[ad_1]

Ed Sheeran zou ‘klaar’ zijn als hij werd veroordeeld voor het afzetten van Marvin Gaye’s ‘Let’s Get it On’, zei hij maandag – terwijl hij terugkeerde naar de bar en opnieuw zong en tokkelde op zijn gitaar voor een jury in Manhattan.

De Britse singer-songwriter heeft de tol uitgesproken over de inbreukzaak op het auteursrecht, aangezien zijn advocaat Ilene Farkas vroeg wat er zou gebeuren als het proces – dat vorige week in de federale rechtbank begon – niet doorging.

“Als dat gebeurt, ben ik klaar – ik stop ermee”, antwoordde de 32-jarige Sheeran.

“Ik vind het echt beledigend om mijn hele leven als singer-songwriter te werken en dat te bagatelliseren.”

Eerder vroeg de advocaat van Sheeran de zanger naar live-optredens en het schrijven van zijn nummer ‘Thinking Out Loud’ – dat hij zou hebben overgenomen van Gaye’s r&b-klassieker uit 1973.

Maar de ‘Shape of You’-zanger ontkende dat hij Gaye’s nummer had opgelicht om zijn eigen hit uit 2014 te schrijven.

“Heb je iets gekopieerd van ‘Let’s Get it On’ toen je ‘Thinking Out Loud? ‘” Vroeg Farkas aan Sheeran.

“Nee,” antwoordde hij droog.

De viervoudig Grammy-winnende muzikant – die vorige week een fragment van “Thinking Out Loud” ten gehore bracht tijdens zijn getuigenis – zong maandag verschillende mashups van Van Morrison-liedjes voor de rechtszaal.


Ed Sheeran arriveert op 1 mei 2023 in het Amerikaanse gerechtsgebouw van Daniel Patrick Moynihan in New York City.  Sheeran wordt aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht.
Ed Sheeran zei dat hij “klaar” zou zijn als hij veroordeeld zou worden voor het stelen van Marvin Gaye’s “Let’s Get it On”.
Alec Tabak

Hij tokkelde een reeks van vier akkoorden waarvan hij wordt beschuldigd van diefstal in ‘Let’s Get it On’ terwijl hij vertolkingen van Morrison-tracks zong, waaronder ‘Tupelo Honey’ en ‘Crazy Love’, op de tribune.

Amy Wadge – die samen met Sheeran ‘Thinking Out Loud’ schreef – sprak vervolgens met juryleden over de creatie van het nummer en legde uit dat het deuntje voor haar meer klonk als Morrisons ‘Have I Told You Lately’.

Gaye kwam nooit in haar gedachten op tijdens het schrijfproces, getuigde Wadge.


Ed Sheeran speelt gitaar op de getuigenbank tijdens zijn getuigenis onder het presidentschap van rechter Louis Stanton, maandag 1 mei 2023 in de federale rechtbank in Manhattan.
De singer-songwriter haalde tijdens het proces een gitaar uit de getuigenbank.
Elizabeth Williams via AP

“Toen we het eenmaal hadden geschreven en Ed het via de telefoon begon af te spelen, zeiden we allebei dat het een nummer van Van (Morrison) was”, zei ze. “Het voelde hetzelfde aan als een nummer van Van Morrison.”

Sheeran applaudisseerde in zijn getuigenis ook de musicoloog van de aanklagers, Alexander Stewart, die vorige week betoogde dat de eerste 24 seconden van “Thinking Out Loud” vergelijkbaar waren met het begin van “Let’s Get it On”.


De Amerikaanse zanger, songwriter en producer Marvin Gaye (1939-1984) treedt op 27 september 1976 op op het podium van de Royal Albert Hall in Londen.
Gaye schreef “Let’s Get it On” en het werd meteen een R&B-klassieker in 1973.
David Redfern/Redferns

“Als ik eerlijk moet zijn, is wat hij hier doet crimineel”, zei Sheeran voordat hij Stewarts geloofsbrieven in twijfel trok. “…Ik weet niet hoe hij een expert zou kunnen zijn. Uiteraard, alleen mijn mening hier.”

Sheeran raakte tijdens het kruisverhoor geïrriteerd toen de advocaat van de aanklager, Robert Frank, hem vertelde over zijn eerdere samenwerkingen met artiesten op het gebied van songwriting en hoe hij zijn muziek uitvoert.

“Ik – persoonlijk weet ik wat ik op gitaar speel”, zei Sheeran.

Voordat hij het standpunt innam, kuste Sheeran Kathryn Townsend Griffin – de dochter van wijlen Ed Townsend, die samen met Gaye ‘Let’s Get it On’ schreef – een van de aanklagers die hem aanklagen.

Het paar deelde een handdruk en een lange knuffel voordat ze een paar woorden wisselden nadat Townsend Griffin terugkeerde naar de rechtszaal van rechter Louis Stanton nadat ze vorige week tijdens de procedure plotseling in elkaar zakte.

Als juryleden beslissen tegen Sheeran, zal een tweede rechtszaak de schadevergoeding aan de familie Townsend bepalen.

[ad_2]