[ad_1]

Luca Brecel poseert naast een lijst met oud-WK-winnaars
Luca Brecel had tot dit jaar nog geen wedstrijd gewonnen in de Crucible
Plaats: Smeltkroes Theater, Sheffield Afspraak: 15 april – 1 mei
Deken: Kijk live op BBC TV en Red Button met ononderbroken verslaggeving op BBC iPlayer, de BBC Sport-website en de BBC Sport-app

Luca Brecel zegt dat hij “onontgonnen terrein” betreedt in een botsing van contrasterende stijlen tegen viervoudig kampioen Mark Selby in de finale van het wereldkampioenschap.

Brecel, 28, is de eerste speler van het vasteland van Europa die deelneemt aan een Crucible-finale – en had tot dit jaar nog geen wedstrijd gewonnen op de beroemde locatie.

En terwijl ‘the Belgian Bullet’ bewonderaars heeft gewonnen voor zijn wonderbaarlijke vaardigheid en onverschrokken aanvalsspel, is Selby’s stijl het tegenovergestelde: hij verplettert tegenstanders met zijn granieten veiligheid en uitstekende balspel.

Brecel werd binnen geschreven geschiedenisboeken met zijn verbluffende overwinning in de halve finale op Si Jiahui en, na voor het eerst in zijn carrière een best-of-33-ontmoeting te hebben behaald, staat hij nu voor een nieuwe primeur wanneer hij het opneemt tegen Selby op 35-jarige leeftijd.

“Selby is een Crucible-koning, het wordt een heel moeilijke wedstrijd voor mij en hij wordt de favoriet”, zei Brecel, die sprak over het bestrijden van verveling op het langere formaat.

“Het is onbekend terrein voor mij, dus het wordt zwaar, maar ik kijk uit naar de uitdaging. Ik ga gewoon mijn ding spelen.

“Als ik zijn spel probeer te spelen, heb ik geen schijn van kans, want hij is zo slim op de beveiligingsafdeling.”

Terwijl Brecel de jongste speler werd die deelnam aan de Crucible in 2012 op de leeftijd van 17 jaar en 45 dagen, kostte het hem meer dan tien jaar en zes bezoeken om echt het grootste podium van de sport te bereiken.

En zijn twee rankingtitels – de Scottish Open 2021 en de Championship League 2022 – verbleken in vergelijking met Selby’s 22 en negen Triple Crown-successen, terwijl de Engelsman ook zijn vorige drie ontmoetingen heeft gewonnen – inclusief de finale van de English Open van dit seizoen.

“Ik heb eerder gewonnen, maar het is anders”, zei Brecel.

“Hij heeft meer ervaring dan ik. Ik ga mezelf vertellen dat ik elk frame moet spelen alsof het leven of dood is, want daarna zullen er een paar maanden geen toernooien meer zijn, dus ik zal proberen al mijn energie erin te steken.

“Ik heb het nog steeds moeilijk om ermee om te gaan [with long matches] maar daarom speel ik mijn spel zoals ik dat doe, soepel en voor alles gaan, want als ik zou spelen zoals Selby zou ik moeite hebben om zo’n lange wedstrijd te winnen.”

Onorthodoxe Brecel loopt voorop

Gespannen overwinningen op Ricky Walden en Mark Williams legden de basis voor Brecel om zevenvoudig kampioen Ronnie O’Sullivan te verdoven in de kwartfinales.

Maar ver van het groene tapijt haalde hij de krantenkoppen voor zijn onorthodoxe voorbereiding, met slechts 15 minuten training onder zijn riem en toen halverwege het toernooi “verdomd dronken”.

“Voor het toernooi was ik gewoon aan het feesten, bleef ik laat op tot zes of zeven uur ‘s ochtends, speelde ik FIFA met mijn vrienden, dronk ik en trainde ik niet”, vertelde Brecel aan BBC Sports.

“Nadat ik Mark Williams had verslagen, ging ik naar huis en kwam om zeven uur ‘s ochtends terug, daarna was ik dezelfde dag weg tot vijf of zes uur’ s morgens en was ik dronken als de hel.”

Luca Brecel's reis naar de WK-finale
Luca Brecel’s reis naar de WK-finale

Wereldnummer 10 Brecel is een van de drie Belgische spelers in de top 100 naast Julien Leclercq en Ben Mertens.

De Duitser Lukas Kleckers is echter de enige andere continentale Europese speler op deze lijst, na de degradatie van Alexander Ursenbacher uit de hoofdtour, en Brecel hoopt dat zijn run – en een potentiële wereldtitel – de weg naar een toekomst zal effenen. .

“Het zou te gek zijn voor snooker in België en Europa”, voegde hij eraan toe. “Het zou iets zijn waar ik zeker dit jaar niet van had kunnen dromen, zonder voorbereiding [and] Ik had hier nog nooit een wedstrijd gewonnen. Het is een verhaal.

“Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken. Ik hoop alleen dat mensen snooker beter willen leren kennen, want het is zo’n geweldige sport. Ik hoor zo vaak dat het saai is, maar als je hem echt leert kennen, is dat fantastisch om naar te kijken.”

  • Meld je aan voor Mijn sport om snookernieuws te volgen op de BBC-app.

Kijk op de iPlayer-bannerKijk op iPlayer footer

[ad_2]