[ad_1]

De BBC Sport-column van Guillem Balague

De ‘breng Lionel Messi terug’-campagne door de media, de fans en zelfs de manager van Barcelona groeit met de dag.

En terwijl het hart iedereen vertelt dat de terugkeer van hun grootste zoon in de sterren staat geschreven, zegt het hoofd dat er veel hindernissen moeten worden genomen voordat het werkelijkheid wordt.

Niemand weet dat beter dan de besluitvormers van Barcelona – vooral president Joan Laporta, die twee seizoenen geleden besloot dat Messi onbetaalbaar was ondanks dat hij verzekerde dat er een deal was om hem te behouden.

De 35-jarige Argentijnse spits, die Barcelona’s topscorer aller tijden is met 672 doelpunten in 778 wedstrijden, heeft nog een deal op tafel bij Paris St-Germain, maar met twijfels over hun toekomstplannen, groeit de hoop in Camp Nou dat een comeback in de maak zou kunnen zijn.

Waar staan ​​we nu?

Messi’s verbintenis met PSG loopt deze zomer af, en zonder de intentie om zijn verblijf in Frankrijk te verlengen, wil Barcelona hem terug.

De dromen van bijna iedereen bij de club botsen echter met de harde realiteit.

Barcelona heeft een loonsom van ongeveer € 600 miljoen (£ 531 miljoen) die ze met € 200 miljoen (£ 177 miljoen) moeten verlagen.

Voordat ze zelfs maar een formeel bod aan Messi kunnen doen, moet deze financiële herstructurering plaatsvinden, want als dat niet gebeurt – vergeet Messi even – kunnen ze niet eens nieuwe contracten registreren met Gavi, Araujo, Marcos Alonso en Sergi. Roberto, noch verlengingen afronden en versterkingen tekenen voor volgend seizoen.

De club zal een levensvatbaarheidsplan aan La Liga moeten voorleggen, wat meer loonsverlagingen, verkochte spelers en anderen met gratis transfers zal betekenen. Er wordt zelfs gesproken over het beëindigen van de contracten van bepaalde spelers.

Pas als dit allemaal is opgelost, kunnen ze nadenken over een terugkeer naar de transfermarkt voor nieuwe spelers, waaronder Messi.

Ook de gedwongen verhuizing van de club in het oude Olympisch Stadion van Montjuïc tot ten vroegste november 2024 vanwege renovaties in Nou Camp betekent dat ze ongeveer € 55 miljoen (£ 49 miljoen) aan kaartverkoop zullen verliezen.

Barcelona heeft 1,4 miljard euro (£ 1,24 miljard) opgehaald voor de bouw van het nieuwe stadion, bovenop de 1,3 miljard (£ 1,15 miljard) die ze al verschuldigd zijn.

Investeringsbankier Goldman Sachs heeft nu aanzienlijke zeggenschap over de club, aangezien het een groot deel van die schuld heeft afgedekt of erin is geslaagd andere investeerders aan boord te krijgen en meer inspraak wil hebben in beslissingen. Net als de club is hij geïnteresseerd in het terughalen van Messi, wat zou kunnen helpen om meer investeerders en sponsors aan te trekken.

De hoop is dat de komst van Messi zal leiden tot snellere betalingen van die schulden, en de media geven hoop aan de massa’s die luisteren naar de club die hen vertelt dat ze Messi zullen overtuigen om terug te keren.

Lionel Messi
Lionel Messi is de topscorer van Barcelona met 672 doelpunten, het winnen van 10 La Liga-titels, vier Champions Leagues en zeven Copas del Rey tijdens een 21-jarige samenwerking met de club.

Wat moet Barcelona doen om Messi terug te halen?

Er zal een verontschuldiging moeten komen van Laporta namens hem en namens iedereen bij de club die zijn vertrek heeft georkestreerd.

Het zou een formaliteit moeten zijn voor de pragmatische Laporta, hoewel het veel problematischer zal zijn om Messi zover te krijgen dat hij het accepteert en de machthebbers van Barcelona weer volledig vertrouwt.

Toen hij vertrok, deed hij dat nadat hij was gerustgesteld dat alles in orde was om hem bij de club te houden. Hij onderbrak zelfs zijn vakantie om terug te keren naar Barcelona en een nieuw contract te tekenen.

Hoewel er alles aan wordt gedaan om bruggen te slaan – er was een ontmoeting tussen Laporta en de vader van de Argentijn, Jorge – is er nog steeds geen contact geweest tussen de clubvoorzitter en Messi zelf.

Ze zullen ook moeten onderhandelen over de details van het contract, vooral rond het langetermijnproject dat bij de club loopt.

Barca wil hem een ​​contract voor twee jaar aanbieden, zodat hij aanwezig kan zijn wanneer het team terugkeert naar Camp Nou en kan deelnemen aan evenementen ter ere van het 125-jarig jubileum van de club.

De Spaanse krant Sport zei dat de club hem € 25 miljoen (£ 22,1 miljoen) bruto per seizoen zou bieden, een kwart van wat hij verdiende aan het einde van zijn vorige periode – en de club is ervan overtuigd dat dit verenigbaar zal zijn met de bepalingen. .gemaakt door La Liga.

