[ad_1]

Serio Perez en Max Verstappen delen een knuffel na de race
Verstappen won twee F1-titels met Perez als teamgenoot

De behaalde overwinning van Sergio Perez bij de Grand Prix van Azerbeidzjan bevestigde – althans in zijn gedachten – dat hij een echte rivaal is van Red Bull-teamgenoot Max Verstappen voor het Wereldkampioenschap dit jaar.

Niet iedereen is zo overtuigd als de Mexicaan – zelfs zijn teambaas niet, te oordelen naar de opmerkingen van Christian Horner na afloop – maar Perez heeft zeker een mijlpaal neergezet in de straten van Bakoe.

“Het is een lang jaar voor de boeg”, zei Perez nadat hij alles had genegeerd wat de tweevoudig kampioen naar hem toe kon gooien en de race in de straten van deze stad aan de Kaspische Zee onder controle had. “We zijn in de war.

Het was een zeer volmaakt optreden van Perez. Zonder twijfel – ook al durfde hij het zelf niet te zeggen – de mooiste van zijn zes overwinningen in de Formule 1.

Perez had, zoals Horner zei, “een beetje geluk gehad met de safety car”, maar eenmaal aan de leiding controleerde hij de race. Tijdens een spannende Grand Prix, waarin beide coureurs de hele tijd tot het uiterste gingen, had Verstappen geen antwoorden voor hem.

2-2 tussen Verstappen en Perez

De overwinning van Perez, samen met zijn overwinning in Saoedi-Arabië twee races geleden, maakt het dit seizoen tot dusver twee all-time tussen Red Bull-coureurs.

Verstappen’s voorsprong van zes punten is volledig te danken aan een moeilijke kwalificatiedag voor Perez in de vorige race in Australië, waar hij door technische problemen op de grid bleef staan ​​en een backtrack nodig had. Het is geen toeval dat Perez tijdens het weekend verschillende keren zei dat hij en het team weekenden als deze moeten vermijden.

Er waren deze keer geen fouten van Perez of zijn kant van de garage en hij verliet Azerbeidzjan voor de vlucht van 15.00 uur naar de race van volgend weekend in Miami met twee overwinningen op zijn naam actief – een in de kortere zaterdagsprint en een andere in de Grand Prix – om er een bijna perfect weekend van te maken.

En hoewel het waar is om te zeggen dat Perez de leiding kreeg door de timing van de safety car, is het niet hetzelfde als zeggen dat hij geluk had met de overwinning.

Perez kwam dichter bij Verstappen nadat de twee de pole-winnende Ferrari van Charles Leclerc waren gepasseerd en hem onder druk hadden gezet. Verstappen liet via de radio weten bandenproblemen te krijgen.

Tegen het einde van de negende ronde had Perez nog maar 0,6 seconden achterstand en voelde hij dat hij op het punt stond zijn teamgenoot in te halen met behulp van de DRS-inhaalhulp. Op dit punt greep Red Bull in en verhinderde hem een ​​kans te maken door Verstappen de volgende keer om nieuwe banden te bellen.

Het idee was om Verstappen in gedachten te houden, maar dat mislukte. Red Bull had de Alpha Tauri van Nyck de Vries gezien in de ronde zes, maar had zich misrekend.

Ze geloofden dat het incident niet genoeg was om de safety car naar buiten te brengen, geloofden dat de auto van de Nederlander onbeschadigd was en dat hij achteruit de baan op zou gaan, dus schakelden ze Verstappen in, in plaats van nog een ronde te wachten op een safety car.

Ze hadden het mis. Wat ze niet hadden gezien, was dat De Vries de binnenmuur had vastgespijkerd en zijn voorwielophanging had gebroken. Hij ging nergens heen. De safety car werd ingezet net nadat Verstappen was gestopt, waardoor Perez en Leclerc goedkope stops kregen en ze langs Verstappen werden geduwd.

Verstappen moet Leclerc opnieuw inhalen, wat hij vrijwel onmiddellijk doet, maar ondanks zijn inspanningen slaagt hij er niet in om binnen een seconde van zijn teamgenoot het gat te naderen dat nodig is om de DRS-inhaalhulp te activeren. Perez controleerde de marge en won de race.

F1-auto's racen tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan
De schilderachtige Grand Prix van Azerbeidzjan blijft tot 2026 op de Formule 1-kalender staan

Gemengde berichten

Horner noemde de timing van de safety car “ongelukkig”. Maar het is verre van zeker dat Verstappen deze race zonder haar zou winnen. De kaarten vielen voor Perez, die zijn kans waagde en ermee aan de haal ging.

En na afloop waren er gemengde berichten van Verstappen en Red Bull. Het radiobericht over bandenslijtage was duidelijk. En Horner gaf toe dat Verstappen “een beetje begon te worstelen met de achterbanden”. Toch zei Verstappen na afloop dat hij “iets agressiever had kunnen zijn met de manier waarop ik mijn banden gebruikte – ik was een beetje voorzichtig”.

Perez had ondertussen het gevoel dat de eerste stint, in plaats van de safety car zelf, zijn race bepaalde.

“De eerste stint was erg intens,” zei hij, “ervoor zorgend dat ik in de DRS bleef en dan eenmaal daar Max pushen om ervoor te zorgen dat hij zijn banden gebruikt en dat was een van de sleutels.

“Toen ik eenmaal in de DRS van Max zat, maakte het mijn race. Het was tijd om hem te passeren, maar hij maakte een pitstop en toen hadden we de safety car en daar had ik een beetje geluk.

