[ad_1]

Goodison-park
Fans toonden tal van spandoeken om steun te verzamelen in de aanloop naar de wedstrijd van Everton tegen Newcastle op donderdag

Everton heeft een ellendig 2023 achter de rug.

Met nog vijf wedstrijden te gaan van het seizoen, doemt de dreiging van degradatie uit de Premier League opnieuw op voor de ploeg van Sean Dyche – slechts 12 maanden nadat Frank Lampard en een luidruchtig Goodison-publiek hen van hetzelfde lot hebben gered..

Deze campagne is zowel op als naast het veld een strijd geweest en de Toffees staan ​​maandag (20:00 BST) voor een enorme Premier League-kelderstrijd in Leicester City.

De val in het kampioenschap zou catastrofaal zijn voor de twee clubs, maar vooral voor Everton geboekte verliezen meer dan £ 430 miljoen in de afgelopen vijf jaar en met hun nieuwe stadion aan Bramley Moore Dock dat wordt gebouwd, maar financiering nodig heeft.

Ze wachten ook op nieuws over mogelijke sancties later. worden doorverwezen naar een onafhankelijke Premier League-commissie voor een vermeende schending van de Financial Fair Play-regels, waarbij de club “klaar staat om haar standpunt krachtig te verdedigen”.

En om de toxiciteit en onzekerheid rond de Merseyside-club nog groter te maken, is er een burgeroorlog uitgebroken tussen het bestuur van Everton en ontevreden supporters, die zich President Bill Kenwright schiet tekort en eigenaar Farhad Moshiri heeft een groot deel van de £ 750 miljoen die hij heeft geïnvesteerd verspild.

Hoe de relatie tussen de club en de fans uit elkaar viel

Everton-supporters
Everton-supporters hebben dit seizoen geprotesteerd tegen het bestuur van de club

Rond de jaarwisseling stortte de relatie tussen Everton en hun trouwe vriend in tot een punt waarop het onherstelbaar leek.

Volgens de 4-1 thuisnederlaag tegen Brighton op 3 januari zeiden clubbronnen dat algemeen manager Denise Barrett-Baxendale werd mishandeld door een mannelijke fan toen ze de managersbox in Goodison Park verliet.

Na de 2-1 verlies tegen Southampton Elf dagen later lieten clips die op sociale media werden gedeeld zien dat de auto van thuisspits Anthony Gordon werd geblokkeerd door een aantal supporters terwijl hij verdediger was. Jerry Minaexterne link werd geconfronteerd.

De turbulentie aan de zijlijn hield ook aan – Frank Lampard is ontslagen op 23 januari, met het team als tweede van onderen, en vervangen door Sean Dyche, de zesde vaste manager van Everton in vijf jaar tijd.

Ondanks de verkoop Gordon naar Newcastle voor £ 45 miljoen op 29 januari – waardoor ze van tevoren geen opties hadden – contracteerde de club uiteindelijk geen speler in de winterse transferperiode.

Hoewel ze onder voormalig Burnley-baas Dyche twee van hun eerste drie wedstrijden hebben gewonnen, zorgt een winning streak van één wedstrijd in hun laatste 10 ervoor dat ze worstelen in de degradatiezone.

En tot voor kort organiseerde een groep supporters vreedzame protestmarsen voor elke thuiswedstrijd sinds de benoeming van Dyche, om hun frustratie te uiten over het management van de club door Moshiri en het bestuur, waaronder Kenwright, Barrett-Baxendale, CFO Grant Ingles en toffee-legende Graeme. Scherp.

Het verlies tegen de Seagulls in januari was de laatste thuiswedstrijd die werd bijgewoond door de vijf beste beslissers. gewaarschuwd te zijn van een “reële en geloofwaardige bedreiging voor hun veiligheid” na “bedreigende correspondentie”.

De politie van Merseyside werd ingeschakeld om contact te onderhouden met de club na de vermeende bedreigingen, waaronder meldingen van doodsbedreigingen aan Kenwright en intimiderende telefoontjes en e-mails naar Barrett-Baxendale.

Clubbronnen noemden de situatie een “triest situatie”, eraan toevoegend dat hoewel de fans het recht hebben om te protesteren, er een grens is overschreden in de weg van hun afkeuring.

De politie van Merseyside gaf op 16 januari een verklaring af waarin ze dat zeiden geen bedreigingen of incidenten werden gemeld aan officieren voor de wedstrijd van Everton tegen Southampton.

Op 10 maart werd een bizar incident waargenomen een bord met een foto van Kenwright gestolen buiten Goodison. Het was gevonden in een kanaal zes dagen later. De politie van Merseyside was opnieuw betrokken.

Dan op 21 april, Kenwright schreef een lange open brief aan de ‘All together now’-campagne, waarbij hij de manier waarop de club wordt geleid verdedigt en suggesties ontkent dat gezondheidsproblemen zijn vermogen om het werk te doen beïnvloeden.

Vrijdag komt de Everton Fans Adviesraad reageerde met een verklaringexterne link en deed een beroep op verzet tegen Kenwright, waarin hij verklaarde dat zijn open brief “leiderschap, begrip en verantwoordelijkheid” moest tonen, maar “het absolute tegenovergestelde” liet zien.

‘Ik kan niet slapen bij de gedachte aan degradatie’

DE Allemaal samen nuexterne link Tijdens de campagne kwamen 86 socialemediagroepen en -kanalen samen om een ​​brief aan Moshiri te schrijven waarin ze veranderingen op directieniveau eisten. Oud-spelers Alan Stubbs en Michael Ball behoorden tot de ondertekenaars.

