[ad_1]

Medewerkers van het ‘te politieke’ Nationaal Archief weigerden voormalig president Donald Trump te helpen bij het inpakken van zijn kantoor in de laatste dagen van zijn regering, zegt de voormalige president. Maart. -een-Lago.

De advocaten van de heer Trump brachten de beschuldiging naar voren in een brief aan het Congres waarin ze een wetgevend middel zochten om een ​​einde te maken aan het onderzoek van het ministerie van Justitie naar het bezit van de voormalige president van dozen met documenten die volgens de archieven nationaal van hen zijn en geheime documenten bevatten.

De advocaat van de heer Trump in de zaak, Timothy B. Parlatore, schreef aan de voorzitter van de House Intelligence Committee, Mike Turner, dat de National Archives and Records Administration “helaas openlijk politiek is geworden en heeft geweigerd archiefhulp te verlenen aan het overgangsteam van president Trump”.

Als medewerkers van het Nationaal Archief hadden aangeboden om te helpen bij het inpakken van de laatste dagen van Trump, zei Parlatore: ‘Hij zou het aanbod hebben geaccepteerd en er zou geen reden zijn geweest om de documenten naar Mar-a-Lago over te dragen.’

De heer Parlatore schreef dat het Witte Huis standaardprocedures mist voor het omgaan met geheime documenten en dat er nieuwe wetgeving nodig is “om te voorkomen dat de [Justice Department] onhandig strafrechtelijk onderzoek te blijven doen naar zaken die niet inherent crimineel zijn.

Het onderzoek naar de geheime documenten is een van de vele onderzoeken en rechtszaken tegen de voormalige president, die op zoek is naar een tweede termijn in het Witte Huis.

De dag nadat Trump afgelopen november zijn presidentiële campagne lanceerde, benoemde procureur-generaal Merrick Garland speciale raadsman Jack Smith om het onderzoek naar de geheime DOJ-documenten over te nemen.

De heer Smith onderzoekt ook de acties van de heer Trump in de aanloop naar de rellen van 6 januari 2021 in het Capitool van de Verenigde Staten. En eerder deze maand werd Trump op 34 punten aangeklaagd door de liberale officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg, voor zwijggeld. Hij beweert dat Trump twee volwassen entertainers en een portier uit New York heeft betaald.

De heer Trump wordt ook geconfronteerd met civiele rechtszaken, waarvan er één plaatsvindt in New York, waar aanklager E. Jean Carroll niet-gespecificeerde schadevergoeding eist voor batterij en laster op basis van zijn bewering dat hij decennia geleden in een warenhuis heeft verkracht.

Het onderzoeken van geheime documenten kan het lastigste zijn om na te streven. Drie maanden nadat de FBI een ongekende inval had gedaan in het huis van Trump in Palm Beach, waarbij dozen met documenten in beslag werden genomen die uit het Witte Huis waren meegenomen, zeggen assistenten van president Biden dat hij ook in het bezit was van geheime documenten op verschillende onbeveiligde locaties die hij had verwijderd van het Congres en het Witte Huis tijdens zijn tijd als senator en vice-president.

Voormalig vice-president Mike Pence ontdekte ook geheime documenten bij hem thuis. Kritiek op het onderzoek naar het bezit van geheime documenten door de heer Trump wijst ook op het besluit van het ministerie van Justitie om de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton niet te vervolgen voor het kapen van overheidse-mails, inclusief geheime documenten, naar een privéserver.

Trump stond erop dat hij als president de bevoegdheid had om de documenten vrij te geven. In de brief aan de heer Turner trekt zijn advocaat de bewering van de voormalige president niet in twijfel.

In plaats daarvan beschreef de heer Parlatore de turbulente laatste dagen van de regering-Trump, waarin assistenten documenten uit een doos scanden, naar verluidt niet wetende dat er geheime documenten in zaten.

De heer Parlatore en zijn medeadvocaat, Jim Trusty, bekeken dozen met documenten die de heer Trump in januari 2022 naar het Nationaal Archief stuurde, toen hij aanvankelijk werkte om samen te werken met NARA voor de teruggave van enkele van de items. De organisatie van het materiaal, zeiden de advocaten van de heer Trump, “geeft aan dat het personeel van het Witte Huis alle documenten van het kantoor van de president en andere gebieden gewoon in dozen heeft geveegd, waar ze sindsdien hebben verbleven.”

Ambtenaren van het Nationaal Archief hebben de beweringen van de heer Trump betwist. De advocaten van Trump zeiden dat ze de Trump-regering niet hielpen, maar het lijkt erop dat ze niet hielpen bepalen welk materiaal ze moesten inpakken aan het einde van de ambtstermijn van de president.
Gary M. Stern, algemeen raadsman van het Nationaal Archief, zei dat hij in februari aan het Congres had verteld dat de organisatie alleen “logistieke” ondersteuning bood aan de heer Trump tijdens zijn laatste dagen in functie, wat vergelijkbaar is met de hulp die het bureau aan drie eerdere administraties heeft verleend.

Een woordvoerder voegde eraan toe: “Het inpakken van dozen en de overdracht van documenten van het Witte Huis naar de NARA aan het einde van elke regering wordt nog steeds beheerd en gecontroleerd door functionarissen van het Witte Huis en de Nationale Veiligheidsraad. Terwijl NARA routinematig hulp biedt, werken NARA-medewerkers onder leiding van het Witte Huis.

Turner, voorzitter van het inlichtingenpanel, zei in een verklaring aan The Washington Times dat het panel onderzoekt hoe het Congres het probleem van het verkeerd omgaan met geheime documenten kan aanpakken.

“We hebben de archivarissen in onze commissie laten getuigen, en ze hebben feitelijk getuigd dat elke regering sinds Reagan dozen aan hen heeft bezorgd met daarin een mix van geheime en vrijgegeven documenten – niet-geclassificeerde documenten – die door elkaar zijn gehaald”, zei Turner. “Er is wanbeheer geweest met een geschiedenis die helemaal teruggaat tot de regering-Reagan. We kijken hoe we de wetten kunnen veranderen, hoe we de regels kunnen veranderen en hoe we dit kunnen oplossen zodat het geen invloed heeft op toekomstige administraties en zeker niet op deze twee.

Meneer Trump kan ontsnappen aan beschuldigingen van het verwijderen van de documenten. Maar meneer Smith, de speciale aanklager, zou een rechtszaak kunnen aanspannen wegens mogelijke obstructie door de pogingen van meneer Trump om een ​​deel van het materiaal achter te houden nadat het ministerie van Justitie hem had gedagvaard.

Voormalig professor in de rechten van Harvard, Alan Dershowitz, auteur van een boek over de bedreiging van de burgerlijke vrijheden die uitgaat van de talrijke onderzoeken naar de voormalige president, zei dat de verdediging van Trump zich moet concentreren op de kwestie van de obstructie en niet op de eerste verwijdering van documenten uit het Witte Huis .

“Hij zal niet worden aangeklaagd voor louter het bezit van geheim materiaal, dat zal niet gebeuren, want dat onderscheidt de zaak niet van Biden, Pence en Hillary Clinton”, zei Dershowitz tegen The Times. “Waar hij zich zorgen over moet maken, is wat er daarna gebeurde. Zijn voornaamste zorg zou de belemmering van de rechtsgang moeten zijn. En wat er gebeurde toen hij het Witte Huis verliet, doet er niet toe. Heeft er niets mee te maken.”[ad_2]