[ad_1]

Max Verstappen kijkt naar de Grand Prix van Azerbeidzjan
Max Verstappen beschuldigt George Russell van ‘gebrek aan gezond verstand’

Een opstandige George Russell heeft de kritiek van Max Verstappen afgewezen nadat het paar in botsing kwam bij de start van de Grand Prix-sprintrace van Azerbeidzjan.

De wereldkampioen slingerde een belediging naar de Mercedes-coureur na een discussie na de race over het incident.

“Ik was erg verrast door zijn woede”, zei Russell.

“Ik ga niet alleen naar hem zwaaien omdat hij Max Verstappen is in een Red Bull. Ik ben hier om te vechten en te winnen”, voegde de Engelsman eraan toe.

Verstappen beschuldigde Russell ervan “gezond verstand” te missen.

“Ze zitten niet in het tempo en het nemen van zoveel risico’s is niet erg lonend, want ik ga hem de komende ronden nog steeds inhalen”, zei Verstappen.

“Het potentieel om ook jouw auto te beschadigen. Niet alleen mijn auto – ik had een gat in mijn sidepod – maar hij zou lek kunnen raken en zijn race is ook voorbij.

“Ik dacht dat ik eerlijk was. Ik gaf hem genoeg ruimte. Maar ik denk dat het blijkbaar moeilijk is om die Red Bull-auto niet te raken, denk ik. Voor hen [Mercedes drivers].

“Het is duidelijk dat hij opgesloten zit. Maar hij zegt: ‘Ja, ik heb koude banden. We hebben allemaal koude banden, dat is geen excuus.

“Ik hou er niet van als iemand die reactie heeft – ‘ik heb niets verkeerd gedaan’ – en wegloopt.

“Het is wat het is. Het zijn twee standpunten, het is mijn standpunt en het is zijn standpunt. Het maakt niet uit.”

Verstappen zei ook dat hij de verhuizing als een weerspiegeling van Russells onervarenheid beschouwde. Beide coureurs zijn 25, maar Russell maakte in 2019 zijn F1-debuut, terwijl Verstappen in 2015 voor het eerst in de koningsklasse reed.

“[In his position] Ik zou proberen te vechten, maar hem niet ontmoeten”, zei Verstappen. “Misschien is het iets dat je in de loop van de tijd leert. Ik had mijn momenten toen ik net begon in de F1, waar je domme fouten maakt of afslaat en schade oploopt en misschien is dat een deel van de leercurve.”

Russell voerde aan dat hij in staat was om een ​​legitieme inhaalpoging te doen en dat aangezien Verstappen aan de buitenkant de bocht inging op een ommuurde straatbaan, de Nederlander degene was die het risico nam.

Russell zei dat Verstappen het F-woord meerdere keren gebruikte. Ook de Red Bull-coureur beledigde de Brit terwijl hij wegreed.

“Ik was behoorlijk verrast”, zei Russell. “Ik dacht dat hij kwam zeggen: ‘Goed gevecht.’

“Ik zat aan de binnenkant en de positie was al voor hem verloren en ik was echt heel verrast dat hij die nog steeds aan de buitenkant probeerde te behouden.

“Sinds we acht waren, als je binnen bovenop een hoek zit, is dat jouw hoek, en als je hem buiten probeert te houden, neem je het risico. De beweging was onderweg – dat is het eigenlijk zo’n beetje.”

Max Verstappen, Formule 1, GP van Azerbeidzjan, Red Bull, George Russell, Mercedes
Verstappen en Russell botsten in Azerbeidzjan

Het incident bracht een “sprint” -race tot leven die weinig andere incidenten bevatte.

Verstappens teamgenoot Sergio Perez passeerde Charles Leclerc van Ferrari om te winnen nadat hij als tweede was gestart en Fernando Alonso profiteerde van Lewis Hamilton die de Ferrari van Carlos Sainz niet passeerde bij een herstart na een vroege veiligheid van de auto om de vijfde plaats te behalen, maar positioneert zich verder tot de beste. acht auto’s stonden stil tijdens de race.

Het was het eerste weekend van een herzien format voor de sprint die de races op zaterdag scheidt van de hoofdrace op zondag.

De afgelopen twee seizoenen sinds de introductie bepaalde het sprintresultaat de startposities voor de Grand Prix van zondag.

Nu, na een regelwijziging die eerder deze week is afgerond, bepaalt de kwalificatie van vrijdag de startvolgorde voor de Grand Prix en wordt op zaterdag een nieuwe kwalificatie ingevoerd om de startopstelling voor de sprint te bepalen.

