[ad_1]

AEG, het moederbedrijf van Coachella, dreigt met juridische stappen tegen een filmmaker die een concertfilm heeft gemaakt met gevonden beelden van de controversiële opnames van Frank Ocean op 16 april op het festival.

Brian Kinnes, die Coachella niet bijwoonde, verzamelde ongeveer 150 video’s die door kijkers waren geüpload naar YouTube, TikTok en Twitter om een ​​onofficiële, multi-cut film te maken die de hele set van Ocean weergeeft, die ongeveer een uur en 20 minuten duurde. Kinnes lanceerde zijn film dinsdag online en ontving op dezelfde dag een last onder dwangsom van entertainmentbedrijf AEG, waarbij Kinnes werd verplicht “alle audio- en videocontent te verwijderen en te vernietigen”. […] muzikale optredens op het festival.

In de brief, verkregen door Verscheidenheid, het moederbedrijf van Coachella. schrijft: “Alles dat niet volledig aan dit verzoek voldoet, zal leiden tot het starten van onmiddellijke formele juridische stappen.” AEG is ook eigenaar van Coachella-promotor Goldenvoice.

Kinnes, de 26-jarige hoofdredacteur bij Simone Films, besloot daarna zijn concertfilm te maken YouTube aangekondigd slechts enkele uren voordat Ocean het podium betrad, zou de set niet worden opgenomen in de officiële Coachella-livestream, wat miljoenen fans thuis teleurstelde in de hoop het eerste hermetische R&B-optreden van de ster in zes jaar te zien. Kinnes deed in 2017 een soortgelijk project en verzamelde gevonden beelden van Ocean’s show op het inmiddels ter ziele gegane FYF Fest, geïnspireerd door de experimentele concertdocumentaire “Awesome; I Fuckin’ Shot That!” uit 2006 van de Beastie Boys, die video samenvoegde die was vastgelegd door leden van zijn publiek.

De film van Kinnes uit 2023, de meest definitieve, hoogwaardige opname die beschikbaar is van het veelbesproken Coachella-optreden, werd snel van YouTube verwijderd vanwege een rapport ingediend door de externe auteursrechthouder Rico. Maar dankzij externe links op de Kinnes-website die doorverwezen werden naar sites als Google Drive en Dropbox, konden mensen de onofficiële concertfilm nog steeds gratis bekijken en downloaden. (Deze links zijn inmiddels verwijderd uit Kinnes-websitedie nu een disclaimer bevat waarin staat dat de film “momenteel niet beschikbaar is voor het publiek”.)

“Ik maak me geen zorgen over de juridische gevolgen, want ik verwacht er geen cent aan te verdienen”, zei Kinnes. Verscheidenheid tijdens een interview voordat u toestemming krijgt om te stoppen. “Ik zal het blijven uploaden naar plaatsen die [Ocean’s] het juridische team zal het niet kunnen vinden. Ik weet niet of ik dit tegen een journalist moet zeggen, maar het verdient het om online te bestaan.”

Kinnes is sindsdien van toon veranderd. Na door AEG te zijn gevraagd om alle verwijzingen naar Coachella van zijn website en alle sociale media-accounts te verwijderen, heeft Kinnes enkele tweets verwijderd en de video van zijn online kanalen verwijderd. Maar ondanks het verzoek van het bedrijf om “alle nodige stappen te ondernemen om te voorkomen dat het onder een andere URL verschijnt”, heeft Kinnes er alle vertrouwen in dat “de video voor altijd online zal zijn” omdat “honderden mensen hem hebben kunnen downloaden voordat alles werd gesloten , en deze mensen zijn het opnieuw aan het downloaden.

Kinnes zegt dat hij 80 uur heeft besteed aan het monteren van de film op DaVinci Resolve. Nadat hij de twee duidelijkste audiobestanden die hij van de set kon vinden naar een geluidstechnicus had gestuurd, die de twee bestanden samenvoegde tot één schone opname, verzamelde Kinnes vervolgens honderden video’s die hij op internet vond. Hij schat dat hij 450 video’s van 300 verschillende kijkers heeft gedownload en er uiteindelijk zo’n 150 heeft gebruikt voor montage.

“Ik combineer gewoon wat al beschikbaar is voor het publiek”, zegt Kinnes over de film. “In principe, [AEG’s] de beweringen zijn vrij frivool en bijna volledig ongegrond.

Maar de copyright- en intellectuele-eigendomswetten rond de film van Kinnes zijn eigenlijk nogal duister, aangezien er veel lagen van copyright-belangen zijn, inclusief maar niet beperkt tot Ocean’s muziek en songteksten, grafische en video-elementen, bewegwijzering en handelsmerken van festivals, de mensen die namen de video’s en de sociale mediaplatforms waarnaar ze ze hebben geüpload. Het auteursrecht beschermt immers elke vorm van originele uiting die op een materiële drager is vastgelegd.

