[ad_1]

De 'Rape Day'-hoax is een voorbeeld van wat onderzoekers 'zombie'-leugens noemen die blijven opduiken ondanks dat ze zijn ontkracht

De ‘Rape Day’-hoax is een voorbeeld van wat onderzoekers ‘zombie’-leugens noemen die blijven opduiken ondanks dat ze zijn ontkracht

De hoax dat verkrachting een dag legaal was, werd twee jaar geleden teruggedraaid door factcheckers. Maar het ging dit jaar weer viraal op TikTok, wat illustreert wat onderzoekers “zombie” desinformatie noemen.

De hartverscheurende leugen dat groepen mannen 24 april uitriepen tot “National Rape Day”, waardoor ze vrij spel kregen om seksueel geweld te plegen, is in 2021 de bekendheid van TikTok binnengeslopen en alarmbellen doen rinkelen in landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In een zee van video’s, waarvan vele met miljoenen views, kondigden doodsbange vrouwen hun voornemen aan om zichzelf de hele dag op te sluiten in hun slaapkamer en mannen beloofden hen te beschermen tegen denkbeeldige aanvallers.

In een daarvan leek een enorme man zonder shirt een bijl te slijpen met een wetsteen, waarbij hij onruststokers waarschuwde om “niemand aan te raken die ik ken”.

Een 11-jarig meisje in Groot-Brittannië dat ‘bang was om verkracht te worden’ ging gewapend met messen naar school, meldden lokale media op basis van politiefunctionarissen.

TikTok-gebruikers grepen meldingen van niet-gerelateerde seksuele misdrijven vlak voor 24 april van dat jaar aan als bewijs van de verborgen dreiging, waardoor de mythe nog geloofwaardiger werd.

Verschillende feitencontrole-organisaties hebben desinformatie ontkracht. Maar dat doodde hem niet in de kiem.

Dit jaar ging de hoax opnieuw viraal op hetzelfde platform, zei waakhondgroep Media Matters for America, en benadrukte wat volgens onderzoekers de grenzen zijn van ontmaskering om de verspreiding van verkeerde informatie te stoppen of zelfs te vertragen.

“We noemen dit soort situaties zombieclaims, wat betekent dat het geruchten zijn die blijven opduiken, hoe vaak je ze ook ontkracht”, zegt Laura Duclos van MediaWise, een non-profit initiatief voor digitale media-educatie van het Poynter Institute.

“Sommige zombieclaims verschijnen omdat ze gekoppeld zijn aan een bepaalde gebeurtenis of datum”, vertelde Duclos aan AFP.

– ‘Desinformatievoer’ –

TikTok-gebruikers sloegen alarm over de terugkeer van “Rape Day” dit jaar en verklaarden dat ze van plan waren om tasers, handvuurwapens en, in een video, een vuurwapen te dragen “waarvan de beveiliging (stopcontact) is uitgeschakeld”.

Hoewel AFP niet op de hoogte is van enige officiële rapporten van gewelddadige misdaden als gevolg van de hoax, legt het het gevaarlijke potentieel bloot van zelfs ontkrachte leugens om bedreigingen, hysterie en chaos aan te wakkeren.

Gevraagd naar de reactie van TikTok op de hoax, vertelde een woordvoerder aan AFP dat “content die dit verachtelijke gedrag promoot, zou worden verwijderd als het op ons platform wordt aangetroffen”.

Woorden als “verkrachting” worden verwijderd door TikTok, met een zoekopdracht die gebruikers naar een hulplijn en educatieve bronnen leidt. Maar sommige video’s kunnen onopgemerkt blijven als ze geen voor de hand liggende trefwoorden in hun berichten gebruiken.

Gebruikers die de hoax promoten, hebben ook tijdelijke oplossingen gevonden, zoals “r@pe” en “national r day”.

Vorige week leek het platform de gebreken onmiddellijk aan te pakken nadat AFP met de woordvoerder van TikTok een screenshot had gedeeld van verschillende “Rape Day”-video’s die met deze zoekwoorden waren vrijgegeven.

Zoekopdrachten die deze twee tijdelijke oplossingen gebruiken, retourneren nu “geen resultaten gevonden”.

TikTok “zou slimmer moeten worden” in het voorkomen van dergelijke hoaxes door de patronen van hun verspreiding nauwgezet te bestuderen, zei S. Shyam Sundar, mededirecteur van het Media Effects Research Laboratory aan de Pennsylvania State University.

“Sensationele verhalen die inspelen op de aangeboren angsten en verlangens van mensen zullen altijd leiden tot verkeerde informatie, of ze nu wel of niet in het verleden zijn ontkracht”, vertelde Sundar aan AFP.

“Hoaxes kunnen een korte levensduur hebben, maar kunnen tientallen jaren in het magazijn liggen om van tijd tot tijd te worden gerecycled.”

– ‘Telefoonspel’

De precieze oorsprong van deze hoax in april – die wordt gezien als de bewustwordingsmaand voor seksueel geweld – is onduidelijk.

Volgens Media Matters was de eerste vermelding een tweet uit 2021 die de Britten waarschuwde dat “de jongens een ‘nationale verkrachtingsdag’ hebben gemaakt” en hen aanspoorde om afschrikmiddelen zoals pepperspray te dragen voor hun veiligheid.

Het bericht verspreidde zich snel op TikTok en ging viraal.

“Het komt vaak voor dat verkeerde informatie op het ene platform begint en doorgaat naar andere, waardoor de context verloren gaat en het des te moeilijker wordt om de oorspronkelijke bron van de informatie te vinden”, zei Duclos.

“Op dit punt speel je eigenlijk een telefoonspel.”

Het stoppen van een bosbrand hoax, zei Duclos, is aan de gebruikers “om hun due diligence te doen alvorens verkeerde informatie te delen” – wat in dit geval een simpele zoekopdracht op trefwoord zou kunnen zijn voor “nationale dag.” verkrachting” die leidt tot meerdere feitencontroles door geloofwaardige verkooppunten.

“Het feit dat deze leugen naar boven is gekomen… laat zien wat psychologen een ‘sluimerend effect’ noemen,” zei Sundar.

“Het resultaat is dat gebruikers en het platform moeten beseffen dat debunking niet zo duurzaam is als daadwerkelijke informatie, wat de noodzaak onderstreept om de debunkingboodschap van tijd tot tijd te versterken.”

ac / bfm-beurs

[ad_2]