“Toen we eenmaal de harde (banden)compound gebruikten, was het heel moeilijk om Max achter te houden. Ik wist zodra hij de DRS kreeg, dat was het echt, en hem achter houden was een enorme uitdaging. We waren elkaar echt aan het pushen. “

Voormalig teamgenoten Fernando Alonso en Lewis Hamilton
Zou de rivaliteit van dit jaar net zo intens kunnen zijn als Fernando Alonso en Lewis Hamilton in 2007?

Spanning tussen die twee

Dit seizoen heeft tot nu toe veel echo’s van vorig jaar als het gaat om de strijd tussen de Red Bull-coureurs, zonder de afleiding van een competitieve Ferrari.

In 2022 begon Perez, net als in 2023, sterk aan het seizoen en werd na enkele races gesproken als potentiële titelkandidaat.

De top was Monaco, waar Perez won. Daarna viel zijn seizoen uit elkaar, toen de Red Bull-auto werd ontwikkeld, gewicht verloor en Verstappen hem responsiever vond, beter bij hem paste en Perez al snel achter zich liet.

Monaco was vorig jaar ook op andere manieren een keerpunt. Het was ook het weekend waarin de relatie tussen de twee coureurs begon te verslechteren.

Perez crashte in zijn laatste race in de kwalificatie, waardoor niemand anders zijn tijd kon verbeteren. Dit zorgde voor een uitsluiting op de eerste rij voor Ferrari en ook voor een derde plaats voor Perez voor Verstappen, die een snellere ronde reed waarvan hij dacht dat die hem op de eerste rij zou zetten, maar hem moest afsnijden toen de sessie eindigde. gemarkeerd. . .

Later die dag wees iemand Verstappen erop dat hij dacht dat Perez opzettelijk was gecrasht. Verstappen bekeek de data en kwam tot dezelfde conclusie.

Hij was geen gelukkig man. Zoals Verstappen het zag, was Perez voor het eerst in een sterke positie en bij de eerste kans die zich voordeed, bedroog hij zijn teamgenoot.

Daarom later in het jaar, toen Verstappen de titel al op zak had en Perez tegen Leclerc de tweede plaats in het kampioenschap probeerde veilig te stellen, weigerde de Nederlander de teams van positie te laten wisselen toen ze in Brazilië de zesde en zevende plaats bezetten. . Daarna was er een kleine openbare discussie.

Red Bull zegt dat dat nu allemaal achter de rug is. Maar, zoals Horner zei toen hij dit weekend sprak over de botsing van Verstappen met Mercedes-coureur George Russell in de sprintrace, Verstappen “is als een olifant”, hij vergeet deze dingen niet.

Sergio Perez leidt Max Verstappen
Tot nu toe is Perez niet zo sterk op conventionele circuits als op stratencircuits

Deze straattrackkracht

Na de race van zondag werd aan Horner gevraagd of hij dacht dat Perez zijn uitdaging voor Verstappen kon steunen. Zijn antwoord wees op de realiteit dat, net als in 2023, het seizoen begon met een reeks straatruns.

“Hij moet het gewoon op een normale baan doen”, zei Horner. “Hij blonk uit op stratencircuits. Al zijn overwinningen voor ons waren op stratencircuits. Hij moet gewoon op de juiste circuits komen.”

Ook Verstappen is zich hiervan bewust.

“We hebben duidelijk de snelste auto”, zei hij, “maar ik heb eerder in deze positie gezeten en het gaat om consistentie. Dat weten we allemaal.”

“Het is een heel lang seizoen, er komen nog veel verschillende circuits aan. Tot nu toe zijn de circuits een beetje stop-start en niet de volledige circuits met snelle bochten, waar ik wat meer van lijk te genieten.

“Maar Checo is er echt geweest, hij heeft echt goed gepresteerd. Hij voelt zich steeds zelfverzekerder in de auto en voor het team waarderen we hem enorm.”

“Checo en ik hebben een geweldige tijd en dat is belangrijk. Je moet erkennen en waarderen wanneer iemand geweldig werk heeft geleverd en dat is wat er vandaag is gebeurd. We blijven het hele seizoen vechten en dat is oké.”

Perez zei: “Jeddah, hier waren het twee goede weekenden voor mij. Ik werd van start tot finish gepusht door Max. Dus ik had ook hele goede races zoals Singapore (vorig jaar), toen ik werd gepusht door Charles.

“Ik zou niet zeggen dat het mijn beste ooit is. Het was gewoon een heel goede race waarin ik van start tot finish pushte zonder fouten en als je dat doet, denk je dat je iedereen kunt verslaan. Het gaat om doorgaan.

“We willen vechten. Ik wil net zo graag het kampioenschap winnen als Max wil, maar er is veel respect tussen ons en we zijn vergelijkbaar in de manier waarop we over de sport denken. Ik denk niet dat het zo zal zijn als zo hard mogelijk, maar met een zeer hoog niveau van respect voor ons en voor het team.”

Horner zei dat zijn grootste zorg op dit moment het creëren van een buffer is voor de twee coureurs tegen elkaar vanwege zijn angst dat anderen later in het seizoen dichterbij zullen komen als onderzoeks- en ontwikkelingsbeperkingen opgelegd aan Red Bull als straf voor het overschrijden van het budget. .cap begint te bijten.

Maar het voordeel van Red Bull is op dit moment zo groot dat het moeilijk is om te zien dat iemand anders zich bemoeit met de privéstrijd van de coureurs.

Als Perez Verstappen tot het uiterste wil brengen, zal hij een prestatieconsistentie moeten vinden die hij nog nooit eerder heeft gehad. Hij weet het ook. Het moeilijkste zal eruit komen.

[ad_2]