kijken ze terug op die laatste ontmoeting in Hampden – en de tweede etappe van zaterdag.

Hoe de teams tegen elkaar speelden

Zoals Hughes snel opmerkt, maakte hij niet alleen deel uit van de ‘beste kleedkamer’ die hij ooit had gekend toen hij voor Falkirk speelde, maar coachte hij Bairns naar hun vierde Schotse bekerfinale en versloeg Caley Thistle op weg naar een 1- 0 verlies voor Rangers.

Zes jaar later leidde hij een ploeg uit Inverness naar Hampden met ‘ongekend’ succes – nadat hij zich voor Europa had gekwalificeerd door als derde te eindigen in de Premiership en een Keltische ploeg naar een nieuwe landstitel te verslaan in de halve finale.

“Terry Butcher liet me achter met een heel goede groep spelers”, vertelde Hughes aan BBC Scotland. “Ik voegde een beetje toe, zoals het promoten van Ryan Christie bij jonge mensen, maar ik nam alles van ze weg.

“Alle jongens bleven in Inverness en omliggende gebieden, dus we konden dubbele trainingssessies creëren omdat ze daarboven niets anders te doen hadden.”

Falkirk was als vijfde geëindigd in een bijzonder sterk kampioenschap gewonnen door Heart of Midlothian voor Hibernian, die de Bairns wisten te verslaan in de halve finale van de beker, en Rangers.

Loy herinnert zich: “We hadden het jaar ervoor net een promotie gemist.

“We konden ons concentreren op de beker, maar we hadden vier weken zonder competitief spel, terwijl Inverness, gezien het feit dat ze op dat moment in de Premiership zaten, wedstrijden had tot de finale, dus gingen we naar Swansea om ons voor te bereiden op het spel. .”

Een prestatie om te herhalen?

James Vincent van Inverness Caledonian Thistle scoort het winnende doelpunt
James Vincent scoorde het winnende doelpunt in Hampden in 2015

Dit seizoen heeft Caley Thistle geluk gehad met de loting – niet alleen door uitstel te krijgen na het verlies van Queen’s Park in de vierde ronde, waarna hun tegenstanders van het veld werden gestuurd omdat ze een geschorste speler speelden, maar ook door de beide Schotse reuzen Glasgow, Celtic en Rangers samen in de tweede halve finale op zondag.

In 2015 moest de ploeg van Hughes echter de Celtic van Ronny Deila overwinnen voordat ze de meizon in gingen.

“Iedereen verwachtte dat we verslagen zouden worden”, herinnert hij zich. “Tegen Falkirk was het een heel ander balspel.

“Soms kan het te veel worden. Ik heb de spelers net verteld dat we hier zijn om geschiedenis te schrijven, we moeten ons aan het spelplan houden, ons spel spelen en niet verstrikt raken.”

Toen Aaron Doran, een van de twee huidige spelers in dit team, de bal gleed voor Marley Watkins om doelman Jamie MacDonald te omzeilen en de score te openen voor een dominerende Caley Thistle na 38 minuten, leek het erop dat het in de richting van Hughes ging.

Toen aanvoerder Carl Tremarco echter de controle over een lange bal langs de Falkirk-verdediging verloor en Blair Alston neerhaalde toen de middenvelder probeerde weg te werken, zorgde een rode kaart voor verbetering van Bairns 15 minuten voor het einde.

Centrale verdediger Peter Grant kopte vijf minuten later de gelijkmaker binnen, maar net toen het gelijkspel voorbestemd leek voor extra tijd, kon MacDonald alleen een schot van Watkins op de tegenaanval pareren en James Vincent gaf zich over wat de winnaar bleek te zijn met nog vier minuten te gaan.

“We waren op zoek naar James Vincent achter de spits, maar meer op het middenveld, maar na de rode kaart moest hij als rechtsback binnenkomen”, herinnert Hughes zich. “Hoe hij van rechtsback naar de achterpaal ging, weet ik niet.

“Het is een historisch moment en je denkt bij jezelf, zal dit ooit weer gebeuren?”

Loy herinnert zich dat Falkirk-manager Peter Houston zijn ploeg aan het opzetten was om Caley Thistle in de eerste helft in bedwang te houden voordat hij zijn geluk beproefde in de tweede en, ondanks dat hij met 1-0 de kleedkamer binnenkwam, “het is bijna zoals het gebeurde”.

“De gaffer veranderde dingen en we kwamen er wat agressiever uit. Tremarco werd weggestuurd en toen scoorden we de gelijkmaker. We hadden de wedstrijd onder controle”, zei hij.

“Maar we werden waarschijnlijk een beetje versuft en te opgewonden. We duwden veel mannen naar voren om te proberen de winnaar te krijgen, David McCracken ging halverwege Marley Watkins onder druk zetten, hij gleed uit en ik weet dat Jamie MacDonald denkt dat hij het waarschijnlijk had kunnen doen.” beter met het doel, maar het is moeilijk om kritisch te zijn, want hij was uitzonderlijk in de halve finales.”

Strakke wedstrijd voorbestemd voor verlenging?

Falkirk centrale verdediger Coll Donaldson
Coll Donaldson zal samen met mede-Falkirk-centrumverdediger Brad McKay het opnemen tegen hun voormalige club

John McGlynn’s Falkirk, in de hoop de eerste ploeg van het derde niveau te worden die de finale bereikt sinds Gretna in 2006, gaat naar Hampden na een 4-1 derby-overwinning op Alloa Athletic. Het was echter pas hun tweede overwinning in zeven optredens waardoor ze 11 punten achterstand hadden op de als tweede geplaatste Dunfermline Athletic.

De ploeg van Billy Dodds staat ondertussen derde op de tweede ranglijst nadat ze hun hoop op promotie nieuw leven hebben ingeblazen met een zegereeks van zes wedstrijden die alleen eindigde in het 1-1 gelijkspel van zaterdag thuis tegen koploper Dundee.

“Falkirk beweegt de bal heel goed en speelt de bal van achteren”, zei Loy. “Ze hebben geen doelwit vooraan.

“Als Falkirk komt opdagen en speelt zoals hij kan, en speelt zoals John McGlynn wil dat hij speelt, dan is dat een goed voetbalteam.”

Hughes gelooft dat de ervaren spits Billy McKay, gecapteerd in Noord-Ierland, een sleutelrol zou kunnen spelen.

“Inverness krijgt elke week tegenstand van het allerbeste kaliber, maar ondanks dat ze in verschillende competities zitten, zijn er slechts acht plaatsen tussen hen in”, zei hij.

“Falkirk zal Billy Mckay in de gaten moeten houden. Hij is een natuurlijke doelpuntenmaker. Als ze Billy kunnen uitschakelen, heeft Falkirk misschien een kans.”

[ad_2]