[ad_1]

ASUNCIÓN, Paraguay — Een brede oppositiecoalitie in Paraguay probeert zondag de langstzittende regeringspartij van Zuid-Amerika omver te werpen in verkiezingen gericht op corruptie, economie, gezondheidszorg en zelfs banden met Taiwan.

De Colorado-partij heeft Paraguay sinds 1947 bijna onafgebroken geregeerd, en de door land omgeven natie is vrijwel immuun geweest voor de politieke veranderingen en sociale bewegingen die de regio hebben overspoeld.

Dat zou allemaal kunnen veranderen met de stemming van zondag, die draait om Santiago Peña van de Colorado-partij en Efraín Alegre, de kandidaat voor het Pact voor een Nieuwe Paraguay-coalitie die ook aan het hoofd staat van de Liberale Partij, de tweede politieke kracht in het Congres.

Paraguay kent geen tweede ronde, dus wie van de 13 kandidaten de meeste stemmen krijgt, wordt de volgende president. Kiezers stemmen ook voor leden van het Congres.

“Vandaag is de dag waarop we hoofdrolspelers moeten zijn bij het bouwen aan de toekomst van de natie”, zei de vertrekkende president Mario Abdo Benítez zondag na het uitbrengen van zijn stem.

Analisten verwachten hevige concurrentie, met tegenstand aangewakkerd door woede over de hoge mate van corruptie en tekortkomingen in gezondheids- en onderwijssystemen die tijdens de COVID-19-pandemie zijn verslechterd. Paraguay heeft een relatief stabiele economie maar kent veel armoede.


FOTO’S: Oppositieblok probeert Paraguay’s lang regerende partij omver te werpen


“Er is een nogal vreemd gevoel van onzekerheid voor deze fase van de (regerende) partij, omdat bij andere verkiezingen de Colorados al verzekerd waren van de overwinning, wat deze keer niet het geval is”, zegt politiek adviseur Sebastián Acha, leider van PRO Desarrollo. Paraguay, een groep die overheidsbeleid promoot.

Alegre, een 60-jarige advocaat, is bezig aan zijn derde presidentskans, hoewel hij deze keer een mix van politieke partijen vertegenwoordigt. Paraguay is het enige Zuid-Amerikaanse land dat diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Taiwan, en Alegre heeft opgeroepen tot een herziening van die betrekkingen, omdat ze zeggen dat ze te kostbaar zijn.

Peña verdedigde de relatie van het land met Taiwan, maar zei dat hij meer handel met China zou zoeken, zonder uit te leggen hoe dat zou gebeuren.

Peña was minister van Financiën in de regering van 2013-2018 van de machtige voormalige president Horacio, die door de Verenigde Staten is beschuldigd van corruptie en banden met terrorisme. en tot voor kort.

De presidentiële campagne van Peña is getroffen door Amerikaanse sancties tegen voormalig president Horacio Cartes (2013-2018), wegens vermeende corruptie en banden met Hezbollah, die door Washington wordt aangemerkt als een terroristische groepering. De sancties blokkeerden Cartes, die voorzitter is van de Colorado-partij, van het Amerikaanse financiële systeem en sloten de financiering en leningen voor de campagne van de partij af.

“De sancties zijn dodelijk geweest”, zegt Diego Abete Brun, een professor politieke wetenschappen die het programma Latin American and Hemispheric Studies leidt aan de George Washington University. “Cartes was de belangrijkste fondsenwerver voor de Colorado Party. Het fonds zat leeg.”

Peña zei dat de beschuldigingen tegen Cartes “ongegrond zijn”.

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.[ad_2]