Maar de club probeert de relatie met hun fans te herstellen en hoopt op een gegalvaniseerde nadering van het einde van het seizoen, waarbij beide partijen streven naar een finish waarmee ze het gemeenschappelijke doel van een verblijf in de topvlucht zouden bereiken.

De fans hebben overeengekomen om te stoppen hun pre-match protesten en in plaats daarvan stonden er aanzienlijke aantallen langs Goodison Road voorafgaand aan de wedstrijd van Newcastle op donderdag om de teambus enthousiast te verwelkomen, met gezangen en blauwe rook van fakkels die de Merseyside-hemel vulden.

Everton-supporters
Iets minder dan een jaar geleden (links) begroetten Everton-fans de coach van het team met een luidruchtige ontvangst voorafgaand aan Chelsea’s pak slaag. Ze deden donderdagavond hetzelfde (rechts), maar verloren van Newcastle

Een blogpost,externe link gelanceerd door band The 1878s, geplaatst op de website van Everton op woensdag, zei: “Vorig seizoen heeft aangetoond dat wanneer we samen zijn, we een kracht zijn om onder ogen te zien.

“Laten we dat en meer opnieuw creëren voor onze laatste wedstrijden. Samen is alles mogelijk.”

En voorafgaand aan de aftrap tegen de Magpies ontrolde het beroemde Gwladys Street End een spandoek met de tekst ‘Fight For Us’ – geregeld na overleg tussen de club en de supporters.

Maar de wedstrijd verliep niet zoals gehoopt, met dat vroege optimisme ondermijnd door een demoraliserende 4-1 nederlaag, hun 17e nederlaag van de campagne.

“Het is onmogelijk dat de huidige bestuursleden weer door de fanbase worden geaccepteerd”, zegt Chris Hannon, een woordvoerder van de All Together Now-beweging, tegen BBC Sport. “Er zijn gesprekken geweest met het fanforum om de kloof te dichten, maar voor mij gaat het erom dat Everton beter wordt.

“Fans geloven dat de voorzitter vervangen moet worden door iemand die de club vooruit helpt om sterker te worden op en buiten het veld.

“We bevinden ons momenteel in een degradatiestrijd, dus gelukkig voor het bestuur proberen we het team meer te pushen. Als we ten onder gaan, zullen de zaken enorm toenemen.

“Ik kan niet slapen met de gedachte aan degradatie. We hebben het afgelopen seizoen op de huid van onze tanden overleefd, maar weinig teams overleven meer dan twee degradatie-angsten.

“We moeten een uitoverwinning behalen en deze wedstrijd tegen Leicester is enorm voor ons.”

Televisiegeld ‘grootste factor’ bij degradatie

Negenvoudig Premier League-kampioen Everton en Premier League-winnaar Leicester 2015/16 staan ​​maandag tegenover elkaar met het realistische vooruitzicht dat ten minste één of beide clubs aan het einde van de maand vertrekken.

Dit is de 119e topcampagne van Everton, maar hun trotse record van een verblijf in de hoogste divisie sinds 1954 is ernstig in gevaar.

Vorig jaar eindigde Leicester als achtste en verdiende in totaal £ 128 miljoen aan Premier League-uitzendingen en centrale commerciële inkomsten, terwijl Everton £ 117 miljoen verdiende.

Het verschil tussen gegarandeerde uitzendinkomsten voor een Premier League-club versus een jaar parachute betaling de daaropvolgende degradatie kost ongeveer £ 60 miljoen, wat een aanzienlijke inkomstendaling voor beide clubs zou betekenen.

Everton heeft ook de extra moeilijkheid om te betalen voor hun nieuwe stadion met 52.888 zitplaatsen, met eigenaar Moshiri. zou hebbenexterne link op zoek naar buitenlandse investeringen.

Eerder dit jaar, hij onthulde de kosten voor de nieuwe site kunnen oplopen tot £ 760 miljoen, een stijging van £ 260 miljoen ten opzichte van de cijfers die de club vorig jaar noemde.

“Everton en Leicester zijn van oudsher goed ondersteunde clubs, dus ze zullen altijd een aanzienlijk publiek voor het kampioenschap genereren”, vertelde Dr. Dan Plumley, docent sportfinanciering aan Sheffield Hallam, aan BBC Sport.

“De grootste factor voor beide zal de vermindering van de uitzendinkomsten zijn. Bij duurzaamheid gaat het niet alleen om het kijken naar winst of verlies.

“Als je verlies maakt, is het meestal een eigenaar die de rekening betaalt, en dan bespreek je de motivaties van de eigenaren en hun langetermijnwens om betrokken te zijn bij de voetbalclub.

“Met Leicester hebben we de president zien afzeggen een schuld van 194 miljoen pond sterling in februari, terwijl een echt lichtpuntje voor Everton is dat het nieuwe stadion inkomsten zal genereren via voetbal, niet-voetbalevenementen en gastvrijheid.

“Dat alles kan echter beter worden bereikt met een hoger potentieel dan een Premier League-club.”

Een kritieke periode van 28 dagen met nog vijf wedstrijden te gaan zal bepalen of dat gebeurt of niet.

Hoe Everton te volgen op de BBC-bannerEverton-banner voettekst[ad_2]