[ad_1]

Sergio Perez profiteerde van een gelukkig getimede safety car om teamgenoot Max Verstappen op zondag naar de overwinning te verslaan in de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Perez nam de leiding toen hij tijd wist te winnen in de pits tijdens een safety car-periode nadat Verstappen een ronde te vroeg arriveerde.

“Goed gedaan jongens, we domineerden dit weekend”, zei Perez tegen zijn team via de radio in Bakoe. “We zijn in de war, jongens.”

Verstappen startte als tweede achter Charles Leclerc van Ferrari, maar passeerde hem op het lange rechte stuk aan het einde van ronde 3, de eerste ronde waarin coureurs het DRS-inhaalhulpsysteem op de achtervleugel konden gebruiken.

Het was een kopie van de pass die Perez naar Leclerc maakte op weg naar het winnen van de sprintrace op zaterdag. Nadat Verstappen op zondag de leiding nam, had Perez nog maar twee ronden nodig om zijn eigen vergelijkbare pass op Leclerc op de tweede plaats te krijgen, aangezien Red Bull hun status als het dominante F1-team onderstreepte.

Perez profiteerde toen een Nyck de Vries-crash de safety car naar buiten bracht nadat zijn AlphaTauri met kapotte vering van de baan gleed, net nadat Verstappen naar de leiding reed. Door de safety car konden Perez en Leclerc minder tijd verliezen tijdens hun stops en konden ze Verstappen voor zijn.

Daarna trokken de twee Red Bull-rijders weg van het veld en pakten een directe overwinning. Red Bull won dit seizoen alle vier de Grand Prix-races en de Baku-sprint op zaterdag. Leclerc was derde om zijn herstel voort te zetten na een slechte start van het jaar en zei dat de Red Bulls “in een andere klasse” zaten qua hardlooptempo.

Met de overwinning bracht Perez de tussenstand van Verstappen terug naar zes punten. Ze hebben dit seizoen elk twee overwinningen behaald, maar Perez verloor terrein in de laatste race in Australië toen hij vijfde werd nadat hij tijdens de kwalificatie van de baan was geglipt.

Perez is de enige coureur die meer dan eens heeft gewonnen in Baku en heeft vier podiumplaatsen behaald in zijn laatste vijf races daar. De Mexicaanse renner grapte dat hij in Azerbeidzjan “twee en een halve keer” had gewonnen, inclusief de sprint van zaterdag.

“Het is wat het is”, zei Verstappen over zijn resultaat en noemde de timing van de safety car “ongelukkig”.

Fernando Alonso eindigde als vierde en toonde een sterk tempo voor Aston Martin na problemen in de kwalificatie op vrijdag, voor Carlos Sainz, Jr. voor Lewis Hamilton van Ferrari en Mercedes, die herstelde na verlies in de autoperiode, net als Verstappen.

Lance Stroll’s tweede Aston Martin werd zevende, voor Hamilton-teamgenoot George Russell, met McLaren’s Lando Norris en AlphaTauri’s Yuki Tsunoda respectievelijk negende en tiende.

[ad_2]