[ad_1]

Jack Smit

Speciaal aanklager Jack Smith. (Charles Dharapak/AP)

Voormalig vice-president Mike Pence getuigde donderdag voor de federale grand jury, bijeengeroepen door speciaal aanklager Jack Smith, om de pogingen van voormalig president Donald Trump om de macht te behouden door de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken, te onderzoeken.

Het optreden van Pence komt wanneer van Smith wordt verwacht dat hij zijn onderzoek afrondt en zich mogelijk voorbereidt om Trump aan te klagen op beschuldigingen zoals belemmering van het officiële proces, samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen en een opstand.

Voor de rel in het Capitool op 11 januari. Op 6 februari 2021 zette Trump Pence onder druk om de certificering van het aantal stemmen van het Electoral College, waaruit bleek dat Joe Biden de verkiezingen had gewonnen, standrechtelijk af te wijzen. Pence weigerde te gehoorzamen, waardoor Trump hem aanklaagde tijdens een bijeenkomst in Washington voor de rel. Aanhangers van Trump daalden vervolgens neer op Capitol Hill in een poging de certificering van de verkiezingen te verstoren, terwijl ze “Hang Mike Pence!” terwijl ze het gebouw doorzochten en de procedure vertraagden.

Donderdag getuigde Pence ongeveer zeven uur lang onder ede voor de grand jury over zijn omgang met Trump na de verkiezingen van 2020.

In een videoverklaring die dezelfde dag werd vrijgegeven, herhaalde Trump zichzelf door de man die hem nog steeds zou kunnen aanklagen te beschrijven als “een officier van justitie die Trump haat, Jack Smith, hij is een Trump-hater. Zijn vrouw is een Trump-hater. Hater. Zijn familie is een troef.” Ze haten allemaal Trump. Ze haten hem hartstochtelijk en ze zullen er alles aan doen om Trump pijn te doen.

[Who is Jack Smith, the special counsel Garland appointed to investigate Trump?]

De voormalige president, die een gezonde voorsprong heeft op zijn Republikeinse uitdagers voor de GOP-voorverkiezingen van 2024, had ook de verkeerde verkiezingscyclus, die Smith volgens hem probeerde te beïnvloeden met zijn enquête.

“Maar hij is een stalker en misbruiker van ons volk in een poging de presidentsverkiezingen van 2020 te belemmeren en te verstoren, en daarom doen ze het. We staan ​​ver voor in de peilingen. Als ik dat niet was, denk ik dat het zou allemaal voorbij zijn.”

Hier is een blik op de status van het onderzoek van Smith en waarom Trump reden heeft om bezorgd te zijn.

Alle ogen gericht op Pence

Voormalig vice-president Mike Pence

Voormalig vice-president Mike Pence na een toespraak op een conferentie op dinsdag. (Alex Brandon/AP)

Het optreden van de voormalige vice-president op donderdag voor de grand jury in Washington is een belangrijke gebeurtenis in het onderzoek van Smith. Woensdag verwierp een hof van beroep een laatste beroep van de advocaten van Trump om Pence te verbieden te getuigen. Uren later zwoer Pence de waarheid en niets dan de waarheid te vertellen over zijn interacties met Trump en het plan van advocaat John Eastman om Pence ertoe te brengen de telling van het Electoral College te verwerpen. Hoewel de getuigenissen die al zijn afgelegd door voormalige Trump-stafleden ongetwijfeld een rol zullen spelen bij de beslissing van Smith om Trump al dan niet aan te klagen voor misdaden, is Pence de centrale figuur in het plan van de voormalige president om de Amerikaanse democratie omver te werpen.

“We zullen de wet gehoorzamen, we zullen de waarheid vertellen”, zei Pence zondag in een interview met CBS.