Maar terwijl in de ophoudingsbrief wordt gewaarschuwd: “U mag ons logo, artwork, afbeeldingen of enig ander intellectueel eigendom niet gebruiken voor uw eigen commerciële voordeel”, zegt Kinnes dat hij geen geld verdient met zijn concertfilm, en dat deed hij ook niet. verwacht het. Daarom zegt hij dat ze mogelijk een fair use-verdediging hebben. Maar juridische experts zeggen dat AEG nog steeds een claim voor handelsmerkverwatering kan indienen, zelfs als Kinnes niet aansprakelijk wordt gesteld voor inbreuk – een idee waarnaar het bedrijf verwijst in de brief: “De inhoud van uw berichten op de sociale media, het gebruik van onze festivalnaam, het gebruik van onze Festival-inhoud en andere omstandigheden duidelijk maken dat u het Intellectuele Eigendom gebruikt met de intentie om te handelen in naam en reputatie van het Festival.” Advocaten zeggen dat zelfs het delen of promoten van links naar opnieuw geüploade versies van zijn video Kinnes mogelijk in juridische problemen kan brengen wegens medeplichtigheid aan inbreuk.

Door AEG voorwaarden voor festivaltickets, “Niemand mag live audio of audiovisuele beelden vanaf de Evenementsite verzenden, uitzenden of communiceren zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Evenementproducent.” Dit betekent dat zelfs het plaatsen van een video van 30 seconden van je favoriete band die de Sahara-tent speelt op sociale media je een verwijderingsbevel kan opleveren wegens inbreuk op het auteursrecht. Natuurlijk wordt het beleid zelden gehandhaafd, zoals blijkt uit de 450 Frank Ocean-video’s die Kinnes gemakkelijk van internet kon downloaden. Bovendien woonde Kinnes het festival niet bij en ging daarom niet akkoord met de kaartverkoopvoorwaarden van AEG.

Dus wie is de eigenaar van de video’s? Misschien AEG, op hun voorwaarden, maar het kan voor hen moeilijk zijn om de verwijdering af te dwingen van korte video’s die door individuen op Coachella zijn geplaatst. Er is ook een argument dat de festivalgangers die de video’s hebben gemaakt de auteursrechten bezitten. Hoe het ook zij, het is duidelijk dat Kinnes dat doet niet bezit de clips die in zijn concertfilm worden gebruikt. Hij zou moeten beweren dat zijn film “transformatief” is van de originele inhoud volgens de doctrine van redelijk gebruik. Praten met Verscheidenheid Ten gronde zegt een prominente intellectueel eigendomsadvocaat uit Los Angeles dat de claims van AEG tegen Kinnes zwak zijn, maar dat geldt ook voor de verdediging van Kinnes.

Na ontvangst van de opzegging zegt Kinnes dat hij een advocaat heeft geraadpleegd en ervan overtuigd is dat AEG geen “legitieme klacht” heeft. Hij voegt eraan toe: “Het voelt als een enorm teveel aan macht van een bedrijf dat worstelt met zijn imago.”

Kinnes wijst erop dat de film een ​​passieproject is, waaraan hij tijdens zijn werkuren als professionele editor heeft gewerkt, zonder de intentie of verwachting van compensatie. “Frank Ocean had een enorme invloed op mijn leven”, zegt hij. En hoewel de algemene reactie op Ocean’s chaotische set teleurstelling was (versterkt door de plotselinge annulering van Weekend 2), gelooft Kinnes dat het optreden een briljante “hoogvliegende act” en kunstwerk was. Hij filmde het concert zodat meer mensen de show konden bijwonen en ervan konden genieten. Woensdag, hé hintte op Twitter over de mogelijkheid om een ​​persoonlijke vertoning van zijn film in New York te organiseren.

En wrok koestert hij niet tegen de r&b-ster. “Ik denk dat als Frank de video zou zien, hij enige waardering zou hebben voor hoe ik het optreden heb vastgelegd”, zei Kinnes. “Ik denk niet dat hij daar problemen mee zou hebben.”

Sinds het plaatsen van de video is Kinnes een soort micro-beroemdheid geworden op de Subreddit van Frank Ocean, die meer dan 377.000 leden van de gemeenschap heeft. “Ik heb een absurd aantal Twitter-volgers gekregen. Misschien wel 1.500 in de afgelopen zes dagen”, zegt hij. “Voor mij is dat een beetje veel.”

Kinnes’ aankomende credits omvatten “Salamander Days” van Rebekah Sherman-Myntti en KJ Rothweiler en “Messy” van Alexi Celine Wasser. Hij heeft onlangs ook “This Closeness” van Kit Zauhar bewerkt, dat in maart in South by Southwest in première ging.

Wat zijn juridische positie betreft, zegt Kinnes: “Ik ben gedwongen om naar het bit te kijken.” Op de vraag wat dat betekent, antwoordt hij: “Het is een totaal bizarre situatie: in een gevecht zitten met een miljardenbedrijf terwijl ik in mijn appartement met één slaapkamer zit. Bushwick.”

Vertegenwoordigers van AEG en Ocean reageerden niet op Verscheidenheidverzoek om commentaar.[ad_2]