Verstappen, die altijd kritisch is geweest over het sprintformat, liet duidelijk geen voorstander zijn van de wijzigingen.

“Gooi alles maar weg”, zei hij. “Het is belangrijk om terug te gaan naar wat we hebben en ervoor te zorgen dat elk team kan vechten voor de overwinning. En [not try] implementeer al deze kunstmatige opwinding.

“Ik verveelde me vandaag in de kwalificatie. Ik vind het leuk om een ​​kwalificatie te hebben waar je alles in stopte en dat was gisteren, waar ik van genoot. En dan moest je het vandaag opnieuw doen. Ik had zoiets van ‘Mijn god, weer een kwalificatie! ‘ Dat vind ik niet zo leuk.”

Andere coureurs waren positiever, terwijl ze geloofden dat het nog beter kon.

Leclerc, die ook de pole pakte voor de Grand Prix, zei: “Ik heb geen hekel aan dit format. Het is beter dan het sprintformat van vorig jaar.

“Ik zou niet willen dat dit in de toekomst het standaardformat zou zijn. Het is goed als we drie, vier van dat soort races per jaar hebben.

“Het legt veel meer druk op de coureurs, omdat er eigenlijk maar één sessie is waarin je een fout kunt maken, en dat is de eerste oefensessie. Daarna is elke ronde die je rijdt echt belangrijk. En je hebt ook veel minder voorbereiding. dus de voorbereiding op de stroomopwaartse race op de simulator is uiterst belangrijk.”

Alonso zei: “Het is oké. Ik hou van het idee van minder training en de fans zullen zeker van meer actie houden.

“Het enige open punt is vanmorgen, de kwalificatie voelde, ik weet het niet, een beetje repetitief van wat we gisteren hadden, min of meer dezelfde auto’s gingen door Q1 en Q2, alleen Alex (Albon) en George in plaats van (Yuki) Tsunoda en een paar anderen.

“Misschien kunnen we de zaken vanmorgen wat meer opfleuren in de kwalificatie, maar de teams zullen het nooit eens worden om de zaken op te fleuren.”

Hamilton zei: “Ik vond het cool. Ik vond de kwalificatie leuk. Ik hou over het algemeen van het formaat, maar er wordt veel tijd verspild in het weekend en ik denk dat we het in minder dagen kunnen doen.”

Andere piloten zeiden ook dat het formaat nog kan worden verbeterd.

Russel zei:[The drivers] stonden open voor verandering. Ik ben er niet tegen. Het zou mooi zijn als de teams vrijdag een set-up wijziging mogen doorvoeren. Het is een schande dat al deze ingenieurs hier opgesloten zitten.

“Vanuit het oogpunt van de coureur is het best een leuke en meer competitieve ronde. Ik hoop alleen dat het niet te veel wegneemt van zondag.”

Leclerc zei dat hij vond dat de regel die coureurs verplicht om alleen nieuwe zachte banden te gebruiken in het laatste deel van de sprintkwalificatiesessie, moet worden gewijzigd. Hierdoor kon Lando Norris van McLaren niet racen in de laatste sessie op zaterdag, aangezien zijn team de strategische beslissing nam om al hun zachte banden op vrijdag te gebruiken.

“Het ontbreekt ons nog aan ritme” – Leclerc

Leclerc start zondag de Grand Prix op pole, dit keer met Verstappen naast hem op de eerste startrij in plaats van Perez, maar de sprint heeft hem weinig hoop gegeven dat hij de Red Bulls beter zal kunnen afhouden.

Leclerc gaf toe dat hij een beetje worstelde met Perez omdat Red Bull zoveel sneller was op het rechte stuk. Hij zei dat hij probeerde zo lang mogelijk binnen een seconde van Red Bull te blijven hangen om hem in staat te stellen de DRS-passeerhulp te gebruiken om zich tegen Verstappen te verdedigen, maar uiteindelijk putte hij de levensduur van de banden uit en begon terug te rollen.

Hij gaf toe dat het proberen om de Red Bulls op zondag te verslaan “zeker moeilijk zal worden”.

“Het ontbreekt ons nog steeds aan racetempo en dat is al een hele tijd zo”, zei Leclerc. “We zijn nog niet op het niveau van Red Bull.”

Overwinning lijkt een wedstrijd te worden tussen Verstappen en Perez, wiens sprintoverwinning zijn kampioenschapsachterstand op Verstappen terugbracht tot 13 punten.

[ad_2]