[ad_1]

Vertegenwoordiger Byron Donalds heeft opnieuw wetgeving ingevoerd om het Consumer Financial Protection Bureau af te schaffen, een creatie uit het Obama-tijdperk die conservatieven lange tijd hebben bekritiseerd als een bureaucratische fabriek zonder verantwoording aan de kiezers.

“Zoek niet verder dan de CFPB voor de belichaming van het moeras van Washington: een ongrondwettelijke, onverantwoordelijke, ambitieuze overheidsinstelling zonder toezicht van het congres”, zei de heer Donalds, Republikein van Florida.

“Naast het uitputten van federale middelen, belemmert de CFPB de economische welvaart door omslachtige en onnodige regels op te leggen aan Amerikaanse consumenten”, zei hij. “Het is de hoogste tijd om de CFPB voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen.”

Bekend als de CFPB Repeal Act, zou de wetgeving een bureau elimineren dat in 2011 was opgericht door de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act. Het wetsvoorstel was een reactie op de recessie en financiële crisis van 2008-2009.

De CFPB wordt gefinancierd door de Federal Reserve, niet door jaarlijkse kredieten van het Congres. Het Hooggerechtshof zal in de herfst een belangrijke zaak behandelen die de financiering van het agentschap betwist, met een beslissing die volgend jaar wordt verwacht.

Een federaal hof van beroep oordeelde afgelopen oktober dat het financieringsmechanisme van de CFPB in strijd is met de grondwet, maar de regering-Biden zegt dat het ontkennen van de financieringsbron “ernstige zorgen” kan oproepen voor “de hele financiële sector”.

Het onafhankelijke bureau is sinds het begin door Republikeinen en financiële firma’s beschuldigd van overheidsoverschrijding die banken overweldigt door middel van regelgeving, de beschikbaarheid van krediet beperkt en de beschikbaarheid van producten voor consumenten beperkt.

Meer recent heeft de CFPB een rechtszaak aangespannen tegen een kleine niet-bancaire hypotheekverstrekker in de regio Chicago, die werd beschuldigd van het maken van “verklaringen die potentiële Afro-Amerikaanse aanvragers zouden ontmoedigen om hypotheken aan te vragen”, nadat de eigenaar en andere functionarissen van het bedrijf op een wekelijks commentaar hadden gereageerd. . radioprogramma en podcast over buurtcriminaliteit.

Democraten en consumentenorganisaties zeggen echter dat het bureau een waakhond moet zijn voor oneerlijke en verdraaide praktijken op de markt voor hypotheken, studieleningen en flitskredieten.

De wetgevers van het Huis die mede-sponsor zijn van het wetsvoorstel dat het agentschap zou afschaffen, zijn Republikeinse vertegenwoordigers. Rich McCormick uit Georgia, Andy Ogles uit Tennessee en Ralph Norman uit South Carolina.

Hoewel de wetgeving niet veel kans maakt om door te dringen tot de Senaat, die door de Democraten wordt gecontroleerd, de senator. De Texaanse Republikein Ted Cruz heeft in het hogerhuis een begeleidend wetsvoorstel opgesteld.

“De CFPB is een totale en volledige verspilling van overheidsuitgaven en moet worden geëlimineerd”, zei Cruz in een verklaring. “Het is totaal ineffectief en doet weinig om de consument te beschermen.”

Andere Huisrepublikeinen zoeken naar manieren om de bevoegdheden van de CFPB te overheersen.

Op woensdag keurden leden van het House Financial Services Committee 14 wetsteksten goed, waaronder de “CFPB Transparency and Accountability Reform Act”, gesteund door de kredietvakbond.

Deze wetgeving, opgesteld door Rep. Andy Barr uit Kentucky, zou de CFPB onderwerpen aan het gebruikelijke proces van congreskredieten dat andere federale agentschappen moeten volgen.

Het wetsvoorstel zou onder andere ook de leiderschapsstructuur van de CFPB veranderen en een speciale inspecteur-generaal voor de dienst instellen. Momenteel wordt de CFPB geleid door een enkele directeur die is benoemd door de president maar niet is bevestigd door de senaat.[ad_2]