[ad_1]

De Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen Iraanse olie in beslag genomen van een tanker op zee als onderdeel van een sanctiehandhavingsoperatie, zeiden drie bronnen, en dagen later nam Iran als vergelding nog een geladen olietanker in beslag, aldus een maritiem beveiligingsbedrijf.

Terwijl de oliemarkten nerveus blijven, is de inbeslagname van de lading de laatste escalatie tussen Washington en Teheran na jaren van Amerikaanse sancties vanwege het nucleaire programma van Iran. Iran erkent de sancties niet en zijn olie-export is toegenomen.

Teheran beweert dat zijn nucleaire programma voor civiele doeleinden is, terwijl Washington Iran ervan verdenkt een atoombom te willen ontwikkelen.

Maritiem beveiligingsbedrijf Ambrey zei dat de Amerikaanse confiscatie minstens vijf dagen voor de actie van Iran op donderdag plaatsvond. “Ambrey was van mening dat de inbeslagname door de Iraanse marine een reactie was op de actie van de VS”, zei hij in een bericht aan klanten.

“Beide tankers waren zo groot als een Suezmax. Iran heeft al tit for tat gereageerd na inbeslagname van Iraanse oliezendingen.”

Een gasfakkel op een olieproductieplatform naast een Iraanse vlag in de Golf, 25 juli 2005 (Credit: REUTERS/RAHEB HOMAVANDI)

Bronnen die bekend zijn met de zaak, maar niet wilden worden geïdentificeerd vanwege de gevoeligheid van de kwestie, zeiden dat Washington de controle over de oliezending aan boord van de Marshalleilanden-tanker Suez Rajan had overgenomen na het verkrijgen van een eerder gerechtelijk bevel. De laatste gerapporteerde positie van de tanker was op 22 april in de buurt van zuidelijk Afrika, volgens scheepsvolggegevens.

De in Griekenland gevestigde scheepsmanager, Empire Navigation, en het Amerikaanse ministerie van Justitie reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De Amerikaanse marine zei dat Iran donderdag een onder de vlag van de Marshalleilanden varende tanker in beslag heeft genomen in de Golf van Oman, de laatste inbeslagname of aanval van Teheran op commerciële schepen in de gevoelige wateren van de Golf.

Iran eist burgers gewond door tanker

De Iraanse staatstelevisie zei vrijdag dat de tanker acht uur lang radio-oproepen negeerde na een aanvaring met een Iraanse boot, waarbij verschillende mensen gewond raakten en drie vermist werden. niet meewerken’, zei plaatsvervangend commandant van de Iraanse marine, vice-admiraal Mostafa Tajodini, tegen het televisiestation.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres was op de hoogte van de inbeslagname van de Golf van Oman en bevestigde opnieuw zijn steun voor het internationaal maritiem recht, zei een VN-woordvoerder vrijdag.

Vorig jaar probeerden de Verenigde Staten een Iraanse oliezending in de buurt van Griekenland in beslag te nemen, wat Teheran ertoe bracht twee Griekse tankers in de Golf in beslag te nemen. Het Griekse Hooggerechtshof heeft bevolen de zending terug te sturen naar Iran. De twee Griekse tankers werden later vrijgelaten.

In een stap die de spanningen waarschijnlijk zal doen toenemen, hebben 12 Amerikaanse senatoren er donderdag bij president Joe Biden op aangedrongen om de politieke wegversperringen van het ministerie van Financiën weg te nemen die het ministerie van Binnenlandse Veiligheid al meer dan een jaar hebben verhinderd Iraanse oliezendingen in beslag te nemen.

In 2020 nam Washington vier zendingen Iraanse brandstof aan boord van buitenlandse schepen met bestemming Venezuela in beslag en bracht ze met de hulp van niet nader genoemde buitenlandse partners over op twee andere schepen die vervolgens naar de Verenigde Staten voeren.[ad_2]