[ad_1]

SAN FRANCISCO — Voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey plaatste vrijdag zijn meest vernietigende kritiek op het leiderschap van Elon Musk op Twitter en zei dat Musk niet had bewezen de ideale rentmeester van het platform te zijn – en had moeten stoppen met het kopen van de site.

De kritiek en verklaringen kwamen vrijdagavond in een reeks reactieberichten op het prille sociale netwerk Bluesky, een potentiële rivaal van Twitter die Dorsey hielp opstarten. De opmerkingen illustreren hoe het grillige leiderschap van Musk een voormalige vriend en machtige bondgenoot heeft teleurgesteld, wat een weerspiegeling is van een groeiend verzet tegen een tumultueuze ambtstermijn die adverteerders en gebruikers die op zoek zijn naar alternatieven heeft afgeschrikt.

Dorsey zei dat hij gelooft dat Musk, de CEO van Tesla die vandaag dezelfde functie bij Twitter bekleedt, 1 miljard dollar had moeten betalen om uit de deal te stappen om het socialemediaplatform over te nemen. De commentaren zijn een grimmige omkering van Dorsey’s krachtige goedkeuring van Musk’s overname, toen hij een jaar geleden schreef dat als Twitter een bedrijf zou zijn, “Elon de enige oplossing is die ik vertrouw.”

“Ik vertrouw op zijn missie om het licht van het bewustzijn uit te breiden”, twitterde Dorsey destijds.

In zijn opmerkingen aan Bluesky op vrijdag sloeg Dorsey een heel andere toon aan.

Dorsey zei dat hij niet dacht dat Musk “het juiste had gedaan” nadat hij de site had aangeklaagd en zijn mogelijke fout besefte, eraan toevoegend dat hij niet vond dat het bestuur van het bedrijf de verkoop had moeten forceren.

“Het ging allemaal naar het zuiden,” voegde Dorsey eraan toe.

Musk reageerde niet op een verzoek om commentaar op de opmerkingen van Dorsey. Musk verscheen vrijdagavond op HBO’s “Real Time With Bill Maher” en sprak over onderwerpen als zijn tijd aan het roer van het bedrijf, een recente ontmoeting met Charles E. Schumer, meerderheidsleider van de Amerikaanse Senaat (DN .Y.) en zijn zorgen. op de retoriek van politiek links.

“Het was op weg naar een faillissement”, zei Musk op Twitter. “Dus moest ik drastische maatregelen nemen. Er zat niets anders op.”

Musk nam Twitter in oktober over nadat hij begin 2022 een aanzienlijk belang in het bedrijf had verworven, een zetel in het bestuur had aanvaard – en vervolgens had opgegeven – en uiteindelijk in april een vijandige overnamepoging had gepleegd. Hij bood $ 54,20 per aandeel, waarmee hij het bedrijf op $ 44 miljard waardeerde.

Het bestuur van Twitter stemde eind april in met de overname van Musk en begon een deal die het bedrijf van de beurs zou halen. De voorwaarden van de deal omvatten een boete van $ 1 miljard, genaamd “ontslagvergoeding”, als Musk besluit weg te lopen. (Deskundigen merkten op dat Musk een bedrag verschuldigd had kunnen zijn dat veel hoger was dan de vergoeding van $ 1 miljard als hij de deal had verbroken.)

Kort na de deal daalde de waardering van Twitter aanzienlijk omdat de economische druk zwaar drukte op het bedrijf en de Tesla-aandelen, waarvan de laatste het vermogen van Musk sterk verminderde. Musk kondigde zijn voornemen aan om zich terug te trekken uit de deal en Twitter klaagde Musk aan om hem te dwingen de overname af te ronden.

Na een maandenlange juridische strijd, waaronder een tegenzaak van Musk, kwamen Musk en Twitter in oktober overeen om de deal voort te zetten, die later die maand werd afgerond voor $ 44 miljard.

Musks ambtstermijn als Twitter-baas werd gekenmerkt door zwaar banenverlies, een hectische werkomgeving en een complete herziening van de gebruikerservaring van de site. Twitter heeft sterk vertrouwd op een abonnementsmodel en samengestelde feeds die tot doel hebben gebruikers inhoud te laten zien waar ze waarschijnlijk mee bezig zijn. Sinds de overname van Musk is het personeelsbestand van Twitter met zo’n 80% ingekrompen.

Dorsey verontschuldigde zich eerder voor het “te snel” laten groeien van het bedrijf nadat Musk ontslagen had gemaakt waardoor het bedrijf met ongeveer 50% was gekrompen. Sindsdien heeft hij af en toe kritiek geuit op de besluitvorming van Musk, waarbij hij naar Twitter ging om zijn onenigheid te uiten met Musk’s hernoeming van de “Birdwatch” -functie van de site naar “Community Notes”, bijvoorbeeld.

Dorsey heeft zijn belang van $ 1 miljard in Twitter overgedragen aan het geprivatiseerde Twitter van Musk, meldde The Post eerder.

In zijn berichten van vrijdag nam Dorsey geen verantwoordelijkheid voor de overname van het bedrijf door Musk en zei “elk bedrijf is te koop aan de hoogste bieder” en het bestuur had geen andere keus dan zijn bod te accepteren.

‘Was ik optimistisch? Ja,’ zei Dorsey. “Had ik het laatste woord? Neen.

Une fois que Musk a essayé de se retirer, Dorsey a ajouté: “J’aurais aimé que le conseil d’administration n’ait pas forcé la vente. Peut-être qu’il y avait une chance, mais maintenant nous ne le saurons nooit.” Wat betreft de beslissing van Musk om de aankoop af te ronden in plaats van een boete van $ 1 miljard te betalen om er een einde aan te maken, zei Dorsey: “Ik denk dat hij had moeten weglopen en $ 1 miljard had moeten betalen.”

Bluesky maakt deel uit van een project, geïnitieerd door Dorsey toen hij nog CEO van Twitter was, om een ​​”gedecentraliseerd” social media-systeem te bouwen, waarin niemand of een bedrijf de ervaring controleert. Terwijl Twitter in Bluesky investeerde, is het nu een apart bedrijf met een eigen CEO. In de afgelopen dagen heeft het snel spraakmakende Twitter-gebruikers aangetrokken, van wie sommigen ontgoocheld zijn geraakt door het platform onder Musk.

Reagerend op een bericht waarin een gebruiker zei: “Het is nogal triest hoe het allemaal is gelopen”, antwoordde Dorsey eenvoudig: “Ja.”

[ad_2]