[ad_1]

Jde Harvard van het proletariaat. Het was de visie van CUNY die mijn masterbegeleider me in 2017 verkocht: de visie die me inspireerde om van Australië naar New York te verhuizen. Nadat ik de lijst met professoren had gehoord waarmee ik zou kunnen werken – June Jordan, Assata Shakur, Audre Lorde, Frances Fox-Piven – nam ik niet de moeite om ergens anders in de stad te solliciteren. Het vooruitzicht om deel uit te maken van een openbare, trotse instelling van de arbeidersklasse wiens missie het was om de kinderen van arbeidersgezinnen in New York onderwijs te geven, was genoeg om mij te verkopen.

Maar binnen enkele weken nadat ik aan mijn doctoraat in vergelijkende literatuurwetenschap aan het CUNY’s Graduate Center was begonnen, begon ik te begrijpen wat het werkelijk betekent om een ​​openbare instelling in New York City te zijn, een speeltuin voor de rijken. In de afgelopen vijf jaar heb ik geleerd dat CUNY een bruggenhoofd is geweest in een decennialange klassenoorlog van de jaren zestig tot vandaag.

In februari van dit jaar kondigde de raad van bestuur van CUNY een Besparingsdoelstelling van $ 100 miljoen voor het fiscale jaar 2024, nog voordat de staat New York zijn eigen begroting heeft aangekondigd. (Het nieuwe doel van CUNY betekent bezuinigingen van 5-6% voor elke CUNY-campus.) In tegenstelling tot deze onnodige bezuinigingsmaatregelen vechten studenten, docenten en personeel terug. In marsen en demonstraties gepland voor Lehman en Hunter colleges op 1 mei, verdedigen we de visie van een “people’s CUNY” – een vrije, openbare en radicale instelling.

Deze visie is niet nieuw. CUNY was in feite ooit gratis voor alle studenten van de gemeenschap en hogere niveaus, op voorwaarde dat ze slaagden voor een kwalificerend examen. In 1970, na een aantal jaren van institutionele strijd en een studentenstaking in 1969, voerde de universiteit een open toelatingsbeleid in, waarbij alle toelatingsexamens en andere studiebelemmeringen werden weggenomen. In 1975 was CUNY collegegeldvrij en stond het open voor iedereen kwart miljoen studenten met diverse achtergronden. Het is trots op een groeiend aantal jonge leraren, wat de instelling naar de voorhoede van het openbaar onderwijs stuwt.

Maar openbaar onderwijs had geen plaats in het New York van de vroege jaren 70. Onze stad, David Harvey herinnert ons eraan, was de ground zero van het neoliberale experiment in Amerika. Toen de hoogtijdagen van de burgerrechtenbeweging ten einde liepen, werd New York een synecdoche voor nationale gebeurtenissen, met als hoogtepunt wat Harvey noemt “een staatsgreep van de financiële instellingen tegen de democratisch gekozen regering”. Het besluit van de banken om de begrotingstekorten van de stad niet te financieren, leidde ertoe dat de staat en financiële instellingen het roer overnamen veel budgettaire maatregelen, inclusief een groot deel van het werkingsbudget van CUNY. In 1976 introduceerde de instelling collegegeld voor alle niet-gegradueerde studenten.[ad_2]