[ad_1]

WASHINGTON – President Joe Biden zal naar verwachting maandag president Ferdinand Marcos Jr. van de Filipijnen ontvangen voor besprekingen in het Witte Huis, aangezien de bezorgdheid groeit over de intimidatie door de Chinese marine van Filippijnse schepen in de Zuid-Chinese Zee.

Het bezoek van Marcos aan Washington komt nadat de Verenigde Staten en de Filippijnen vorige week hun grootste oefeningen in oorlogstijd hebben voltooid en de luchtmachten van de twee landen op maandag hun eerste gezamenlijke straaljagertraining in de Filippijnen zullen houden sinds 1990. De Filippijnen kwamen dit jaar overeen om de Verenigde Staten toegang tot nog vier bases op de eilanden, aangezien de Verenigde Staten steeds agressievere Chinese acties tegen Taiwan en in de Zuid-Chinese Zee proberen af ​​te schrikken.

Ondertussen heeft China de Filippijnen boos gemaakt door herhaaldelijk zijn marine- en kustwachtpatrouilles lastig te vallen en vissers te achtervolgen in wateren nabij de kusten van de Filippijnen, die Peking claimt als de zijne.

Voordat hij zondag naar Washington vertrok, zei Macros dat hij “toegewijd was aan het smeden van een steeds sterkere relatie met de Verenigde Staten op een breed scala van gebieden die niet alleen de zorgen van onze tijd aanpakken, maar ook die welke essentieel zijn voor het bevorderen van onze fundamentele belangen”. .” .”

De Oval Office-bijeenkomst van maandag is de nieuwste diplomatie op hoog niveau met leiders in de Stille Oceaan door Biden, aangezien zijn regering wordt geconfronteerd met toegenomen militaire en economische assertiviteit van China en zorgen over het nucleaire programma van Noord-Korea. Het officiële bezoek van Marcos aan Washington is het eerste van een Filippijnse president in meer dan 10 jaar.

De Amerikaanse president ontving vorige week de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol voor een staatsbezoek, waar de twee leiders nieuwe maatregelen introduceerden om Noord-Korea ervan te weerhouden een aanval op zijn buurlanden te lanceren. Biden zal in mei Japan en Australië bezoeken.


FOTO’S: Biden en Marcos ontmoeten elkaar terwijl de spanningen met China oplopen


Van de twee partijen wordt verwacht dat ze de veiligheidssituatie bespreken en nieuwe economische, educatieve, klimaat- en andere initiatieven presenteren als onderdeel van Marcos’ vierdaagse bezoek aan Washington, vertelde een hoge regeringsfunctionaris aan The Associated Press.

De functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om het bezoek vooraf te bekijken, zei dat ambtenaren van de Biden-regering probeerden de “gewoonten voor het opbouwen van allianties” met de Filippijnen te herstellen, omdat aspecten van de historisch gecompliceerde relatie in de loop der jaren zijn “geatrofieerd”.

Toenemende Chinese intimidatie van schepen in de Zuid-Chinese Zee voegde een andere dimensie toe aan het bezoek. Op 23 april waren AP-verslaggevers en andere media aan boord van de Filippijnse kustwacht BRP Malapascua nabij Second Thomas Shoal toen een schip van de Chinese kustwacht de Filippijnse patrouilleboot blokkeerde die op weg was naar de betwiste ondiepte. De Filippijnen hebben sinds vorig jaar meer dan 200 diplomatieke protesten tegen China ingediend, minstens 77 sinds Marcos in juni aantrad.

Woordvoerder Matthew Miller van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de mediaberichten van de ontmoetingen zaterdag een “grimmige herinnering” aan “Chinese intimidatie en intimidatie van Filippijnse schepen terwijl ze routinematige patrouilles uitvoeren in hun exclusieve economische zone”. We roepen Peking op om af te zien van zijn provocerende en gevaarlijke gedrag. »

De hechte band tussen de Verenigde Staten en de Filippijnen was geen vanzelfsprekendheid toen Marcos aantrad. De zoon en naamgenoot van de overleden Filippijnse sterke man leek vastbesloten om in de voetsporen te treden van zijn voorganger, Rodrigo Duterte, die nauwere banden met China nastreefde.

Voordat Marcos vorig jaar aantrad, erkende Kurt Campbell, coördinator voor Indo-Pacifische aangelegenheden bij de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, dat “historische overwegingen” een “uitdaging” zouden kunnen vormen voor de relatie met Marcos Jr. langdurige rechtszaak in de Verenigde Staten tegen de nalatenschap van zijn vader, Ferdinand Marcos.

In 1996 wees een Amerikaans hof van beroep een schadevergoeding van ongeveer $ 2 miljard toe aan de nalatenschap van de oudere Marcos voor de marteling en moord op duizenden Filippino’s. De rechtbank bevestigde een vonnis uit 1994 van een jury in Hawaï, waar hij naartoe vluchtte nadat hij in 1986 uit de macht was gezet. Hij stierf daar in 1989.

Biden en Macros ontmoetten elkaar in september op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar de Amerikaanse president het soms “rotsachtige” verleden van de twee landen erkende.

Tijdens hun privé-ontmoeting benadrukte Biden tegenover Marcos zijn wens om de betrekkingen te verbeteren en vroeg Marcos hoe de regering “uw dromen en hoop” daarvoor kon verwezenlijken, aldus de hoge regeringsfunctionaris.

Marcos zal tijdens het bezoek ook een rondleiding krijgen door het Pentagon, kabinetsleden en bedrijfsleiders ontmoeten en opmerkingen maken voor een denktank in Washington.

___

Gomez meldde zich vanuit Manilla.

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.[ad_2]