[ad_1]

ATLANTA — Jimmy Carter heeft geprobeerd, zoals geen enkele president ooit heeft gedaan, mensenrechten centraal te stellen in het Amerikaanse buitenlands beleid. Het was een ommekeer die dictators en dissidenten moeilijk konden geloven toen hij in 1977 aantrad. De Verenigde Staten hadden zo’n lange geschiedenis in het steunen van de onderdrukking van volksbewegingen – was zijn aandringen op het herstellen van morele principes echt?

Nadat Carter, nu 98, in zijn huis in Georgia in een hospice was opgenomen, nam The Associated Press contact op met verschillende voormalige politieke gevangenen en vroeg hen hoe het was om zijn invloed te zien in landen die onderdrukt werden door het militaire regime. Ze crediteren Carter voor hun overleving.

Michèle Montas was getuige van de impact vanuit de controlekamer van Radio Haïti-Inter, dat voorzichtig de dictatuur van Jean Claude “Baby Doc” Duvalier begon aan te vechten nadat Carter had gezegd dat Amerikaanse hulp afhankelijk zou zijn van de groei van een maatschappelijk middenveld.

“Dankzij hem zijn er zoveel dingen gedaan in Haïti. Hij slaagde erin het regime te dwingen zich open te stellen’, zei Montas.

Maar toen ze in november 1980 het verlies van Carter aan Ronald Reagan uitzonden, trokken Duvaliers angstaanjagende handlangers, de TonTon Macoutes, wapens en riepen: “Mensenrechten zijn voorbij, cowboys zijn terug in het Witte Huis!

Haïtianen luisterden op hun radio’s terwijl de macoutes het station vernielden en het personeel gevangen zetten, evenals studenten, intellectuelen, advocaten, mensenrechtenactivisten en politieke kandidaten. “Iedereen die in Haïti kon verhuizen, werd plotseling gearresteerd en het land viel in volledige stilte”, zei Montas.


FOTO’S: Politieke gevangenen vertellen hoe Jimmy Carter hun leven redde


Maar Carter was nog niet uit zijn functie ontheven. Montas werd op een vliegtuig gezet met bestemming Miami, een van een lijst van prominente Haïtiaanse gevangenen die Amerikaanse diplomaten presenteerden aan het personeel van de dictator.

“We werden eruit gegooid omdat er een sterk protest was van de regering-Carter”, zei Montas, die later de woordvoerster van de secretaris-generaal van de VN werd.

Andere dictators in heel Latijns-Amerika lieten ook politieke gevangenen vrij en versnelden de overgang naar democratische verkiezingen, een transformatie die Carter aanmoedigde zonder Amerikanen de strijd in te sturen. Trots constateerde hij dat er onder zijn toezicht geen bommen waren gevallen of schoten waren afgevuurd door Amerikaanse troepen. Afgezien van de acht soldaten die omkwamen bij een ongeval terwijl ze probeerden gijzelaars in Iran te redden, kwam er niemand om het leven.

Carter was getipt door de vertrekkende minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, wiens ‘realpolitik’-benadering inhield dat hij in het geheim partij koos voor autocraten die hun burgers terroriseerden. Maar Carter zocht een nieuwe benadering om de Koude Oorlog te winnen.

“We zijn nu bevrijd van die buitensporige angst voor het communisme die ons er ooit toe bracht elke dictator te omarmen die zich bij ons aansloot in die angst”, kondigde hij aan, vier maanden na zijn presidentschap. “Al te veel jaren zijn we bereid geweest om de verkeerde en verkeerde principes en tactieken van onze tegenstanders over te nemen, waarbij we soms onze eigen waarden opgeven voor die van hen.”

Carter stuurde vervolgens zijn vrouw Rosalynn op een ‘goodwill’-missie naar Latijns-Amerika om dictators te laten zien dat hij meende wat hij zei, volgens ‘President Carter’, de memoires van het Witte Huis geschreven door een van zijn belangrijkste medewerkers, Stuart Eizenstat.

Carter breidde ook het rapport over mensenrechten in elk land van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit, een jaarlijks document dat autoritairen haatten en vreesden. De Foreign Corrupt Practices Act was gericht op het afschaffen van omkoping door multinationale ondernemingen. En de ambassades hebben slachtoffers van staatsterreur opgevangen en alleen al in Argentinië 15.000 verdwijningen gedocumenteerd.

Jaren later beschreef Carter zijn luchthartige behandeling van de Argentijnse dictator Jorge Videla tijdens een Carter Center-evenement, waar hij werd voorgesteld aan enkele van de mensen die hij redde.

