[ad_1]

Kari Lake zegt dat ze eigenlijk de rechtmatige gouverneur van Arizona is, maar ze mikt op een zetel in de Amerikaanse Senaat als troostprijs.

SP. Lake rende om Sen neer te halen. Kyrsten Sinema, een first-timer die in 2018 won als democraat, maar sindsdien haar partij heeft verlaten en onafhankelijk is geworden. Dan is er Rep. Ruben Gallego, die de inside track heeft voor de Democratische nominatie en wiens vurige liberalisme een grote stap zou zijn voor de veranderende staat.

Maar de GOP heeft geen gebrek aan drama. Pinal County Sheriff Mark Lamb is al in de running, en de twee grote verliezers van de partij vanaf 2022 – mevrouw Lake, die verloor in de gouvernementele race, en Blake Masters, die faalde in zijn bod op de andere zetel van de senaat, rekening houdend met hun opties .

Dit alles maakt kandidaat zijn voor de Senaat van Arizona “het ultieme politiek-wetenschappelijke experiment”, zei Kirk Adams, een voormalige vertegenwoordiger van de staat en voormalig stafchef van de ex-gouverneur. Doug Ducey.

“Arizona is een soort verzamelplaats voor al deze politieke tendensen die we in het hele land zien en het gebeurt allemaal tegelijk”, zei Adams. “Je hebt de populisten versus de reguliere conservatieven in de Republikeinse Partij, de opkomst van progressief links en een groeiend aantal mensen dat zich met geen van beide partijen identificeert.”

Misschien heeft geen enkele andere staat het soort politieke verandering meegemaakt dat Arizona de afgelopen vijf jaar heeft gezien. Hij ging van betrouwbaar rood in presidentiële races en had twee GOP-senatoren en controle over de meeste kantoren over de hele staat, naar het steunen van een democraat als president, het kiezen van twee democratische senatoren en het splitsen van grote staatskantoren, waarbij democraten nu de gouverneur, staatssecretaris en advocaat bekleden. algemene standpunten.

Republikeinen hebben nog steeds beide huizen van de wetgevende macht van de staat. Maar het State House zag ook drama, nadat het House de Republikeinse vertegenwoordiger had ontslagen. Liz Harris enkele weken geleden. Ze had ervoor gezorgd dat een vrouw – zonder enig bewijs – zou getuigen voor een andere wetgevende commissie dan de democratische gouverneur. Katie Hobbs en andere gekozen functionarissen en rechters hadden steekpenningen aangenomen van het Sinaloa-drugskartel en andere misdaden begaan.

“Vanuit een nationaal perspectief was Arizona een slaperige robijnrode staat en is het nu het epicentrum geworden van alles wat met politiek te maken heeft – van spannende senatoriale races tot verkiezingsaudits, tot het land van gekken in de politiek”, zegt Mike Noble, hoofd van onderzoek voor Noble Predictive Insights, een in Arizona gevestigd opiniepeilingsbureau.

Historisch gezien is het niet zo dat Arizona een gebrek aan karakters heeft gehad.

Kiezers in Arizona stuurden beide kanten op. Barry Goldwater, vader van het moderne conservatisme, en Sen. John McCain, een iconoclastische Republikein, in Washington.

Nu worden ze in de Senaat vertegenwoordigd door Mark Kelly, een nogal saaie voormalige astronaut en echtgenoot van de voormalige vertegenwoordiger. Gabby Giffords en mevrouw Sinema, een marathon-biseksuele fashionista uit de linkse anti-oorlogspolitiek van de vroege jaren 2000, werden in 2012 als democraat in het Amerikaanse Huis gekozen en stapten in december vorig jaar uit de partij.

Zijn verhuizing zorgt voor een waarschijnlijke drievoudige race met de winnaars van de Democratische en Republikeinse nominaties.

SP. Sinema heeft zijn eigen herverkiezingsbod niet aangekondigd, maar zijn berekeningen hangen waarschijnlijk af van zijn vermogen om een ​​koers uit te stippelen tussen een extreem-linkse Democraat en een extreem-rechtse Republikeinse kandidaat.

