[ad_1]

Wat als u in een land zou wonen waar u in de gevangenis zou kunnen komen voor het bekritiseren van een overheidsfunctionaris? Wat als dat land de Verenigde Staten was?

In mei 2018 plaatste Bob Frese, een inwoner van Exeter, NH, op de Facebook-pagina van zijn plaatselijke krant de bewering dat de politiechef van de stad “een zaak in de doofpot had gestopt”. [a] vuile agent. Het volgende dat hij wist, was dat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Een rechercheur van de politie van Exeter heeft ontdekt dat Frese de wet op smaad van New Hampshire heeft geschonden, waardoor het een misdaad is om opzettelijk “aan een persoon, mondeling of schriftelijk, enige informatie te communiceren die [the speaker] weet dat het vals is en weet dat het de neiging zal hebben om elke andere levende persoon bloot te stellen aan publieke haat, minachting of spot. De rechercheur diende een strafrechtelijke klacht in tegen Frese en arresteerde hem. Nadat de arrestatie publieke controverse veroorzaakte, zei het New Hampshire Department of Justice dat de rechtszaak ongegrond was omdat er geen bewijs was dat Frese bewust belasterde de politiechef; in feite geloofde Frese oprecht wat hij zei. De politie liet de aanklacht vallen.

Het was de tweede keer dat Frese vervolgd werd voor zijn toespraak. Zes jaar eerder werd hij gearresteerd voor het bekritiseren van een levenscoach, wederom op grond van de strafrechtelijke smaadwet van de staat. Zonder advocaat pleitte hij schuldig en kreeg hij een boete van bijna $ 1.500.

Frese, die wij vertegenwoordigen, heeft heeft nu de Hoge Raad gevraagd om te beslissen dat het Eerste Amendement strafrechtelijke sancties verbiedt voor het bekritiseren van een overheidsfunctionaris. Naar onze mening is het één ding om iemand civielrechtelijk schadeloos te stellen wegens smaad; het is een andere zaak om regeringsfunctionarissen in staat te stellen hun critici gevangen te zetten op de beschuldiging dat de kritiek ongegrond was. De Hoge Raad beslist de komende maanden of de zaak in behandeling wordt genomen.

Strafrechtelijke lasterwetten zijn overblijfselen uit vervlogen tijden. De doctrine van opruiende smaad – die laster van de regering en haar ambtenaren strafbaar stelde – ontstond in het begin van de 17e eeuw in de beruchte Star Court Chamber of England. Toen John Adams president was, keurde de zittende Federalistische Partij de Sedition Act van 1798 goed, waardoor laster van overheidsfunctionarissen een federale misdaad werd. De regering-Adams spande tientallen rechtszaken aan tegen redacteuren en uitgevers die zich aansloten bij de Democratisch-Republikeinse Partij van Thomas Jefferson. Jefferson donderde tegen de rechtszaken als tiranniek en liet de Sedition Act aflopen kort na het winnen van de verkiezingen van 1800. Maar Jefferson zelf moedigde ten minste één gouverneur in zijn partij, Thomas McKean uit Pennsylvania, aan om strafrechtelijke aanklachten wegens smaad in te dienen tegen critici van Jefferson. in de federalistische pers. Een eeuw later probeerde president Teddy Roosevelt (en faalde) om Joseph Pulitzer en anderen die Roosevelt hadden beschuldigd van corrupte zakelijke transacties in verband met de aankoop van het Panamakanaal, strafrechtelijk te vervolgen.[ad_2]