“Ik zei: ‘Dit zijn onschuldige mensen en ik eis dat ze worden vrijgelaten.’ En dat waren ze, ‘herinnerde Carter zich.

Vrijgegeven documenten bevestigden uiteindelijk Kissingers geheime aanmoediging van Operatie Condor, een poging van Zuid-Amerikaanse dictators om politieke tegenstanders van elkaar uit te schakelen. Carters dagelijkse presidentiële memo’s bevatten daarentegen de namen en nummers van degenen die werden ontvoerd, gevangengezet of vermoord.

Fernando Reati was een 22-jarige Argentijnse universiteitsactivist toen zijn hele familie werd gearresteerd. Hoewel zijn ouders werden vrijgelaten en in ballingschap vluchtten, werden hij en zijn broer gemarteld – waterboarding, afranselingen en stressposities – en ontsnapten ternauwernood aan gevangenisbewakers.

“Ze kwamen naar de cellen, riepen namen uit en we hebben ze nooit meer gezien. En later hoorden we van andere mensen dat ze buiten waren vermoord. Het gebeurde de hele 1976. En tegen het einde van het jaar waren ze niet meer aan het doden mensen niet meer op die manier, ‘zei Reati.

Het plotselinge aandringen van de Amerikaanse regering op het respecteren van de mensenrechten kwam als een complete verrassing voor politieke gevangenen en moet “zeer verbluffend” zijn geweest voor het Argentijnse leger, zei Reati.

“Ze geloofden niet dat hij het meende, omdat het zo moeilijk was om hem te geloven na decennia van Amerikaanse steun aan allerlei soorten militaire dictaturen in Latijns-Amerika”, zei Reati, wiens getuigenis hielp zijn folteraars te veroordelen voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij leidt nu Georgia State-studenten op rondleidingen door vuile oorlogslocaties in Buenos Aires.

Carter had zich pas op mensenrechten geconcentreerd toen het een krachtig campagnethema bleek te zijn. Als president formuleerde hij het in termen van burgerrechten en politieke rechten, waarbij hij de moeilijkere rechten op voedsel, onderwijs en gezondheidszorg schuwde, en de principes ervan selectief toepaste, waarbij hij pragmatische berekeningen over Amerikaanse belangen weerspiegelde, aldus historica Barbara Keys, die schreef “Reclaiming American Virtue – de mensenrechtenrevolutie van de jaren zeventig.”

Dus terwijl Carter persoonlijk bezig was met Latijns-Amerika, handhaafde hij een hands-off benadering in Zuidoost-Azië na de terugtrekking van de VS uit Vietnam – en zijn staat van dienst daar leed eronder.

Ondanks opkomend bewijs van wreedheid, wachtte Carter tot 1978 om de bloeddorstige Rode Khmer in Cambodja tot “de ergste schender van de mensenrechten ter wereld” te verklaren. Hun bijna vier jaar durende terreurbewind, van 1975 tot 1979, doodde uiteindelijk meer dan 1,7 miljoen mensen.

Carter bleef ook trouw aan de steun van zijn voorgangers aan de autoritaire president van Indonesië, Soeharto, die Amerikaanse wapens en vliegtuigen gebruikte om een ​​onafhankelijkheidsbeweging in Oost-Timor de kop in te drukken. Honderdduizenden mensen zijn daar omgekomen in een kwart eeuw van conflict.

In Afrika heeft zijn post-presidentiële Carter Center echter geholpen samenlevingen te transformeren door grassroots-activisme en sociale rechtvaardigheid te bevorderen door middel van volksgezondheidsinitiatieven, zei Abdullahi Ahmed An-Naim, voormalig directeur van Africa Watch, die mensenrechten doceerde aan de Emory University in Atlanta.

An-Naim was een professor aan de Universiteit van Khartoum die pleitte voor een sharia die gelijkheid voor vrouwen garandeerde toen de Soedanese dictator Jaafar al-Nimeiri een draconische versie van koranprincipes uitvaardigde. Om afwijkende meningen in het religieus diverse land de kop in te drukken, hield al-Nimeiri An-Naim en 50 collega’s 18 maanden vast zonder aanklacht.

Op verzoek van een andere onderzoeker schreef Carter een persoonlijke oproep. Al-Nimeiri werd extreem boos en schreeuwde over verraders en vijanden, maar “we werden vrijgelaten zonder aanklacht, zonder proces, zonder een woord”, zei An-Naim. “Carter de mens heeft dit gedaan.”

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.[ad_2]