[ad_1]

De video gedeeld op Twitter beweert te verschijnen als de Republikeinse gouverneur van Florida. Ron DeSantis zei: “Leiderschap gaat over het misleiden van kiezers.”

Vonnis: onjuist

De video blijkt een “deepfake” te zijn. Er is geen bewijs dat DeSantis de vermeende opmerking heeft gemaakt.

Feiten controleren:

Volgens DeSantis pleitte DeSantis woensdag tijdens zijn bezoek aan Seoul voor meer samenwerking met Zuid-Korea Reuters. Het bezoek van DeSantis aan Zuid-Korea volgt op een recente tussenstop die hij maakte in Japan voorafgaand aan zijn geplande presidentiële run in 2024. De bijbehorende pers gemeld.

De Twitter-video, die meer dan 18.000 keer is bekeken, beweert DeSantis te laten zeggen: “Leiderschap gaat over het voor de gek houden van kiezers.” “Het gaat over boekdeals en globalisering. Leiderschap gaat over vooruitgaan, ongeacht wie u tegenwerkt. In mijn Amerika wint de hoogste bieder. Dit is het leiderschap dat Amerika nodig heeft. Hé Hydra!” DeSantis lijkt door te gaan terwijl hij op een catwalk staat.

De beschuldiging is vals. Controleer je gevonden feit geen geloofwaardig rapport wat aangeeft dat DeSantis de vermeende opmerking heeft gemaakt. Evenzo heeft de Republikeinse gouverneur de opmerking niet gemaakt in een van zijn recente openbare optredens, inclusief de Diner Amos Tuck 2023 van het Republikeinse Staatscomité van New Hampshire. Bovendien is de vermeende opmerking ook niet terug te vinden op DeSantis website noch op zijn geverifieerd sociaal media rekeningen.

De video blijkt een “deepfake” te zijn. DeSantis’ lippen bewegen vreemd terwijl hij spreekt tijdens het korte fragment. Bovendien roept de uitdrukking “Hail Hydra” ook de authenticiteit van de video in twijfel. (GERELATEERD: Zei Ron DeSantis dat mensen “geen andere keus hebben” dan hem te accepteren als hun “genomineerde?”)

De uitdrukking “Hail Hydra” is een referentie aan een criminele organisatie in de Marvel Comics-franchise. De organisatie “is altijd gebruikt als een allegorie van de nazi-partij”, aldus een onderzoekspapier van de Universiteit van Puget Sound.

Check Your Fact heeft contact opgenomen met het DeSantis-kantoor voor commentaar en zal dit artikel dienovereenkomstig bijwerken als het er een ontvangt.[ad_2]