[ad_1]

FUSG Academy-spelers werken aan hun focus en concentratie
De spelers van de Royal Union Saint-Gilloise academy werken aan hun aandacht en concentratie

“Het is een hersengymnastiek”, zegt Konstantin Sonkin, wiens werk het helpen van slachtoffers van een beroerte en patiënten met hersenverlamming nu ten goede komt aan elitevoetballers.

Neurowetenschapper Sonkin is de oprichter van i-BrainTech, dat clubs en atleten een methode biedt om de focus en nauwkeurigheid te verbeteren zonder het risico op lichamelijk letsel.

De technologie is gebruikt door clubs in de Premier League, in heel Europa en in Major League Soccer en basketbal, met plannen om de golfwereld te betreden.

“We hebben vijf zintuiglijke inputs en één output, alles wat we in het leven doen, doen we door middel van beweging. Zelfs spraak is beweging”, legt Sonkin uit.

“We hebben maar één kanaal om ons uit te drukken, daarom is het zo belangrijk om de mechanismen achter deze motorische aansturing te begrijpen en vooral voor mensen die het vermogen om te bewegen zijn kwijtgeraakt door hersenbeschadiging.”

Sonkin en zijn team hebben een programma ontwikkeld waarbij spelers, met een speciale pet op, een avatar op een scherm kunnen besturen met alleen hun hersens – ze kunnen het personage passeren of penalty’s, hoekschoppen of vrije trappen nemen, maar het succes van het resultaat hangt af van hoe de speler zich concentreert op de beweging.

“Het is zo ongelooflijk mooi dat onze hersenen op dezelfde manier op de belasting reageren als spieren”, voegt Sonkin toe. “Een persoon kan sensoren in de hersenen bouwen, neuronen en verbindingen laten groeien, net zoals spieren dat kunnen.”

Onder degenen die deelnemen aan de proeven zijn spelers van Maccabi Tel Aviv, Atlanta United, Royale Union Saint-Gilloise, Zenit Saint-Petersburg en de Portugese voetbalbond, terwijl andere clubs de hersentraining op hun gebruikelijke tijden hebben toegevoegd.

“Die eerste ‘wauw’-factor wanneer ze de avatar alleen met hun verstand gaan besturen… ze zien hoe hun concentratieniveau de balsnelheid regelt in een spelomgeving, hoe gevoelig het is”, zegt Sonkin, gevestigd in Israël.

“We zijn geen coaches voor spelhervattingen, we zijn een platform voor hersenontwikkeling. Een van de resultaten kan zijn om je spelhervattingen te verbeteren, maar je werkt aan de sensoren in je hersenen die verantwoordelijk zijn voor motorische controle en concentratie en om dat mentale vermogen te verbeteren.”

‘Geen magische doos om van jou Messi te maken’

Het is geen geheel nieuw fenomeen – de zevenvoudig Super Bowl-winnende quarterback Tom Brady legde uit hoe hij een app voor hersentraining gebruikt, terwijl de Duitse Footbonaut meer werkte aan het verbeteren van de scoretijden. Neuro11. door de mentale prestaties van zijn Liverpool-team in de strafschoppenreeks te maximaliseren.

Voormalig Amerikaans international Jonathan Bornstein was op zoek naar een manier om zijn training te optimaliseren toen hij de technologie van i-Brain ontdekte. Hij stelde hem voor aan de medische staf van Chicago Fire en benadrukte hoe belangrijk het is om te kunnen trainen zonder zijn lichaam extra te belasten.

“Het is deze ongelooflijke verbinding waarbij je deze videogame met je hersenen speelt en je deze neurale paden versterkt die dezelfde zijn die je in het veld zult gebruiken”, zegt Dr. Brian Forsythe, de hoofdorthopedisch chirurg van Fire, die ook werkte met het basketbalteam Chicago Bulls en het honkbalteam Chicago White Sox.

“Ik heb spelers gehad die technologie gebruikten na blessures die resulteerden in langdurige ontslagen, een professionele basketballer heeft het gebruikt om de focus te behouden en betrokken te blijven bij de sport.

“Na een ACL-reconstructie, wanneer ze ongeveer negen maanden niet kunnen spelen, is dat niet alleen iets dat leidt tot atrofie van belangrijke neurale paden, maar ook algemene teleurstelling dat ze niet kunnen doen wat ze doen. Dit houdt banen in stand, maar geeft spelers ook het gevoel alsof ze hun vaardigheden onderhouden.

“Je moet de computer opnieuw opstarten – iemand die gewend is aan snelle, complexe bewegingen in het heetst van de strijd, moet heel snel complexe bewegingen formuleren.”

Bij het Belgische topteam Royale Union Saint-Gilloise gebruikte academiecoach David Caerts technologie met zijn spelers – een jongere vergeleek het met Fifa spelen met zijn hersens en hoewel sommigen vooraf sceptisch waren, behaalden spelers positieve resultaten.

“Ik sta erg open voor nieuwe technologieën. Als coach stop je nooit met leren en dat is heel belangrijk”, zegt Caerts, die drie maanden lang een controlegroep van 24 spelers door twee sessies van 20 minuten per week leidde.

“Ik heb vele jaren geleden gespeeld en als je het voetbal van 15-20 jaar geleden vergelijkt, is het niet hetzelfde als vandaag. De spelers zijn sneller, de bal beweegt sneller en het is belangrijk dat het hele lichaam traint.

“Je hebt een fysieke coach – er zijn zoveel coaches op het veld om veel dingen te doen – maar ze vergaten de hersenen. Het is op dit moment de beste oplossing om ook de hersenen te trainen om slimmer te zijn op het veld. beslissingen in korte tijd.”

Sonkin zegt dat er geen “magische doos is die je slimmer maakt zoals Lionel Messi”, hoewel hij hoopt een stadium te bereiken waarin de technologie breder kan worden gebruikt door atleten van alle niveaus om hun prestaties te verbeteren.

“We doen heel eenvoudige dingen”, voegt hij eraan toe. “We weten allemaal dat visualisatie werkt en nuttig is, we weten allemaal dat focus en focus belangrijk zijn. We hebben zojuist een brug geslagen.”

[ad_2]