Het tweede bedrijf dat door Trump is ingehuurd, heeft geen kiezersfraude in 2020 bevestigd

Dominion stembiljettelmachines

Dominion stembiljettelmachines in Estancia, NM (Andres Leighton/AP)

Terwijl Trump maanden voor de verkiezingen van 2020 de natie vertelde dat hij besmet zou zijn door fraude vanwege het gebruik van stembiljetten per post, zijn die beweringen sindsdien herhaaldelijk onjuist gebleken. Om hem echter te beschuldigen van samenzwering en obstructie, zal Smith moeten bewijzen dat Trump niet simpelweg ongelijk had dat de fraude hem de verkiezingsoverwinning kostte, maar dat hij een strategie volgde om de resultaten teniet te doen, zelfs als hij zijn beweringen kende. waren fout.

Daartoe dagvaardde Smith werknemers van twee bedrijven dat de Trump-campagne na de verkiezingen honderdduizenden dollars had betaald om bewijs van kiezersfraude te vinden.

“Er is geen substantiële kiezersfraude aan het licht gekomen in mijn onderzoek naar hem, noch heb ik de externe beschuldigingen van kiezersfraude die mij zijn gevraagd te beoordelen, kunnen bevestigen.” Ken Block, oprichter van Simpatico Software Systems, vertelde een van de bedrijven die door Smith waren gedagvaard aan de Washington Post. “Elke beschuldiging van fraude die ik moest onderzoeken, was vals.”

[Pence Just Testified About Trump’s Election Theft Plot for Over Seven Hours: Rolling Stone]

Berkeley Research Group, een tweede bedrijf ingehuurd door de Trump-campagne en gedagvaard door Smith, kwam tot dezelfde conclusie: Kiezersfraude die groot genoeg was om de resultaten van de verkiezingen van 2020 te beïnvloeden, gebeurde gewoon niet.

Het is onduidelijk of Trump op de hoogte was van de bevindingen van Simpatico Software Systems en de Berkeley Research Group, maar zijn campagne heeft ze zeker ontvangen.

Trumps fondsenwerving onder de loep

In de twee maanden na de verkiezingen van 2020 hebben Trump en zijn medewerkers zijn valse verkiezingsclaims mogelijk gebruikt om miljoenen dollars op te halen bij zijn aanhangers. Smith bekeek deze inzamelingsactie nauwkeurig, meldde de Washington Post, die mogelijk in strijd zijn met de federale wetten voor draadfraude die het gebruik van valse informatie via e-mail verbieden om geld in te zamelen. Volgens de Post heeft Smith “de afgelopen weken dagvaardingen gestuurd naar Trump-adviseurs en voormalige campagnemedewerkers, Republikeinse agenten en andere adviseurs die betrokken zijn bij de presidentiële campagne van 2020” als onderdeel van een mogelijke fondsenwervingszwendel.

Fox News-producer Abby Grossberg zal de banden aan Smith overhandigen

sen.  Ted Cruz

sen. Ted Cruz, R-Texas, tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie in maart. (Mariam Zuhaib/AP)

De zaak van Smith betreft misschien niet alleen Trump. Dinsdag bracht voormalig Fox News-producer Abby Grossberg een opname uit die ze maakte van een gesprek tussen Fox News-host Maria Bartiromo en Sen. Ted Cruz, R-Texas, schetst een plan om de verkiezingsuitslag van 2020 aan te vechten.

Grossberg, die samenwerkte met de onlangs ontslagen Fox News-presentator Tucker Carlson, klaagt het netwerk aan wegens vermeende discriminatie op grond van geslacht en religie. Eerder deze maand bereikte Fox News een schikking van $ 787 miljoen met Dominion Voting Systems wegens valse claims van kiezersfraude gepromoot door netwerkhosts.

MSNBC meldde dinsdag dat Smith contact had opgenomen met de advocaten van Grossberg en bezig was toegang te krijgen tot de opname van het gesprek tussen Bartiromo en Cruz, evenals anderen.

[ad_2]