“Ik denk dat de meeste Amerikanen in dit land honger hebben naar iets nieuws en anders en dat ze de partijdigheid willen verminderen”, zei mevrouw Sinema in een recent interview met KTAR News 9. “Ik hoop dat ik dat aanbied, niet alleen aan mensen in Arizona, maar aan mensen in het hele land, is om een ​​ander pad te tonen.”

De zittende partij, die eind maart meer dan $ 9 miljoen op haar campagnerekening had staan, zei dat ze geen tijdschema had voor haar herverkiezingscampagne. Zijn kantoor weigerde commentaar te geven.

De Democratische race is op dit moment behoorlijk flauw. De heer Gallego, een oorlogsveteraan van het Korps Mariniers en uitgesproken progressief, kondigde zijn kandidatuur in januari aan en heeft in de eerste drie maanden van het jaar bijna $ 4 miljoen opgehaald.

“Aangezien senator Sinema de mensen van Arizona in de steek heeft gelaten voor haar rijke en machtige donoren, ligt mijn focus op vechten voor de families die zijn achtergelaten”, zei dhr. Gallego.

Republikeinen proberen ondertussen nog steeds de problemen van 2020 en 2022 op te lossen, waarin de gestolen campagneclaims van voormalig president Trump door sommige partijkiezers blijven kabbelen.

SP. Lake stelt bijvoorbeeld dat haar verlies van 17.000 stemmen tegen de democraat Katie Hobbs is gestolen.

Ze voerde voor de rechtbank aan dat stemproblemen de GOP-kiezers het kiesrecht ontnamen. Deze verzoeken zijn afgewezen door de rechters en ze heeft bijna geen juridische mogelijkheden meer, waardoor ze moet nadenken over wat er daarna komt.

Ze zei eerder in april dat ze “serieus overwoog zich kandidaat te stellen voor de Senaat”.

“Ik ben zo gevaarlijk voor de status-quo en dit verrotte moeras dat ze bereid zijn verkiezingen te stelen om mij en onze beweging te stoppen”, zei ze. “Ik laat ze er niet mee wegkomen. We zullen niet vertrekken.

Het vooruitzicht van een herhaling van Lake wekt de vrees dat ze de primaire race zou kunnen domineren en vervolgens de algemene verkiezingen zou verliezen. Voor Republikeinen zou het een nachtmerriescenario zijn, nadat ze halverwege 2022 door Trump gesteunde kandidaten uit de winbare races hebben zien afhaken.

“Kari Lake heeft een zware strijd om competitieve algemene verkiezingen te winnen – vooral in een presidentiële cyclus waarin de opkomst van de kiezers heel anders is en democratischer zal leunen dan in 2022”, zei Adams.

Sommige Republikeinen hopen dat meneer Ducey zal vluchten. Karrin Taylor Robson overweegt ook een run na verlies van mevrouw Lake in de gouvernementele voorverkiezingen van 2022, ondanks het feit dat ze miljoenen van haar persoonlijke rijkdom heeft uitgegeven.

De race in de Senaat zal doorgaan tot de herverkiezingscampagne van president Biden. Biden won de staat met minder dan 11.000 stemmen in 2020.

Het Cook Political Report, een niet-partijgebonden verkiezingswaarnemingsinstrument, beoordeelt de race om de stoel van mevrouw Sinema als een “toss-up”.

Tate Mitchell, woordvoerder van de Republikeinse Nationale Senaatscommissie, de campagnetak van de Republikeinen in de Senaat, zei dat de zetel rijp was voor het oprapen.

“Arizona is een toonaangevend slagveld in 2024 en we zijn vastbesloten om er alles aan te doen om een ​​Republikein te kiezen die de waarden van Arizona vertegenwoordigt”, zei de heer Mitchell. “Terwijl de Democraten in Arizona een burgeroorlog voeren, zullen de Republikeinen zich concentreren op het omverwerpen van de Senaat en het ontlasten van hardwerkende gezinnen.”[ad_2]