Er gaan zelfs geruchten dat het oude gebouw dat uitkijkt op het stadion dat de residentie van academiespelers huisvestte, La Masia, een Messi-museum zou kunnen worden waarvan alle opbrengsten naar de financiering van zijn terugkeer gaan. La Liga vertelde de club dat ze niet langer financiële hefbomen konden activeren door delen van de club te verkopen om geld in te zamelen.

Waarom is Barcelona zo geobsedeerd door de terugkeer van Messi?

Sommige delen van de media durfden te suggereren dat hoewel iedereen geobsedeerd is door de mogelijke terugkeer van Messi naar Barcelona, ​​ze het aanhoudende Negreira-schandaal over het hoofd zien.

Barcelona geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie op de betalingen die de club heeft gedaan aan Jose Maria Enriquez Negreira, voormalig vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie.

Zijn terugkeer zou zeker een deel van het prestige van de club herstellen dat volgens velen de afgelopen tijd verloren is gegaan.

Ondertussen bevindt La Liga-voorzitter Javier Tebas zich tussen een rots en een harde plek in hoe hij met de situatie omgaat.

Hij weet dat alle andere Spaanse clubs ervoor zullen zorgen dat hij en Barcelona de regels tot op de letter naleven.

Tebas was heel open in zijn opmerkingen over zijn mogelijke terugkeer en zei: “Ik hoop dat ze de nodige stappen kunnen zetten om ruimte te maken voor Messi, maar we gaan de regels natuurlijk niet veranderen zodat Messi Barca bewegingen kan maken. spelers.

“Dat is wat we hopen dat er gebeurt, want ik ben een Messi-fan en ik zou graag zien dat Messi in onze competitie speelt. Maar we zullen geen regels veranderen. Het is ingewikkeld, maar ik denk dat ze de mogelijkheid hebben om het te doen.”

De relatie tussen Barcelona en Tebas blijft ook gespannen, waarbij Laporta voorstander is van de geboorte van de Europese Super League, de antithese van Tebas’ visie op Europees voetbal. Aan beide kanten is er niet veel ruimte voor diplomatie.

Wat vindt Messi van een rentree?

Hij wil terug naar waar hij zo’n 18 jaar lang zijn thuis was en waar hij opgroeide van een jongen met heimwee tot een volwassen echtgenoot, vader en voetballegende.

Het is duidelijk dat hij door Barcelona-manager Xavi wordt gezien als een integraal onderdeel van zijn toekomstplannen en dat zal belangrijk voor hem zijn, belangrijker dan welke financiële overweging dan ook.

Zijn voormalige teamgenoot gelooft dat er 90 procent kans is dat Messi terugkeert en vertelde hem dat hij ofwel zou spelen als aanvallende middenvelder in een 4-3-3-formatie of bovenaan de ruit in een 4-4-2. vorming. .

Een probleem zal de afhandeling zijn zijn vertrek bij de club in 2021en hoewel Messi in zijn hart de moed kan vinden om te vergeven, is het hoogst onwaarschijnlijk dat hij het ooit zal vergeten.

Het wantrouwen jegens enkele belangrijke clubleiders is er nog steeds, aangezien zij degenen waren die hem twee zomers geleden lieten gaan.

Naast Barcelona liggen er tal van opties op tafel, waaronder een verleidelijk aanbod van ongeveer 400 miljoen euro van Saoedi-Arabië om een ​​jaar in dezelfde competitie te spelen als Cristiano Ronaldo.

Er zijn ook financieel minder aantrekkelijke opties van Major League Soccer (MLS), en ook een akkoord op tafel voor zijn huidige club, ook al zijn er twijfels over de toekomstige sportieve projecten van PSG.

Zal het gebeuren?

Als Barcelona het laatst lacht, keert Messi terug naar de club.

Het is het idee dat ze aan de media hebben verkocht, die het op hun beurt de hele tijd aan het publiek verkopen.

Regelmatig duiken er verhalen op dat zijn familie al zo’n 15 koffers met hun spullen uit Frankrijk heeft teruggestuurd, of dat zijn kinderen zijn ingeschreven op een school in Barcelona.

Hij is de afgelopen maanden een paar keer in Barcelona geweest voor etentjes en borrels met Jordi Alba en Sergio Busquets en hun vrouwen. Waarom zou hij niet? Het zijn oude vrienden en ze hebben een lange geschiedenis.

Barcelona blijft de mogelijkheid onderzoeken en als ze uiteindelijk een manier kunnen vinden, zal hij terugkeren.

Maar de realiteit is dat terwijl Barcelona zegt dat ze hem echt willen terughalen, terwijl Xavi gelooft dat hij zal terugkeren, en terwijl zelfs Messi in een perfecte wereld graag zou terugkeren, wanneer zijn mensen de club vragen ‘wat heb je te bieden?’ het antwoord op dit moment is “op dit moment niets”.

Via de BBC-bannerVia de BBC-voettekst

[ad_2]